Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalitní vrták do železa?

Od: karel11* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli existuje nějaký kvalitnější vrták do kovu. Vždy jsem používal takové ty klasické černé od velikosti 1mm až po třeba 20mm. Jsou sice laciné, ale přijde mi, že se vždycky rychle otupí a moc nevrtají. Existuje nějaká dražší (kvalitnější) varianta vrtáků do kovu?

Děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

Ano, ale jsou dost drahé buď povlakované titanem nebo kobaltem. Nebo vybrušované HSS.

kimbert*
hodnocení

2x

hodnocení

0x

Jistěže existují kvalitní vrtáky. Ovšem nenajdete je v Lidlu. Navštivte nějakou prodejnu s kvalitním, nejlépe značkovým nářadím. Počítejte ale s výrazně vyšší cenou.

111®
21.02.17 18:23
hodnocení

0x

Hssg

hodnocení

0x

Kvalitní vrtáky se prodávají. Ale mnohem důležitější je nabroušení vrtáku a chlazení a mazání při vrtání.

Vrtáky do 4mm si já netroufám brousit a raději kupuju nové.

Větší vrtáky, pokud už nevrtají, tak přebrousím a vrtají dále.

nikdo*
hodnocení

0x

Na HSS vrtáky pozor. Jsou dost tvrdé a na ruční vrtání ne moc vhodné. Při nepřesném držení vrtačky dřív prasknou než se ohnou. Hovořím o opravdových HSS vrtácích a nikoliv o dálněvýchodním šuntu.

karel11*
hodnocení

Tak jsem nakonec objednal tady: dilna24.cz/...

cobaltové s 5% někdo mi říkal, že podíl cobaltu by neměl být menší než 4% takže tyhle jsou pro mě v pohodě i cenově. Stejně s tím nebudu vrtat žádný tvrdý kov.

Jinak děkuji za odpovědi :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]