Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zateplit podkrovi

Od: kaja* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně zateplení podkroví. Pro představu přikládám fotky. Jde o 80 let starý rodinný dvougenerační dům, který je vytápěn plynovým kotlem, ale na jaře se bude dělat TČ vzduch voda. V podkroví neplánuji žádné pokoje-stropy by byly nízké, takže neplánuji pochozí podlahu. Foukanou izolaci nechci, na to nemám. Chtěl bych zateplit svépomocí vatou. Takže strop je tvořen z palubek a nad palubkami jsou vazné trámy a na nich jsou položené prkna, na kterých je položená nějaká černá hodně kousavá vata s papírem a na té vatě jsou další prkna...viz fota. Mezi krokvemi ani nad krokvemi není žádná tepelná izolace...Jde mi o to, že nevím kolik cm vaty použít a zda vložit vatu přímo na palubky mezi ty vazníky a jestli pod ni dát nějakou parozábranu...? Také nevim zda je nutné zaklopit vatu mezi krokvemi a jakou skladbu prostě zvolit...? Rukama dělat umím jen s tím nemám žádnou zkušenost, jen to co jsem načetl na netu, ale to jsou celkem dost odlišné názory :) všem děkuji za případné rady

Jak zateplit podkrovi
Jak zateplit podkrovi #2
Jak zateplit podkrovi #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejlevnější, nejjednodušší a perfektně funkční řešení je drcený EPS... 1m3/290,-

Na půdě stačí trochu uklidit, utěsnit díry a nasypat dostatečnou vrstvu EPS (40-50cm).

Jak zateplit podkrovi #4

hodnocení

0x

Buď dáte drcený polyš, jak radí requied, nebo na starou vatu dáte další vatu, v síle 24-30 cm, dle tepelné izolace ostatním konstrukcí.

doplněno 20.02.17 06:39:

Jelikož tam je již vrstva nějaké vaty, nemůžete dát parozábanu do této vrstvy. Mohla by se dát až dolů, k podhledu stropu.

kaja*
Diky tomu rozumim a jeste mi jde o tohle. Prilozil jsem foto zat.mezi krokvemi. Zda-li to mohu nechat takto bez nejakeho zaklopu a parozabrany...?
Jak zateplit podkrovi #5

Bohužel jsem Vás nepochopil, co chcete nechat tak, bez záklopu a parozábrany. Pokud myslíte šikminy, musíte dodělat izolaci, jinak máte spoustu tepelných mostů.

Můžeme se nějak spojit?

doplněno 20.02.17 12:28:

Stále Vás asi nechápu, Vy zateplíte podlahu půdy, aby neutíkalo teplo nahoru do prostoru půdy. Ale tu taky zateplíte v šikminách, tak jak je na obrázku? Pak nechápu, proč je zateplováno 2x, podlaha a podkroví. Vy tam budete dělat obytný prostor?

doplněno 20.02.17 14:20:

Takže obrázek šikminy není Vaše a neřešíme to. Zateplit jen podlaho a odvětrávat prostor nad tím.

kaja*

Ano myslel jsem šikminy...Strop už je mi jasný ale ty šikminy nikoliv. Jestli můžu jen vložit vatu mezi krokve a přidrátovat ji nebo jestli tam musí být pod vatou nebo nad vatou nějaká izolace a zda-li to musí být zaklopené nějakým sádrošem nebo osb deskou?

asd1

Mezi podbitím a vatou musí být odvětrávaná mezera, nejlíp i paropropustná folie (proti profukování izolace/ zafouknutí prachu) ta tam předpokládám není = hrubá chyba.

Pak izolace, nejen mezi krokvema, ale i přes ně = přidat ideálně ještě 20 cm přes krokve. Pak musí být (kvalitní) parozábrana. Jestli přes parozábranu bude sádroš nebo OSB je už jedno. Pozor na díry v parozábraně, obzvlášť pokud je prostor mezi izolací a podbitím/ střechou špatně odvětrávaný.

Pokud je vytápěná půda i místnost pod ní, tak je zbytečné zateplovat podlahu (pokud nejde i o zvukovou izolaci)

kaja*
hodnocení

Dobře díky a mezi krokvemi jde jen zateplit vatou bez paroz.a nějakého záklopu?

asd1

Bez parozábrany - vlhkost by kondenzovala na studené straně izolace = za 20 let shnije krov.

rv*

Zateplete jen podlahu, ty šikminy ne, ale jestli je už částečně máte, tak já bych je nechal jak jsou (i když se mi budou špatně kontrolovat tašky).

kaja*

Obytný prostor tam nebude. Jde mi jen o to, aby mi neutíkalo teplo a neměl velké tepelné ztráty. Původně jsem chtěl zateplit podlahu i šikminy ale netušil jsem, že stačí jen jedno zateplení...Ten obrázek s vatou v šikminách je jen orientační(není můj). Zateplím tedy jen podlahu...děkuji za rady :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]