Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zamknout spotřebič

Od: dacichu odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

mám tu zvláštní situaci kterou bych potřeboval nějak dobře vyřešit. S manželkou bydlíme ještě s jedním příbuzným který se pomalu, ale jistě stává osobou nebezpečnou nejen sobě, ale i svému okolí. Z elektrospotřebičů je na dosah minielektrosporák. Plyn jsme raději zrušili.

Už se mnohokrát stalo, že jsme přišli do kuchyně a sporák jel na prázdno, to jest minimálně jedna plotýnka rozpálená do ruda. Naposled zrovna dnes. Navíc byl na něm hrnec který byl prázdný. Jindy zase byla zapnuta elektrická trouba, opět prázdná. A toto se děje pořád dokolečka dokola.

Kvůli bezpečnosti bychom chtěli tento spotřebič nějak uzamknouti. Jak to udělat aby to stálo nejméně finančních prostředků?

Pořídit nějaký kryt se zámkem na spínače na zástrčku nebo jak?

Napadlo mne, že bychom mohli u sporáku dát místo zástrčky zásuvku a pak mít jen propojovací mezikus tedy zástrčka-zástrčka. To by bylo asi nejúčinnější řešení. Nebo dát připojit nějaký centrální uzamykatelný spínač.

Předem děkuji za každý rozumný nápad.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

1x

Před 40 lety se u vojenského útvaru v Domažlicích k tomuto účelu používala nevelká plechová krabička (s víkem na závěs a petlicí), s otvorem pro kabel, do ní se vložila zástrčka a krabička se zamkla na visací zámek.

dacichu
hodnocení

Ano, nad něčím takovým jsem také uvažoval. Levné a účinné řešení by to mohlo býti.

111®

možná by bylo nejjednodušší udělat skyrytý vypínač někde pod linkou se zásuvkou a tam pak zapojit ten spotřebič. Nebo je li to možné tak dát vypínač do rozvaděče...ale to předopkládá že se nevypne nic navíc, třeba lednice, že je to samostatný okruh.Ono existuje i vypínání pomocí SMS, ale to není za pusu, a myslím že se dělá i do rozvaděče.

hodnocení

1x

Tumáte jednú na stenu: schrack.sk/... ,možno by sa dala vymeniť za tú vašu aj cez inštalačnú krabičku v stene,poprípadne na panelovú krabičku,aby ste nemuseli ťahať nové drôty.

111®
hodnocení

0x

požít zamykací spínač? avtechnic.cz/...

doplněno 10.02.17 16:37:

ale smozřejmě pohledat na příslušný odběr, odkaz je jen náznak...řešení.

hodnocení

0x

A proč toto dělá? Zkoušeli jste si o tom promluvit? Co rovnou zamykat kuchyň, když nejste doma? To mi přijde jako nejlevnější řešení.

hodnocení

0x

...u sporáku dát místo zástrčky zásuvku a pak mít jen propojovací mezikus tedy zástrčka-zástrčka. To by bylo asi nejúčinnější řešení.
To by bylo opravdu účinné řešení. Pokud ho chcete zabít... Zástrčku strčí do přívodní zásuvky a v té druhé zástrčce budou odkryté kolíky, pod napětím!

Zavolejte elektrikáře, udělá úpravu přívodu ke sporáku. např. použije vypínač...

cz.traconelectric.com/...

ten odkaz výše od 111 je na spínač s klíčkem NS 10, na malý proud! nepoužitelný přímo.

111®

jsem spal je že jako inspirace- je do audio...nkoliv silový , je třea vyhledat silový nabo tlačítko se zámkem na 230V

doplněno 10.02.17 16:58:

rem-technik.cz/...

dacichu
hodnocení

Promiňte, zase tak neschopný nejsem, samozřejmě, "mezikus" by pak nebyl přitomen aby se nestalo to co popisujete.

Zamykat kuchyň? Nelze, je bohužel průchozí nikoli koncová.

Na ten spínač 125V/1A jsem nereagoval čekal jsem až bude za mne reagovat někdo jiný a samozřejmě tak to mohl rádce i brát jen jako inspiraci.

Prozatimně vyřešeno tak, že odstraněn více nebezpečný spotřebič(dvouploténkový minisporák s el.troubou) a vložen méně nebezpečný spotřebič(jednoploténkový vařič s el.příkonem 1Kw.).

Důvod proč se tak náš příbuzný chová je bohužel jasný už několik let. Akorát je mi stydno se tu o tom zmiňovat.

111®

není to přípustné! vyrobit takový mezikus.

dacichu
hodnocení

Podívejte se.

Přípustné to možná není. Jenže už jsem se s takovým mezikusem v minulosti setkal. Babička měla dlouhý prodlužovák(cca 3 až 4 metry). Jenže na druhém konci nebyla klasická zásuvka nýbrž zástrčka a aby mohla připojit jiný spotřebič měla na té prodlužce připojenou rozdvojku a do ní teprve připojený spotřebič což byla černobílá televize Merkur. Jelikož se o elektriku zajímám, tak už tenkrat před cca 20 lety jsem věděl, že toto zapojení je nebezpečné. A teď se podržte. V rodině máme 2 elektrikáře. Naznačuji tím, že o tom minimálně jeden věděl přesto to nikdy neopravil do bezpečného stavu.

enias*
hodnocení

0x

Pokud je teda sporák celý elektrický, tak by se dal připojit přes klasickou zásuvku s vypínačem a vypínat ho, ale záleží jestli jí ten člověk nebude zapínat, pak jedině vyhazovat jističe mě tak napadá nebo ten zámek, jak už tady zaznělo.

jabraka*
hodnocení

0x

Nejjednodušší je,mít jistič od sporáku a trouby zamčený.Tyto spotřebiče obvykle mívají samostatný jistič.Pokud ne,dá se to provést s malou úpravou elektrorozvodů.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]