Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okna do ulice

Od: maara* odpovědí: 19 změna:

Zdravím,

na domku máme okna do ulice a přímo před oknem je chodník. Chodí hodně důchodci a ty pohledy do oken jsou samozřejmě nepříjemné. Jednou volbou jsou okna uzká, jen u stropu - jenže to je stavební úprava a mám to v plánu až se budou jednou výhledově v budoucnu okna měnit.

Věřím, že nejsem jediný kdo má takovýto problém, určitě máte nějaký typ nebo nápad jak situaci vyřešit.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

4x

Ano, já bych volila též neprůhlednou fólii. Jsou dvě varianty mokrá cesta a suchá.

Bez lepidla, jenom se přiloží a ona se sama přicucne.

1) Některá drží na mokrém povrchu, jenom se stěrkou vymáčknou bubliny.

2) Statické transparentní folie na sklo. Lehce přiložíte a opět lehce sundáte.

Je to nejlevnější, nejrychlejší a provedete vlastníma rukama. Jenom si nastudujte přípravu podkladu skla /umyté okno, odmaštěné, nebo mokré/.

Jsou to většinou mléčně zbarvené fólie, ale existují i barevné, něco jako vitráže. Protože potřebujete, aby do místnosti padalo světlo, zvolte ty mléčné.

Nikdo k Vám již neuvidí a Vy budete mít svoje soukromí, doma je potřeba, aby si člověk udělal pohodlí, aby se odreagoval, měl svůj klid a ne se stále ohlížel, jak někdo jde okolo. Zcela Vás chápu.

Hledejte na internetu, kde je větší výběr, nebo zakoupíte v prodejnách tapet. Já jsem se na ně v létě ze zajímavosti dívala v prodejně tapet na Florenci v Praze. Měli ty mléčné a dva vzory těch barevných.

Ta zářivka funguje dobře večer - v noci.

doplněno 12.02.17 10:30:

Já jsem se přistihla kolikrát, že otočím hlavu zcela automaticky, když jdu okolo okna domu, který je přímo u chodníku. Není to zvědavost, uděláte tři kroky a jste mimo, ale taková automatická kontrola svého okolí. Pokud je člověk zamyšlený, tak nekouká okolo, ale to víte, důchodci chodí pomalu, mají čas, koukají, kde co lítá.

Také bych zvolil mléčnou folii. Dá se nalepit třeba jen na spodní dvě třetiny a horní třetinu nechat tak jak je. Z venku, který je trošku níž bude vidět jen strop a vy když budete chtít kouknout ven přijdete jen blíž k oknu.

maara*
hodnocení

Ta mléčná folie je dobrý nápad, dát to jen na tu zhruba polovinu výšky. Zkusím po ní někde kouknout. *palec*

Chtěla jsem napsat něco podobného - u nás v dědině mají jedni na sklech tak do poloviny takovou pestrou, ale průsvitnou tapetu. My ji máme taky doma na jednom okénku, je to pěkné a propouští to i světlo, kupovali jsme to v Bauhausu. Pokud se to dá do té poloviny, tak si myslím, že to bude dobrý i ze světelného hlediska.

vykuk*
hodnocení

4x

Dobrý den, když jsem byl párkrát u známých a oni měli okna přímo v úrovni chodníku, byl jsem tam jako na nožích. Protože já bydlím v domku, 5m od plotu a ještě parapet je cca 2m od terénu (podsklepený RD). U nich jsem se cítil, jako bych byl na nudapláži a ten pocit nebezpečí mě ohromoval.

Řešení bych viděl ve vodorovných žaluziích a podle toho, jak je okno vysoko vzhledem k očumujícím, tak se ty žaluzie dají natočit. Nemyslím je úplně zavřít. Ve správném úhlu tam nikdo neuvidí a světlo vám dovnitř půjde.

mytrix*
hodnocení

2x

Na okna se dělají tzv. privátní fólie. Propustí světlo, ale vidět přes ně není.

JInak žádné sklo neprůhledné jen z venku neexistuje. Přes den se sice tak tváří, ale jakmile je venku tma a vevnitř světlo, efekt je přesně opačný.

mp*
hodnocení

1x

Jako neschůdnější (a nejlevnější) řešení vidím, si pořídit bílou jemnou síť proti komárům. Ta odráží světlo, a dovnitř není tolik viděl. A Vy nepříjdete o světlo. Zase na druhou stranu mohu naznačit u Vás nějakou mírnou paranoiu. Proč jen důchodci by Vás měli pozorovat? Proč třeba někdo středního věku? Nebo třeba děti?

dusger*
hodnocení

1x

Jen jako možná perlička – osadit k oknu UV zářivku, ta záclonu rozzáří tak, že přes ni není vůbec nic vidět.

albatros498022*
hodnocení

1x

Možná by pomohla i návštěvy psychologa, jak to tak čtu.

hodnocení

0x

Vymeniť skla okien za neprehľadné z vonku.

doplněno 12.02.17 10:19:

Aj cez spustené žalúzie ak sú preklopené dohora tak nieje vidieť do vnútra a svetlo z hora ide do vnútra,ak niesú úplne zatvorené.

neregctenar
hodnocení

0x

Záclony? Fólii na okno (tmavou, zrcadlovou, ...)?

doplněno 12.02.17 01:14:

Vyměnit vnější okenní tabuli za mléčné nebo kapičkové(?) sklo.

