Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej bytu

Od: jirkajc® odpovědí: 14 změna:

Chtěl jsem se zeptat,jaké jsou možnosti při prodeji bytu.Jedná se mi o převod peněz od kupujícího na mě jako prodávajícího,tak aby se při podpisu,nebo převodu bytu nestalo,že nedostanu uvedenou částku. Co je nejlepší - platba předem.uschova financí u právníka, nebo uschova v bance?Případně jiné možnosti? Na platbu předem by asi kupujíci neakceptoval? Smlouvu bude psát právník.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

crate*
hodnocení

2x

Je tu možnost ještě tzv. vázaného účtu v bance, kam se složí peníze, ale ty banka uvolní (přepošle) jakmile budou splněny podmínky k uvolnění peněz. Toto lze využít, když člověk nechce využít složení penez u advokáta (notáře) a pod.

mp*
hodnocení

0x

Na toto mohu osobně poradit jen notáře. Byt stojí obyčejně docela dost. A těch pár ušetřených korun by Vás mohlo v budoucnu mrzet. Samozřejmě jejjistější je platba z ruky do ruky (nejlépe za dozoru několika dalších osob). Jenže to vlastně ani dneska nejde (platby v hotovosti jsou omezené na asi cca 400000 kč - 15000 euro). Právníci mají taky své mouchy. Takže osobně Vám radím notáře.

doplněno 14.02.17 03:11:

Většina lidí to dneska dělá přes realitku, což v 99 % případů taky výjde. Ale taky nemáte nic jistého. Notář je v podstatě státní zaměstnanec. Což se v tomto případě vlastně hodí.

danys*
hodnocení

0x
Jen blazen by vám dal / poslal peníze předem! Doporucuji notarskou uschovnu. Za peníze v případě zpronevereni ručí stát, u advokátní úschovy vám v pripade zpronevereni penez nikdo nic nedá. Realitní bych vynechal, usetrite x desítek tisíc
jemegacaw

V případě zpronevěry neručí stát ani za notáře ani za advokáta.

quiew*
hodnocení

0x

Já převod řešil v notářskou úschovou. Když byl byt přepsaný na mě na katastru, tak se peníze uvolnily prodávajícímu. On měl jistotu, že mu zaplatím a peníze mám a já měl záruku, že zaplatím, až bude byt fakticky můj. Cena Notářské úschovy byla 8000,- Kč, ale někde jsem to pak viděl i za 4500,- .

P.S. Cca v r 2004 jsem to chtěl vyřešit v bance na vázaném účtu, ale bankéř na mě nechápavě koukal co po něm vlastně chci. Snad už jsou banky dál a tyhle služby dělají běžně, že peníze uvolní z účtu až při splnění nějakých podmínek.

patronka*
hodnocení

0x

Tohle asi návod nebude, spíš pro pobavení. Prodávala jsem byt přes realitku a když jsme se sešli k podpisu smlouvy, peníze po tu dobu držel v ruce pán, kterého si přivedli s sebou. Jmenoval se Anděl... :)

Zdravím, dnes je možné v hotovosti zaplatit nejvýše 350 000 Kč.

hodnocení

Dobrý postřeh,ale kdo mi zabrání když někomu zaplatím v hotovosti při nákupu třeba milion? Z ruky do ruky. A dotyčný mi na tuto sumu vydá doklad? Vím,že to nejde třeba v autosalonu při nákupu auta,ale je firma,já jsem normální člověk a nemám byt v podnikání.

jemegacaw

Nezabrání nikdo. Stejně tak, když ho následně zastřelíš, tak ti v tom také asi nikdo nezabrání. Ale následně může přijít postih, až se na to přijde. A v obou případech se skutečně využívá. :)

nikdo*
hodnocení

0x

jedině notářská nebo bankovní úschova. Za notáře sice stát také neručí, ale žádný notář nebude kvůli jednomu nebo dvěma milionům riskovat obživu. Pokud by zpronevěřil notář peníze, tak by skončil. A takových kaskadérů moc nebude. Na rozdíl od realitky, která je buď nějaké sro. nebo franšíza, a nemusí je nějaký podvod, když už se k němu rozhodnou, mrzet. Realitku rozpustí a začnou s jiným jménem jinde. Na rozdíl od notáře, který by si už neškrtnul. A s jejich příjmy opravdu milion není taková částka, aby kvůli ní riskoval budoucnost.

jemegacaw

Tak ono to obecně platí i pro advokáta nebo realitku, že pro pro pár miliónů nebudou riskovat obživu. Ale život jim občas nastaví do cesty nepřekonatelnou překážku a pak se dějí věci. Jako nejlepší bude bankovní úschova, protože tento vklad je pojištěn proto úpadku a také zde nehrozí zpronevěra. Sám znám jednu notářku, co proházela do automatů několik miliónu od klientů. V těchto případech jde rozum stranou. *ee*

hodnocení

0x

Zdravím, omlouvám se za mou předchozí informaci o výši hotovosti, dokonce je to jen 270 000 Kč. Postih od orgánů celní či finanční správy hrozí pro obě strany - pro fyzickou osobu do výše až do výše 500 000 Kč. Jedině částku rozdělit na několik splátek, s dostatečným časovým odstupem, aby nemohl být prokázán úmysl obejití zákona. V kupní smlouvě se však uvádí forma placení - potom jak? ve smlouvě jinak než ve skutečnosti?

stojí riziko při vyšší ceně nemovitosti pro částku do řádově v tisících za to?

hodnocení

0x
Já když prodával a kupoval byt tak peníze byly vždy složeny na tkzv.depozitní účet ze kterého byly uvolněny až po zápisu nového vlastníka bytu do katastru nemovitostí

hodnocení

0x

Také hodlám kupovat byt a přemýšlela jsem o tom jak převést peníze. Když bych kupovala přes realitku, tak peníze bych určitě nedávala do úschovy do realitky. Myslela jsem si, že bych uložila peníze na depozitní účet. Může mi někdo poradit jestli s tím má zkušenosti, U které banky je to nejlepší, jak se to dělá, kolik se za to platí. Jak se to dělá u notáře nebo právníka a kolik se za to platí tam. Ale toho bych se také trochu bála.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]