Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodárna a její provoz

Od: ludva® odpovědí: 4 změna:

VODÁRNA - dávám k úvaze následující problém. Ve svém domku mám běžnou vodárnu ve studni: čerpadlo ve studni, expanzní nádrž ve sklepě. Expanzka se "musí" natlakovat cca o 0,2 atm méně než je spodní spínací tlak. A TEĎ: pokud je tlak nízký, tak čerpadlo spíná častěji, ale čerpá poměrně krátce. Pokud je tlak OK, tak čerpadlo čerpá déle a spíná méně často. Vše samozřejmě s ohledem na množství vody. JDE MI O TOTO: kdy je menší spotřeba elektriky (podle mne je asi stejná, přibližná)? Dále mám nutkání, že je lepší častější spínání vůči funkci koše ve vodě - pokud se tam dostane nějaká špína, která ovlivní funkci koše, tak se dříve vyplaví častějším spínáním a ušetřím za nový koš nebo jeho opravu. CO VY NA TO - PORADÍTE?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak sací koš tam určitě nemáte,máte tam pouze zpětnou klapku nad čerpadlem(některé čerpadla mají zabudovanou jiné se dodává) aby čerpadlo nesálo nečistoty sají přes mřížku-sítko(součást čerpadla) Jinak ,raději budu šetřit čerpadlo méně častým spínáním než řešit nějakou nečistotu která se tam snád nemůže ani dostat

hodnocení

0x

Motor čerpadla potřebuje k rozběhu tzv. nárazový proud, který je značně vyšší než proud při plynulém chodu, takže časté spínání znamená zvýšenou spotřebu elektrické energie !

hodnocení

0x

Množství vody se prostě dodat musí, při častějším spínání - vyšší spotřeba elektřiny.Ještě další věc nastavení tlaku vzduchu

hodnocení

0x

Ten daný tlak vzduchu v bečce má svůj význam, a to aby čerpadlo spínalo co nejméně často. Např. u 100litrové bečky při správném tlaku vzduchu v ní (čerpadlo spínací 1,5atm - vypínací 3atm), je možné mezi vypnutím a sepnutím dostat třeba 25l vody. Je-li vzduchu v bečce málo, pak třeba jen 10litrů vody (poněvadž vzduch je stlačitelný, voda ne - zjednodušeně). Kdyby tam bečka nebyla vůbec, čerpadlo by muselo při každém poklesu tlaku hned sepnout. Rozběh motoru, samozřejmě že tady přímo do zátěže, je z pohledu opotřebení motoru i čerpadla nejvýraznější, proto tam ta bečka bývá jako zásobník. Při častějším spínání motoru bude vyšší spotřeba elektriky i jeho opotřebení (vinutí, ložiska - i na čerpadle). Mám tedy čerpadlo povrchové se sacím košem s klapkou ve studni - princip podobný, u ponorného čerpadla je to o něco jinak, ten sací koš je ve studni už dobře pětadvacet let a funguje, jak má, i když se někdy třeba i půl roku voda nečerpala. Mimochodem kdyby už šlo o koš (zpětnou klapku), ten se dá pořídit za dvě stovky, převinout motor čerpadla třeba dva tisíce - podle výkonu většinou, celé to vytáhnout, rozebrat - dej pokoj. Jednoznačně nedoporučuji časté spínání čerpadla, nemá to logiku a vůbec nic pozitivního to nemůže přinést. Natlakujte bečku tak, jak uvádíte na začátku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]