Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dotaz při koupi domku a následném zápisu v katastru nemovitostí,jsem si všiml,že dům je psaný zvlášť na manželku 1/2 a na mě druhá polovina,máme každý jiné příjmení,návrh na vklad podávala real.kancelář,na katastru není uvedeno,že jde o společné jmění manželů,má to nějaký vliv např. při úmrtí jednoho z nás,nebo to skýtá ještě jiné problémy?Děkuji
Dům jste nabyli do SJM a zápis v katastru tomu neodpovídá. Pokud to máte správně alespoň ve smlouvě, tak není celkem vůbec čeho se bát. Pak je to jednoznačně chyba realitky, že udělala návrh v rozporu s kupní smlouvou. Śel bych za nimi, ať to na katastru vyřídí.
Případně, pokud jsou to šmejdi, tak si to vyřiďte sám a požádejte o opravu na katastru.
V každém případě bych doporučoval to uvést v katastru rychle do souladu se skutečností. Nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat, a hlavně potom to budete potřebovat hodně rychle, a to nepůjde. Typicky, kdyby to bylo potřeba prodat, tak bude muset čekat dlouho napřed na to, než vůbec budete moci začít, protože nikdo se s Vámi nebude bavit, když budete tvrdit, že to máte v SJM, a přitom v katastru jinak.
Stejně tak velice doporučuju změnit po přestěhování v katastru i správnou adresu trvalého bydliště (pokud to teda už dneska nedělají automaticky. Až budete mít novou občanku po přestěhování, koukněte se na nahlizenidokn.cuzk.cz/... ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.