Nejste přihlášen/a.
Dobrý den milí rádci,
moc vás prosím o radu. Před dvěma měsíci jsem se nastěhovala do domu, kde se postupně začala tvořit černá plíseň.
Písemně jsem informovala majitelku nemovitosti, ona vše začala řešit přes realitní kancelář.
Paní z realitní kanceláře mě písemně upozornila, že současnou situaci budeme řešit pouze s RK. Dále mi napsala, že málo větrám, příliš peru a že majitelé žádný problém nikdy neměli.
Vzala jsem fotoaparát a paní do RK zaslala všude přítomnou plíseň. Obdržela jsem odpověď, že zaslala fotografie majitelce a že právě jí se mám k mému překvapení vyjádřit.
Majitelka mi napsala, že se mám odstěhovat. Dobrá rada nad zlato, ale kde je náhrada za platbu RK, za kauci, kterou jsem složila ve výši nájmu, kam se mám nastěhovat, kdo mi nahradí vzniklou škodu, kterou udělala plíseň?
Děkuji vám za radu.
B.
Žijeme v domě který jsme si před 36 roky sami postavili, je z plynosilikátových tvárnic což je jako dnešní ytong.Celé desítky let nebyl s plísněmi problém než se před 5 roky vyměnily okna.Každý rok se opravuje, dle rad se větrá, nesuší doma nic, při vaření se větrá, už se větrá daleko víc jak se starými okny.Efekt úspory paliva není, naopak se větrá, tak je spotřeba vyšíí. Vyřešil jsem problematická místa ofukem malého ventilátoru přes spínací hodiny.I tak se dělá plíseň v záchodě a v koupelně, podotýkám, že koupelna se u nás nezavírá.
Stejně jako tisíce jiných jste si naběhli. Nabulíkovali Vám, jaké skvělé úspory nová okna přinesou a neřekli, že musíte vyřešit větrání. V obývaném domě se musí větrat nejlépe nepřetržitě.
Pokud dům není novostavba a byl před Vámi užíván bez problémů, pak jste škodu způsobila Vy (špatným užíváním) a nejen sobě, ale poškodila jste i nemovitost.
Vážený, to není pravda. Místní mi vyprávěli historii tohoto domku, takže nikoliv já. Stále mi nikdo nedokáže odpovědět, jak mám postupovat. Navíc opadává i vrchní omítka z venčí.
Pokud je to starý dům, tak je vlhký a proto se ta plíseň tvoří. Též mohou být tenké zdi, byly mrazy, stěny prochladly. Nevěřím tomu, že tam plíseň dříve nebyla, majitelé nemusí říkat pravdu. Ze zdravotního hlediska to není zdravé místo na dloudobý pobyt. Hlavně pro děti. Bude jaro, léto, hledejte si pro další bydlení jinou nemovitost, abyste byli na příští zimu pryč.
Tento problém Vy nevyřešíte, to musí majitel, ale za cenu vyšších stavebních nákladů.
Ta plíseň tam bude pořád, ať již nastříkáte Savem, vybílíte, tak v dalším zimním období se tam ukáže znova. Bydlení, nábytek, oblečení vlivem vlhkosti může časem i zapáchat.
Poukazovat na to, že moc perete anebo vaříte, máte kytky je trapné, kdoví, co si ještě vymyslí.
pohanka:nemáte pravdu o starých promrzajících domech, loni jsem již také myslel, že v ložnici otluču omítku a zateplím, jenže zdivo a omítka je suchá, naprosto suchá, když jsem rozmazal malbu s plísní, během 10 minut byla stěna suchá, to samé při dalším přetření.Na teploměru mi ukazuje venkovní vlhkost vzduchu 80% a v bytě 35%, což je docela málo a čím je v bytě větší teplo, tím je sušší vzduch.Změnil jsem tedy nátěrovou hmotu kterou jsem dříve používal, připadá mi, že používjí živočišný klih který při sebemenším navlhnutí malby ihned plesniví.Letos tedy se zatím nic neobjevuje, mám nainstalované dva ofuky, které se mi spustí 3x za den asi na 2 hodiny a malířskou barvu tentokrát jupol.Jestli někomu vlhne celá stěna s následnou plísní, ten ofuk ventilátorem 12V vyřeší problém.Mě spíš vadí, že se toto dříve řešit nemuselo...
