Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat spotřebu elektřiny

Od: bohuslasvvitek odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer mám dotaz ohledně výpočtu elektřiny, protože bydlíme v bytovém domě kde jsou čtyři byty jeden elektroměr. Bylo nám řečeno že to prozatimně budou počítat podle počtu osob. Mohly by jste mi pomoci a napsat jak to chtějí vypočítávat? Dám příklad počáteční stav elektroměru je 135 kWh přistěhuje se první rodina která se skládá z 3 členů, další měsíc se nastěhuje další rodina se 4mi členy do bytu 2 a stav elektroměru je dejme tomu 197kWh. Do bytu 3 se nastěhuje až pátý měsíc rodina která má 5 členů a stav elektroměru je třeba 268kWh. A konečný stav elektroměru je třeba 391kWh. Tak se chci zeptat jestli mi může nikdo poradit jak se počítá spotřeba elektrické energie podle bytů a osob v nich žíjících. Děkuji za odpověď Vítek

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To bydlíte v kravíně?

hodnocení

1x

Jištění (pojistky_ jističe?) máte kde? Doufám, že máte jedny společné (aby to bylo ještě více komplikované). NE, dejte foto společného rozvaděče s elektroměrem a jištěním, dále foto rozvodnice v bytě, pak budeme pokračovat v možném řešení tohoto stavu, jak a kde zapojit podružný elektroměr (jednofázový? trojfázový?) - uvidíme, až uvidíme alespoň foto...

iz*
hodnocení

0x

Každý byt by měl mít samostatný elektroměr. Rozpočítat spotřebu elektřiny podle počtu osob podle mne nebude spravedlivé.

Bude-li domácnost s největším počtem členů šetřit, a ta se dvěma členy bude elektřinou plýtvat, doplatí na to ta šetrná.

K uvedenému příkladu: Spotřebu [197 – 135] za první měsíc by měla uhradit první rodina (v domě bydlela a elektřinu spotřebovala sama). Spotřebu [(268 – 197) : 7 × počet členů domácnosti] za další tři měsíce by měly uhradit obě rodiny. Po konečném odečtu: [(391 – 268) : 12 × počet členů domácnosti].

Nechte si namontovat podružný elektroměr.Nechápu,jak mohou být napojeny 4 byty na 1 elměr.

hahanaj*
hodnocení

0x

Co je to za bytový dům- to je nějaký kocourkov ...takto to přeci nefunguje. *cert*

cechacek*
hodnocení

0x

To je skutečnost, nebo to mělo být uvedeno k 1.4.

krtek6*
hodnocení

0x

neřešitelné...bude stejný problém jako s topením..jeden nebude celý den doma odběr nebude mít a druhý propálí 10kW...jeden bude doplácet na druhého...jak tu psal výše...podružný elektroměr

hodnocení

0x

A pojistky máte taky společné? Na sloupě?

hodnocení

0x

Výpočet elektřiny je opravdu složitý,tedy co se ČEZu týče. Již několik let si mylsím,že si ji dokáži spočítat.ČEZ mě ale vždy při vyúčtování vyvede z omylu. Když si nejsem jist,zašlu e-mail s dotazem ohledně výpočtu,dostanu odpověď,ale vždy je to jinak. Konkrétně teď před vyúčtováním mám roční spotřebu (tarif D02d, E-tarif) 1739kwh, jistič nad 3x20 do 3x25, tedy 106,48 kč/11x měs, (všechny ceny,co zde uvedu jsou s DPH),dále pak 12kč/11x měs. za E-tarif. Použiji jejich cenovou tabulku(viz níže), kde se uvádí,jaké sloupce se mají sečíst a vyjde Vám cena za 1Mwh.Zde konkrétně sloupce 4+13+14+15, 17 - 21. Výsledek je 3673kč/Mwh, přeloženo nějakých 3,70kč/kwh. Výpočet: 3,70kč x 1739kwh je 6434kč,11x 12kč/e-tarif mé zálohy 11x 870kč je 9570Kč, vrátit by měli cca 3000kč. To jsem si myslel.Dostal jsem odpověď, že se cena za jistič počítá k ceně za spotřebu zvlášť, takže první nesrovnalost v návodu v ceníku.Tam se píše,že se sloupec sčítá s ostatními uvedenými.No a co mě úplně dostalo? Cena za kwh je v mém případě 4.10kč a pevná cena 124,51kč (to v ceníku není), což je za 1739kwh 7130kč + 1370kč za jistič + 130kč E-tarif , takže nakonec vrátka cca 1000kč,ale to určitě není definitivní.Myslím si,že to tak ČEZu vyhovuje, lidi v tom mají guláš a raději se většina do výpočtu s nejasným výsledkem nepouští.

cez.cz/...

popřípadě E-tarif,ale tam rovněž z toho nejsem moudrej

cez.cz/...

hodnocení

0x

...a nejlepší jsou argumenty,aby jste si změnily tarif právě na E-tarif,že uštříte na měsíčních platbách,ale pak zas platíte nejvíce za 1kwh!

111®
hodnocení

0x

je moc velkej problém si koupit elektromer pro montáž na DIN lištu velikosti 3f jističe?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]