Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malování, jak odstranit barvu

Od: samurraj® odpovědí: 17 změna:

Zdravím, potřebuji nějak dostat starou malbu (oranžovou) ze zdi. Budu celou místnost dělat na bílo. Byla to nějaká ónovací barva, tuším. Zdi jsou omítnuté klasickým vápenco cementovým štukem. Zkoušel jsem kus oškrábat špachtlí a to vůbec nešlo. Zkusil jsem vzít vodu s jarem a houbičku a drhnou to...udělal jsem asi půl metru za hodinu...celej zpocenej. Neexistuje nějaká spešl chemie, po které by to šlo dobře dolů? Nebo nějaký jiný osvědčený způsob?

PS: Přeštukovávat celou zeď dělat nebudu, páč to by byla šílená práce pro mě a na to nemám čas.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

a je nutné dávat tu oranžovou dolů? Nestačí to vzít 2 - 3x bílou? Nebo nejdříve napenetrovat a pak vzít bílou? Dnes ty barvy kryjí velice dobře,

alecram*
hodnocení

0x

pokud není třeba zdi oškrábat ,tak natřít penetrací,vyzkoušeno,funguje,nic neprosvítá.Měla jsem zdi červené.

hodnocení

No jo napenetrovat to můžu, ale cca necelou půlku mám omytou a půlku oranžovou, nebude to potom flekaté? Aby pak ta neomytá část nebyla tmavší než zbytek.

hodnocení

0x

Vy jste škrábal suchou barvu? To je nesmysl. Malbu musíte namočit. Normálně natřít štětkou nebo starýmválečkem, ale jen vodou. Až nasákne, pak seškrábnout! Je to práce pro vraha, za trest! Je to obtížné a co spadne na zem, to je mokrý hnus, který nejde ani zamést, ani setřít! *plac* Je lepší dát si igelit tam, kde škrábete, ještě na ten, kterým jste pokryl podlahu. A ten pak opatrně poskládat a vyhodit. Já jsem občas podržela pod špachtli lopatku. Fakt hnus! Ale dříve nebo později škrábat stejně budete muset, když je více vrstev, tak se dělají puchýře a odlupuje se to.

doplněno 11.02.17 17:18:

Já jsem nikdy penetraci nepoužívala. Vždycky jsem umyla nebo natřela vodou s rozvařeným jádrovým mýdlem. Ale to se dělá proto, aby se smyla mastná špína nebo aby ten povrch malby voda s mýdlem změnila v něco, na čem barva drží. To na předchozí barvu nemá vůbec vliv.

hodnocení

No jo, škrábal jsem to na sucho. Je to děsná práce. S vrstvami není zatím problém, páč tam jsou asi 2 jedna bílá a druhá ta oranžová, kterou už nechci.

sebod*

na kousku tu oranžovou přetři bílou a až to uschne, tak ještě jednou. A hned uvidíš, jak to kryje. Škrabat malbu dolů, když tam není moc vrstev, je hloupost

hodnocení

No jo, to jsem nevěděl. Myslel jsem, že se barva ošrabává vždy. No aspoň budu pro příště chytřejší.

sebod*

tak to je jasný, chybama se člověk učí... Kde bych mohla být, kdybych nedělala chyby *smich*

jabraka*
hodnocení

0x

Proto zdi raději natapetuji.

JB

sebod*

Jabrako, každý to máme jinak. Mně se třeba tapety v celé místnosti VĚTŠINOU nelíbí.

hodnocení

Tapety bych nechtěl, nelíbí se mi.

jabraka*

To je na vkusu.Výběr tapet je dnes na výši,každý si vybere podle vkusu.je ošklivou stěnu polepit tapetou pestrukta tapeta-dekorace.cz/... Umožňuje strukturovat stěnu,barvu si volí zákazník sám,po zaschnutí tapety stěnu natírá barvou podle libosti.Zmizí všechny nedokonalosti stěny.Ovšem vliesové tapety mění vše.Suchou tapetu přímo z role nalepíme na lepidlem namazanou stěnu.

JABRAKA

Malování, jak odstranit barvu
Malování, jak odstranit barvu #2
sebod*

taktak. Je to na vkusu a pocitech každého. Já bych se ve vytapetované místnosti cítila strašně špatně. Někde třeba na jedné zdi - budiž. Jinak NE-E.

hodnocení

0x

Pokud máte vymalováno akrylátovou omyvatelnou barvou, pak vám nějaké zvlhčování asi moc nepůjde. Barva je nenasákavá. Sice jsem s ní již maloval, ale naštěstí ještě nesundaval ani nepřetíral, ale tuším, že přetřít ji Primalexem nebude asi moc účinné a budete muset barvu opravdu seškrábat, což se bez opravy štuku neobejde. Kolega akrylátovku také škrábal nasucho. Ale možná se pletu.

hodnocení

0x

Stenu poriadne namočiť a do rúk si zobrať poriadný dierkovaný mech od zemiakov a tým drhnúť a namáčať do vody mech.

doplněno 12.02.17 19:34:

Nie jutový mech,ale ten umelý dierkovaný čo sú v ňom balené zemiaky po marketoch.Čím je určený na väčšiu veľkosť,tým je hrubší.Glazurované kachličky očistíte na sucho jedná radosť po maľovaní.Aj po vonku.Neostanú šmuhy.Tak isto na čistenie dlažby po špárovaní.Sú žlté,červené,biele,zelené atď.Stará maľba sa musí namočiť a drhnúť.

doplněno 12.02.17 19:35:

Mech slovenský--český pytel.

Slavco, možná, že máte nějaký skvělý nápad, který přivítám. Ještě mi ho ale musíte vysvětlit. Jaký mech od zemiakov. Mech, jako pytel? Od brambor? Tak?

doplněno 12.02.17 15:57:

Diesel, já si myslím, že ne jutový. Já si myslím, že ten, který se tváří jako síťovka z nějaké uměliny, která nepouští vlákna a hlavně, nebarví.

Babko-mech či česky pytel,krajově měch,Prostě jutový pytel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]