Přidělat před současné okno rám s takovýmto sklem.

Dát před okno rám s hustou bílou(?) sítí proti komárům (jsou typy, které prakticky neblokují pohled zevnitř ven.

Dát na parapet truhlík s kytkama/trávou, rostoucí výše než oči chodců.

maara*
hodnocení

Přes noc mám samozřejmě v okně rolety, jenže přes den jsou vytažené aby bylo v místnosti světlo.

Přes záclony jde stejně vidět.

hodnocení

0x

No jo, no. Přízemí není zrovna ideální bydlení. Chlad od podlahy, zloději, čumilové. My, babky se šouráme a koukáme na něco, co je jiné, než ta pitomě známá ulice. :( Víte, čemu se říká madeira? Je to taková jako mušelinová, neprůhledná, ale průsvitná, tenká textilie s nějakou obšívanou nebo vyšívanou ažurkou, ne příliš hustě po ploše. Z toho by byly záclony ideální. Mám pocit, že jsem je viděla v Tchibo. Jen mi na nich vadilo, že neuvedli rozměry.

hodnocení

0x

Chodím kolem jedněch takových oken. Jsou opatřena ornamentálními skly Podobně jako v odkazu lze rozpoznat, jaké květiny za oknem rostou. Další možností by byly krátké záclony . Nebo kombinace obojího. Nepůhlednou folii mám doma na vstupních dveřích, je fajn, ale jakmile se rozsvítí třeba i vzdálené světlo na schodišti, je do chodby vidět.

Úsměvné zamyšlení - v Nizozemí mají i novostavby obývákové okno veliké jako výkladní skříň a nejsou na něm záclony. Prý je to tradice, aby všichni viděli, jak mravně a spořádaně obyvatelé domu žijí.

Vážnější zamyšlení - úzká do budoucna okna ne, bylo by to jako střílny.

maara*
hodnocení

Ono to zní možná hloupě... ale kdo někdy takto bydlel tak ví, že když doma něco dělá tak už podvědomě otáčí zdali někdo nejde kolem. .. hned před oknem chodník, ikdyž jdete jako kolemjdoucí tak vnitřek prostě zahlédnete a přes silnici další chodník, ještě k tomu vyvýšení a v tu chvíli už jste opravdu jako ve výkladní skříni.

Jelikož jde o poměrně frekventovanou ulic, je to celkem otravné, nemám nic proti starším občanům, ale někteří opravdu chodí a koukájí do oken.

Právě ony uzké okna má u nás na ulici více nových domů, je to ideální řešení jak si zachovat soukromý, o světlo nepříjdu a velké prosklené plochy mohu udělat na druhé straně do dvora.

hodnocení

0x

Nevím, ale jakkoliv neprůhledné sklo bych v bytových oknech asi nerozdýchal. To se hodí možná tak do koupelny, nebo do dílny (případně do kostela :-D). Jakákoliv záclona, nebo síť proti hmyzu je vždy průhledná, záleží jen na tom, kde je víc světla (ve dne zevnitř ven, v noci zvenku dovnitř).

Nejdokonalejší řešení jsou vodorovné žaluzie. Dají se nastavit do nejrůznějších poloh, třeba tak, že Vám dovnitř nesvítí slunce, ale světla máte dost, nebo naopak, že dovnitř slunce svítí, ale z chodníku tam vidět není, nebo tak, že není vidět ani dovnitř, ani ven, případně je vidět ven i dovnitř...

nikdo*
hodnocení

0x

Sklo prúhledné jen z jedné strany existuje. Stejně tak jako skla, která se dají elektricky zatmavit a nebo zprůhlednit. Z jedné nebo obou stran. Nevím co stojí, ani kde se to dá sehnat. Ale pokusím se to najít. Vloni mi to přišlo mailem a já to jako nezajímavé odložil.

doplněno 20.02.17 21:00:

hledejte na internetu heslo "electronic shadowglass"

hodnocení

0x

Už nějakou dobu na vás a váš problém, myslím při sledování seriálu Ulice. V kabinetu mladých kantorů mají skvělé žaluzie. Svislé, smetanově žluté. V místnosti je světlo a vypadá to skvěle!

bonnny111
hodnocení

0x

Dobrý den,

řeším stejný problém jako jste řešil vy. Jaký byl výsledek? Vymyslel jste něco? Je to opravdu otravné...

Díky, Tom .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]