Nejste přihlášen/a.
Bydlím v družstevním bytě jako nájemník (nejsem členem družstva, jen to s ním mám domluvené a ošetřené smlouvou). Poplatky za bydlení platím přímo družstvu, energie si rovněž platím sama. Člen družstva je blízký člověk a nemá ze mne žádné zisky. Ráda bych požádala o příspěvek na bydlení, protože moje náklady na bydlení jsou na mě jako na starobní důchodkyni příliš vysoké. Co mám vše na Úřad práce doložit? Již jednou mě na ÚP odmítli, ovšem dosti nevybíravým způsobem, takže jsem v rozrušení nepochopila, proč je má žádost špatná.
Družstevní byt patří družstvu. "Blízký člověk" je členem družstva a zároveň nájemníkem družstevního bytu. S Vámi mohl uzavřít podnájemní smlouvu (a pouze za předpokladu, že družstvo s podnájmem souhlasí).
Příspěvek na bydlení můžete získat v bytě, k němuž máte uzavřenu nájemní (nikoliv podnájemní) smlouvu a v němž máte hlášen trvalý pobyt.
Trvalý pobyt do družstevního bytu lze přihlásit pouze s platnou nájemní (tu nemáte) smlouvou na Vaše jméno nebo se souhlasem vlastníka → bytového družstva.
Můžete zkusit požádat o doplatek na bydlení. A pokud se opět setkáte s neochotou, nechte si zavolat nadřízeného příslušné úřednice.
Ale trochu mne to překvapuje → jestli na Vás "blízký člověk" nijak nevydělává, bydlíte v družstevním bytě za tzv. "nákladové" nájemné...
Jen si dovolím poopravit. K přihlášení trvalého pobytu není potřeba souhlas bytového družstva, ale souhlas osoby oprávněné, tou může být kromě družstva i ten, na jehož jméno zní nájemní smlouva (ověřeno v praxi). V zásadě to ale na věci nic nemění.
Díky za odpověď.
Ano, je to tak, bydlím výhodně, přesto je to pro můj poprůměrný důchod značná částka. Myslela jsem, že doplatek na bydlení pobírají obyvatelé ubytoven a pod.
Reakce na odpověď Ampera (děkuji za doplnění):
Nevím, jak je tato možnost ošetřena ve stanovách "Vašeho"bytového družstva, ale zkuste zajít na ohlašovnu společně s "blízkým člověkem"(ať s sebou vezme i nájemní smlouvu na své jméno) a přihlásit si do bytu trvalý pobyt. Potom už by s příspěvkem na bydlení neměl být problém.
Doplatek na bydlení se sice často vyplácí lidem, kteří žijí na ubytovnách, ale lze jej přiznat i jiným. Např. v případě, že někomu po zaplacení nákladů na bydlení ani s příspěvkem na bydlení nezbyde životní minimum. Nebo v případě, že se někdo nemůže přihlásit k trvalému pobytu.
Ještě odkaz na zákon: ohlášení změny mí/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.