Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zelená úsporám

Od: wiwinka odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, prosím o radu někoho, kdo má zkušenosti. S manželem jsme dostali nabídku přes zelenou úsporám na kompletní výměnu oken, zateplení obálky domu, částečné zateplení stropů. Dle propočtů poradce to vypadá opravdu dobře, ale já bych ráda znala skutečnost. Dle toho co nám poradce spočítal (zatím jsme to nerozjeli, rozhodujeme se), tak by se nám vrátilo skoro 50%. Firmy si prý můžu zvolit já sama, mám je totiž vybrané. Máme dům z roku 1935, rozhodně by to domečku hodně pomohlo ho zrekonstruovat, ale pustit se do toho nebo ne? Prosím je tu někdo kdo s tím má konkrétní zkušenosti? Kdo tyto opravy dělal přes zelenou úsporám? Nechci žádné rady, že je to zlodějina a podobně, chci zkušenosti lidí, kteří si tímto prošli a ne výplody lidské fantazie. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivik*
hodnocení

2x

Pokud vám poradce spočítal 50% úsporu,tak bych do toho šla.Před 5 lety jsme měnili okna v rámco zelené úsporám a postup byl zhruba následující: oslovili jsme firmu na okna a ta měla už smlouvu s projektatem,který přišel dům změřit a prohlédnout a vypracoval nám projekt, který nás stál 20tis.Pak nastoupila firma s termínem, kdy okna vymění, požadovala 1/2 cen zálohu předem,okna vyměnili a doplatili jsme do celkové ceny oken.Pak jsme fakturu za okna včetně potvrzení o ceně projektu poslali na MŽP a do 6 měsíců dostali 100% cenu nazpět na účet.Tkže stejně ty peníze musíte předem investovat a pak teprve je dostanete zpět...Ale vyplatilo se to, i když spousta papírování, které by v spučasné dbě mělo prý odpadnout ...

wiwinka
hodnocení

Ivik děkuji Vám za Vaši odpověď :) Právě že ten poradce mi to takto vypočítal a když jsem si orientačně poptala firmy, kolik by mě to vyšlo kdybych si to nechala udělat samostatně, tak se dostanu na mnohem vyšší částku. S touto dotací, i kdyby byla přiznaná v menší výši než 50% tak si pořád říkám, že se to vyplatí a nikdo to neodflákne a připraví a zrealizují to odborníci. My jsme právě ve fázi, kdy se rozhodujeme, zda si nechat udělat projekt a rozjet celou akci. Rozhodně počítám s tím, že ty peníze investujeme a pokud by se vše zrealizovalo a dopadlo to dobře, tak bychom i s investicí byli spokojeni. To papírování je mi jasné, ale ono je to v dnešní době všude to papírování, vy jdete měnit adresu a odnesete si hromadu papírů. Odrazují mě právě lidé, kteří to nemají zažité a tvrdí, že je lepší si vše udělat svépomocí, že stát ty peníze nedává jen tak, že o to vyšší ceny mají firmy, které to realizují, ale já naopak zase nevěřím vlastní realizaci, protože nikdo z nás se nenarodil s tím, že vše umíme a všemu rozumíme. Ještě jednou děkuji za Vaši zkušenost.

Napsat se k tomu dá mnohé. Ale ve stručnosti: JDĚTE DO TOHO. VYPLATÍ SE TO.
Firmy si vybíráte vy, udělejte si výběrové řízení. Nám úspora dělala snad 70℅. Okna, obálka, půda, podlahy. Projekt, energetický audit i stavební dozor platí stát.
Jen pozor na audit. Nám třeba nabídli zprvu 12cm izolace a když jsem chtěl 14, najednou jsem skočil do lepší kategorie a vyšší dotace. Takže větší cena za izolant byla vlastně zdarma... Je toho opravdu moc, co se v průběhu stavby řešilo. My začali v červnu 2015 a konec březen 2016. Dotace pak vyplacena brzy...

hodnocení

0x
Nikdo se do toho nehrne aby ho ostatní neumlatili argumenty, tak to zkusím nastínit já. Velmi obecně se dá říct, že celý příspěvek zelených úspor sežere firma která to provádí a projektant celé akce. Zateplení pak výjde plus minus pár tisíc na stejné peníze jako byste si to dělali svépomocí bez dotace. Akorát , že to máte bez práce , jen za cenu běhání a papírování.
wiwinka
hodnocení

Děkuji za reakci. Svépomocí se do toho pouštět nechceme, přeci jen se jedná o docela náročný zákrok, který by svépomocí při pracovním vytížení mého muže trval opravdu dlouho. Beru to jako výhodu, že by se veškeré tyto velké práce udělaly naráz. Bojím se ale toho, aby byla splněna ta výše té návratnosti z těch dotací. Bohužel hotové peníze nemáme, museli bychom to řešit úvěrem, který by nás bohužel čekal tak i tak postupem času, pokud bych do té zelené úspory nešla. Nechci se do toho pouštět jako laik, abychom si nepřihoršili situaci. V domě se v jedné místnosti sráží ve zdi vlhko z důvodu, že je zeď velmi chladná, místnost je vytápěná pouze z jedné strany, ostatní 3 zdi se dají brát jako obvodové a jediné řešení vidím to zateplit aby se zdi prohřály. Dům je z roku 1935, tepelné ztráty bude mít předpokládám dost velké a ráda bych abychom v domě měli určitý komfort s jistotou, že vše bude udělané odborně. Manžel by zvládl částečně asi dům postupně zateplovat, ale čím zateplovat, jak silným materiálem, jakým materiálem, aby to vůbec plnilo účel. Proto pro mě nabídka zelené úspory byla řešením, které by bylo realizované a ještě by se na tom dalo i ušetřit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]