Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně zateplení podkroví. Pro představu přikládám fotky. Jde o 80 let starý rodinný dvougenerační dům, který je vytápěn plynovým kotlem, ale na jaře se bude dělat TČ vzduch voda. V podkroví neplánuji žádné pokoje-stropy by byly nízké, takže neplánuji pochozí podlahu. Foukanou izolaci nechci, na to nemám. Chtěl bych zateplit svépomocí vatou. Takže strop je tvořen z palubek a nad palubkami jsou vazné trámy a na nich jsou položené prkna, na kterých je položená nějaká černá hodně kousavá vata s papírem a na té vatě jsou další prkna...viz fota. Mezi krokvemi ani nad krokvemi není žádná tepelná izolace...Jde mi o to, že nevím kolik cm vaty použít a zda vložit vatu přímo na palubky mezi ty vazníky a jestli pod ni dát nějakou parozábranu...? Také nevim zda je nutné zaklopit vatu mezi krokvemi a jakou skladbu prostě zvolit...? Rukama dělat umím jen s tím nemám žádnou zkušenost, jen to co jsem načetl na netu, ale to jsou celkem dost odlišné názory všem děkuji za případné rady
Buď dáte drcený polyš, jak radí requied, nebo na starou vatu dáte další vatu, v síle 24-30 cm, dle tepelné izolace ostatním konstrukcí.
Jelikož tam je již vrstva nějaké vaty, nemůžete dát parozábanu do této vrstvy. Mohla by se dát až dolů, k podhledu stropu.
Bohužel jsem Vás nepochopil, co chcete nechat tak, bez záklopu a parozábrany. Pokud myslíte šikminy, musíte dodělat izolaci, jinak máte spoustu tepelných mostů.
Můžeme se nějak spojit?
Stále Vás asi nechápu, Vy zateplíte podlahu půdy, aby neutíkalo teplo nahoru do prostoru půdy. Ale tu taky zateplíte v šikminách, tak jak je na obrázku? Pak nechápu, proč je zateplováno 2x, podlaha a podkroví. Vy tam budete dělat obytný prostor?
Takže obrázek šikminy není Vaše a neřešíme to. Zateplit jen podlaho a odvětrávat prostor nad tím.
Ano myslel jsem šikminy...Strop už je mi jasný ale ty šikminy nikoliv. Jestli můžu jen vložit vatu mezi krokve a přidrátovat ji nebo jestli tam musí být pod vatou nebo nad vatou nějaká izolace a zda-li to musí být zaklopené nějakým sádrošem nebo osb deskou?
Mezi podbitím a vatou musí být odvětrávaná mezera, nejlíp i paropropustná folie (proti profukování izolace/ zafouknutí prachu) ta tam předpokládám není = hrubá chyba.
Pak izolace, nejen mezi krokvema, ale i přes ně = přidat ideálně ještě 20 cm přes krokve. Pak musí být (kvalitní) parozábrana. Jestli přes parozábranu bude sádroš nebo OSB je už jedno. Pozor na díry v parozábraně, obzvlášť pokud je prostor mezi izolací a podbitím/ střechou špatně odvětrávaný.
Pokud je vytápěná půda i místnost pod ní, tak je zbytečné zateplovat podlahu (pokud nejde i o zvukovou izolaci)
Zateplete jen podlahu, ty šikminy ne, ale jestli je už částečně máte, tak já bych je nechal jak jsou (i když se mi budou špatně kontrolovat tašky).
Obytný prostor tam nebude. Jde mi jen o to, aby mi neutíkalo teplo a neměl velké tepelné ztráty. Původně jsem chtěl zateplit podlahu i šikminy ale netušil jsem, že stačí jen jedno zateplení...Ten obrázek s vatou v šikminách je jen orientační(není můj). Zateplím tedy jen podlahu...děkuji za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.