Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba domu-kopaná nebo vrtaná studna do písk

Od: martin23* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,mám takovou otázku.Chystáme se s přítelkyní stavět dům a teď jsme ve fázi kdy řeším studnu,pozemek máme na Hradištku I u Kolína kde je podloží takové,že tam je do 18 metrů pod zemí písek.Bude to náš jediný zdroj vody.Stojím teď před otázkou zda udělat studnu vrtanou která by podle studnařů měla být někde ke 25metrů s ocelovou výstuží,přepažím atd.Kde je ale pořád riziko,že pokud to neudělá firma která s tím má zkušenosti tak se může stát ,že se studna bude zasypávat pískem..Pak je tady druhá varianta kopaná studna,v této lokalitě je voda poměrně vysoko cca 2-3m pod zemí už by měla být voda,hned vedle pozemků je pískovna kde se těží atd..Dle doporučení protkauře se nedoporučuje dělat vrtaná studna do písku,jednoznačně by to řešil kopanou cca 6-7m hloubka.Nicméně u této varianty se bojím,že tam bude stýkat povrchová voda a voda nebude pitná..Je tady někdo kdo by mi v tomto nějak rozumě poradil?Jinak v neposlední řadě řeším samozřejmě i cenu..Děkuji za reakce.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Radil bych dobře provedenou kopanou studnu.
martin23*
Co znamena dobre kopanou?Nebude tedy problem s povrchovou vodou?Diky
Dobře provedenou. To znamená konstrukčně tak, jak správně má být provedena. Takže včetně ochrany proti povrchové vodě. Ono se to ale samozřejmě týká i vrtané studny, ta Vám sama o sobě také nic nezaručí, pokud není dobře provedena.
adsd1

jj, přesně tak. Taky bych volil dobře udělanou kopanou.

rv*
hodnocení

0x

Poptal bych se sousedů okolo. Ti už určitě špatná řešení vyzkoušeli, tak ať v tom nepokračuji.

many*

Tak já když jsem si nechával kvůli rybám dělat vrtanou studni, proutkař mi nedoporučoval kopanou v 5 metrech kde mi přes zahradu vede pramen.Tato voda je prý silně znečištěná dusičnany a dusitany, navíc při suchém počasí neni vůbec.Nechal jsem si tedy udělat vrt ve 20 metrech a nelituji toho.Okolo Kolína je hodně tvrdá voda a doporučoval bych jí změřit, jde hlavně o tvrdost, několikrát jsem lidem z okolí Peček měřil a voda byla jak minerálka, 20 německých stupńů...

martin23*
To je prave ono,kazdy rika neco jineho..Jinak co se tyce vody tak na Hradistku je hlavni problem,ze voda je v poradku ale smrdi po vajickach.Nicmene pitna normalne je..Nevim tedy,jeden proutkar zase tvrdil,ze do pisku v zadnem pripade vrtana,ze se tam proste dostava pisek atd atd..Potrebuji nazor nekoho kdo tomu skutecne rozumi a dela tudle problematiku aby rekl musi to byt tak a tak..

martin23*
hodnocení

0x
Jinak co se tyce vody tak myslim,ze na Hradistku problem s vodou neni.Voda tam je vzdycky a jak rikam je vysoko.Nepredpokladam,ze zrovny tam by se stalo ze tam v lete nebude voda.
many*

Pitná je, protože jí lidi pijou, nic jiného jim nrzbývá...Jestli smrdí po vajíčkách tak to bych tedy nepil. Právě hluboké vrty jsou bez problémů a vrtá se kdekoli,proto se tam vkládá pažení, nakonec není problém se spojit s nějakými studnaři a nezávazně se zeptat.

martin23*
hodnocení

0x
Tak smradlava po vajickach je prave i z vrtu je to vseobecny problem v tomto okoli..Jinak studnu uz jsem poptaval ale jak rikam kazdy obhajuje to co sam dela.Melo by tam byt 18m pisku a celkovy vrt by mel byt 25m.Jedna firma vcetne projektove dokumentace a potrebnych papiru mi to nacenila na 80tis bez dph coz mi prijde jako nesmysl,druha na 55+6 dokumentace..Spise se bojim toho,ze to firma udela a pak se to tim piskem zasype,nebyl by to prvni pripad a ja nemam cas penize ani naladu resit nejake roky trvajici reklamace..Dobre vrtame studny delal clovek ze Sendrazic,nicmene uz je v duchodu a uz to nedela..
many*

No tak si vykopejte studni sám, třeba 4 metry, až nějaká babka spláchne hajzlík ať jí máte rychleji plnou, beztak na vesnici má každý vsakovací septik... geobe.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]