Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Byl naprojektován a je realizován dálkový vodovod. S tím, že místní obyvatelé budou mít přípojku zdarma a lufťáci si to zaplatí. 30 metrů výkopu si sám, jakou hadici, uzávěry, redukce, kolik připojení, kolaudace, revize a co ještě? Šachtu mám, jen upravím. Nemohu se předem dopočítat, kolik mne to bude stát. Zda se na to nevykašlu a připojím se, až budu potřebovat. Info je pomálu, i dodavatel stavby ví zatím kulový. Díky za osvětlení.
Podle mě je logické, že přípojku budete dělat s ostatníma lidma a pak vám to vodárny normálně vyúčtují, ne že si budete sám shánět ten poliš apod. Řeknu příhodu - před pár lety nám začalo zavlhat ve sklepě a slyšela jsem takový podivný zvuk - zavolala jsem na vodárny, přišel pán s měřidlem, prý máme prasklý jakýsi ventil od přípojky, takže vše udělat nové. Přípojku jsme měli starou od roku 1953, tak jo. Přijely bagry, všude bordel a ejhle - náš přívod v pořádku, ale asi metr od nás měla přípojku baba odnaproti a ta byla špatná. Takže spravili babě přípojku, ta o ničem nevěděla, protože podniká a domů chodí jen přespat, pak nám teda dali novou přípojku do poliše aspoň manžel domluvil, že to bylo bráno jako havárie a zaplatili jsme za několik metrů asi jen 6000. No a pointa je v tom, že za 3 roky se u nás dělal dálkový vodovod a nové přípojky dělali všem a zadarmo. Takže kvůli s odpuštěním krávě, která ani neví, co se jí doma děje, jsme přišli zbytečně o prachy.
Ono je to totiž slyšet, to mám zjištěné, že ten zvuk se nese trubkami, někdy jsou schopni lidi slyšet i poruchu, která je několik domů daleko. Ale to je zrovna ten případ, kdy si někdo koupí barák jako investici a vůbec neví, o co by se měl starat. Dotyčné sousedka měla dokonce v zimě strach, když baba odjela na 14 dní kamsi, že se něco poláme a barák vylítne do vzduchu i s jejím. Jo a ještě musela mít tenkrát mnohem menší tlak vody.
Pokud máte naplánováno mít vodoměr v šachtě, tak si ho tam dejte, nechte si jej tak zavést, ať máte připraveno do budoucna. Nemovitost se tím i zhodnotí. Nepřepokládejte, že to někdy bude levnější, spíše naopak, mládež se do takových oborů nehrne. Vlastně ani nemusíte mít vodoměr přimontován, jenom hlavní hadici mít zaslepenu, ale je to podle domluvy s dodavatelem vody.
Já bych jenom upozornila, že v šachtě je vodoměr velmi náchylný k zamrzání. Ve Vašem případě budete mít vodu uzavřenu venku, na hlavním řádu /tzv hrnec, kyblík/, pracovníkem vodáren. Později, až budete mít rozvod do baráku a vodu budete používat, tak je potřeba mít vyřešeno velmi dobře zateplení proti promrznutí šachty. Též budete muset v pravidelném intervalu kontrolovat stav vodoměru a stav šachty, ale tak je to se všemi měřidly energií. I když jsou případy /podle nedávného dotazu zde/, že tak majitelé nečiní. Únik, který naměří počítadlo, jdou na účet odběratele.
Já preferuji vodoměr ve sklepě, pro snadnější kontrolu a přístup k němu. Je dobré vědět, že poruchy před vodoměrem jdou na vrub dodavateli /správci/ vody, ale rozvod za vodoměrem a poruchy platí odběratel.
Pokud máte dostatek kvalitní vlastní vody, nemusíte se připojovat, ale je dobré mít druhý zdroj vody v záloze.
Kolaudace přípojky až k vodoměru se bude prováděna hromadně.
Od vodoměru si budete zajišťovat plánky, povolení, realizaci sám. Jestli si to vykopete sám, a potom necháte instalatérskou firmou napojit na rozvody v domě je na Vás.
Pokud nemáte grif, zkušenosti, nářadí, v zájmu dobrého fungování v budoucnu, objednala bych raději firmu. Ale je to jenom můj pohled ženské.