No to je, promiňte, neberte to osobně, hnus. Nemůžete za to. Na prvním obrázku je nahoře vpravo nějaká traverza? Železná? Tepelný most? A to okénko je plastové, nebo jednoduché dřevěné? Co je nad místností atd. Musíte se pořád ptát a pozvat si nějaké odborníka. Ale, bude to mít smysl, budete ho platit? Vzpomeňte si, jestli jak jste se přistěhovala, bylo čerstvě vymalováno, vybíleno, v jakém stavu byl dřevěný rám da okně u třetího obrázku. Pořád si myslím, že jestli tam někdo bydlel před Vámi, a používal nemovitost ve stejném režimu co Vy, tak tyto problémy tam již musely být před Vámi. Tím bílením to jenom zaretušovali.
Napište, jak silné jsou obvodové zdi v těchto místnostech.
Domek nikdo nezná, každý tápeme, je podsklepen, ve sklepě je teplo?
Když bydlíte v cizím, nemůžete do toho investovat svoje peníze, proto stále platí moje rada, pryč.
Many - můžete mít pravdu Vy i já, nebo kdokoliv třetí a další, či kombinace všeho. Domek neznáme, každý je postaven z jiného materiálu, jak píšete i vnitřní omítky, malby, nátěry mohou zapřičínit problém.
Já vím, že to je hnus a proto, to řeším. Ano, bylo čistě a čerstvě vymalováno. Domek nemá podsklepení, nemá izolaci. Zdi jsou poměrně silné, ale ne v každé místnosti. Okna jsou dřevěná. Na jedné fotce jsem vyfotila práh u vchodových dveří, kde z futer kapala na něho sražená voda.
Snažím se hledat nové bydlení. Nejvíc mě mimo jiné mrzí, že majitelka ze mě dělá někoho, kdo se k tomuto domu chová, jako největší barbar. Bydlela jsem na jiném místě, bydlení užívala scela normálně, ale s tímhle jsem se skutečně nikdy nesetkala.
Navíc vybetonovali podlahy a na to položili koberec pod kterým se tvoří plíseň také.
Pod kobercem.
Hm, ta třetí fotka je práh.
Z venku zima, zafukuje, prochládá, uvnitř teplo, vše zvlhne, voda se sráží a je zaděláno.
Neexistence izolace a jestli betonovali chvíli před vaším nastěhováním, tak beton nemohl vyschnout. Položili koberec a uzavřeli podlahu.
Já doma neměřím teplotu, neměřím vlhkost. Ale musí být doma příjemně. Nesmí čišet ze stěn chlad, průvan.
Když jsem dávala plastová okna, tak jsem se též bála plísní, stálého větrání, psalo se o tom též hodně /7let/, nemám ten problém, ale co jsem mohla, to jsem utěsnila, zalepila, zaizolovala, větrám pouze ráno a večer, dům je podsklepený, parkety, sucho. Co promrzalo a ukázala se v rohu též trochu černá plíseň, to bylo WC na verandě, kde je pouze šířka na cihlu. Ale udržováním teploty na 18 stupňů, snížením stropu a zateplením vnitřních stěn je již pokoj. Co mi dělala firma, to byly nové venkovní dveře a zateplení půdy foukanou izolací. Též jsem vloni dala odrazovou folii za topení a je to znát o moc lepší. Topím na 17,5 nebo 18. Jen návštěvě zvedám více. Ale to je moje bydlení, určitě bych neinvestovala do cizího.
Ten vstup by chtěl určitě nějakou dostatečně širokou stříšku, aby bylo tam sucho a nefoukala tam voda a sníh.
Případně plastová veranda - krytý vstup. Ale to je za několik desítek tisíc korun.
U toho prvního obrázku, na co tam je ten dřevěný rámeček? Připadá mi, že má sloužit aby tam netáhlo. Podle mne to tam promrzá.
Děkuji vám pohahanko, máte absolutní pravdu a souhlasím s vámi, jen je mi prostě líto, že jsem vynaložila náklady za stěhování, plus kauci realitce a byl mi přislíben dlouhodobý podnájem a za dva měsíce, tohle musím absolvovat znovu a náhrady se nejspíš nedočkám.
Na té první fotce je okno, pouze nevím, proč se fotografie přetočila.
Kdyby to byl obecní byt, tak byste mohla žádat o jiné, zdravotně vyhovující bydlení. Ta plíseň pod kobercem je o zdraví. Pozor na astma a dýchací potíže. Tohle byl zajíc v pytli.
Každé stěhování stojí práci, nervy a peníze, nezávidím Vám.
Podívejte na internetu, že s tímto nebojujete sama - třeba plíseň v bytě a nájemní smlouva, nezateplený dům a plíseň www.dumachalupa.cz. Můžete požádat o slevu z nájemného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.