Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kulový kohout jde ztuha

Od: h75® odpovědí: 3 změna:
Zdravím přátelé. Jako hlavní uzávěr vody mám kulový kohout motýlek, který jde už poněkud ztuha. Napadlo mě zkusit jej prostříknout wd 40, ale mám obavy z kontaminace pitné vody. Nebo se na to mám vykašlat? Jde o to, že mám strach, aby kohout časem nezarostl úplně a byl použitelný v případě havárie. Může vůbec tento typ kohoutu zarůst úplně? Díky moc odpovědi...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

1x

Toto zlobí. Musíte v pravidelných intervalech kohoutem manipulovat, otevřít, zavřít, nenechat zarůst.

Napište si do kalendáře k určitému datu - kontrola kohoutů.

Já to dělám tak 3 krát do roka. Ale to je podle mne, nějací chlapi instalatéři napíší třeba jinak. Ráda se poučím. Jestli to nestačí jenom dvakrát, či naopak čtyřikrát?

hodnocení

0x

No záleží kde je zatuhlý (zanesený) pokud jenom v hřídelce tak WD možná pomůže,nevím jaký máte některé mají pod motýlkem ještě matku která tlačí na těsnící kroužek tak popř ještě tu povolit a prostříknout.Jestli je zanesená mosazná koule tak jedině rozhýbat popř. vyměnit. O kontamizaci bych strach neměl-v potrubí bude tlak min. 3bar a ten tam nic nepustí

Kulový kohout jde ztuha
To je známý nešvar kulových kohoutů. Jsou výrobně levnější než kohouty s kužellkou ale dřív odejdou na jemné kaly z vody které se dostanou mezi koulí a tělo ventilu a zadřou ho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]