Podívejte se na weby různých vodárenských splečností. Jistě tam najdete důležité informace pro žadatele nových přípojek. Každá společnost může mít ale požadavky i povinnosti s malými odchylkami.
Tedy si dobře vyřešte
Tedy si dobře vyřešte ... a už nevím, co jsem chtěla dopsat, tak nic
Uf, moc díky, ženská šikovná.
Asi takhle: Výkop si provedu sám, hadici si položím a zasypu. Bez připojení. A co z toho? Není důvod. To můžu udělat kdykoliv, dokud budu mít ruce, ty se nezdraží. Myslím, že se mýlíte, přípojka začíná u hydrantu a tudíž vodoměr a šachta a hadice je součástí vlastníka přípojky. Taky si to zaplatí! Takže když mám vrt, nic mne nemotivuje ku zhodnocení.
U nás, na Praze-východ, je majetek vodáren kus vodovodního řádu do vodoměru. Vodoměr osazoval nejdříve VaK Mladá Boleslav, ale dodavatel se časem asi již dvakrát změnil. Vak si kontroloval dobu výměny, výměna byla zdarma. Jedině když v šachtě vodoměr/voda/ zamrzl a prasknul, tak majitel pozemku musel zaplatit náhradu. Je to i v podmínkách provozu /práva a povinnosti dodavatele i odběratele/
To je stále stejné. Proto vodárny preferovaly umístit vodoměry co nejblíže k plotu, aby délka hadice k vodoměru byla co nejkratší. Ne všude ale takto striktně postupovaly. Pokud měl ale majitel dům někde daleko na konci zahrady, tak se nedalo nic dělat. Určitě by se daly někde pohledat metry, jak daleko lze vodoměr na přípojce umístit.
Šachta je samozřejmě Váš majetek a jste povinnen ji udržovat suchou a přístupnou. Pokud si chcete položit již nyní hadici do země můžete, ale jak dlouho Vám tam bude ležet a čekat? To je na Vás, a dobře se ptáte a co z toho?
Prozatím se neplatí platba z vodoměru jako z plynoměru a elektroměru. Převážná většina obyvatel je napojena jak na obecní vodovod, tak má i svůj zdroj vody. Je na každém, co bude využívat a co bude mít jako náhradní zdroj při výpadku.
U nás musím říci že léta obecní vodovod fungoval zcela bez problémů. Ale letos v únoru v jednom týdnu, vlivem oblevy, hned dvě poruchy na vodovodním řádu, kdy voda několik hodin netekla. Ale druhý den již bylo vše v pořádku. Máme vodu z Káraného a kvalita je nejlepší v republice.
Pokud máte dobrý zdroj vlastní vody a víru, že vše bude fungovat, je to na Vás. Jenom pouvažujte, když by se něco stalo a než se vše vyřeší, tak máte možnost dojít třeba k sousedovi pro kýbl vody? Já si nechávám pro nejnutnější případy pár flašek s vodou ve špajzu a každý večer si natáčím vodu na ráno do konvice /a nechávám převařit, mnohdy čaj ráno nevařím, jenom ohřeji a piji vlažnou vodu/, aby byla připravená. Letos se vyplatilo.
Možná, že platba za přípojku od hlavního řádu je ve Vašem případu považováno jako příspěvek na vybudování, nebo dar, měli jsme to tak s plynem.
hm. Já o vodovodních přípojkách vím dost. Například to, že je nazaplatí lufťáci, ale všichni odběrtelé poměrným dílem. Kdo vám řekl, že ji budete mít zadarmo?
Kdo má trvalé bydliště, tomu se odpustí náklady na JEHO přípojku k hranici jeho pozemku. Kdo je přechodnej (a to tam žil můj děd, matka a teď i já jen pobývám) , platí si to od hydrantu celé až do baráku. Nebo až do Tramtárie, chcete li. Takže to u mne dělá 30 metrů a bez šachty a svépomocí vykopání jsem od boku napočítal 8000 Kč plus ještě poměrné náklady na projekt. A pozor, ano? Obec to realizuje z dotací. Vyčetl jsem, že od hlavního řadu po vodoměr je dodavatel vody povinen provádět opravy na svoje náklady, (tedy zajistit dodávku vody), ale údržba je na majiteli přípojky. Takže pokud to nechám ladem, přidělám si v budoucnu navíc práci pouze v odkopání zeminy okolo místa, kde se provede požadované připojení. Tak tomu rozumím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.