Nejste přihlášen/a.
Budu se stěhovat do nového spolubydlení. Jednala jsem s nájemnicí, co tam momentálně je, která zaplatila nájem za únor + musela vrátit kauci předchozí nájemkyni, která se stěhuje teď v polovině měsíce. Jsem domluvená na schůzce s majitelem, což jsem předpokládala, že bude podepsání smlouvy + já zaplatím kauci a půlku nájmu za únor. Ta nájemnice, se kterou jsem jednala (a která tam zůstává a bude se platit jí) mě zaskočila tím, když mi řekla, že jí mám ty peníze poslat teď na účet, a že na schůzce s majitelem se smlouva podepisovat nebude, ale že ji tam jenom začne vypracovávat. Mně se to tedy moc nelíbí, sice ta nájemnice vypadá seriózně, ale pořád nemám v ruce nic - smlouvu, klíč atd., takže posílat peníze jen tak se mi opravdu nechce. Ona to brání tím, že potřebuje jistotu, že na poslední chvíli jim bydlení neodřeknu (což nechci). Nevíte, jak by toto šlo ošetřit, aniž bychom někam chodily něco ověřovat někam na poštu, k právníkům a podobně? Stačí 2x napsat něco jako čestné prohlášení, že platím částku xxx paní yyy jako kauci na byt?
Peníze vyberte z účtu a předejte v hotovosti o proti podpisu. Doklad si připravte sama ... jméno příjemnce , kauce za co ,... převzal dne, podpis, číslo OP
Dobrý den, jdete do nájemního (podnájemního) vztahu, který "smrdí"již na počátku. Normální je zaslat návrh náj. smlouvy, aby si ji mohl nájemce v klidu pročíst a až potom se řeší originál a podpisy. Navíc si myslím, že nájemce nemá ze zákona ani nárok na požadavek kauce (jistoty), ale jen majitel nemovitosti - a ten již kauci dostal. Nájemní poměr (smlouva) má vždy začínat od prvního dne v měsíci (u podnájemního to nevím přesně), nebude to smlouva s majitelem (měl by souhlasit s tím, že jeho nájemce podepíše podnájemní smlouvu). nájem lze platit i v hotovosti (proti potvrzení) a kauce je (dle mého názoru) v tomto případě požadována nesprávně. Dejte si pozor a buďte opatrná (je dobré znát smlouvu, než cokoliv zaplatíte). Zdravím!
kolikoli - vím, že je v tomto "hokej"a kreativita v sepisování smluv je úžasná (potom to přináší problémy). Vše, co potřebujete vědět k nájmům a pronájmům, obsahuje část v NOZ (a mnoho prostoru k "lidové tvořivosti"NOZ nedává. Takže, viz odkaz a studujte .
kolikoli - pokud nechcete jinou radu, tak použijte ono potvrzení, které jste vložila. Jenom rozdělte částku za nájem a částku za vratnou kauci, resp. potvrzení budou dvě. Doufejte, že vše proběhne dobře. Zřejmě pronajímatel udělá novou smlouvu, kde budete jako spolubydlící uvedena Vy (ovšem, text stejně neznáte).
Tak, hodně štěstí.
Já v různém spolubydlení bydlím už dlouho a smlouvy bývaly všelijaké, ale vždycky se platilo až po podpisu smlouvy. Aby byl zaslaný návrh smlouvy a podobně, to jsem nikdy nezažila, není to klasický nájem. Většinou jenom nějaké prohlášení o užívání bytu a placení částky xxx k takovému a takovému dni v měsíci. Tady je to podle mě tak, že ta holka, co teď odchází (a já jdu místo ní), tak měla smlouvu do konce února. Takže jakoby ona asi zaplatila jenom nájem za půlku února. No, ale musí se to platit celé, takže ta nájemnice, na kterou je smlouva psaná (smlouvu má na svoje jméno a je tam dodatek "společně s xxx užívají byt ti a ti a ti) zaplatila zbytek února + té odcházející dala její část kauce ze svého (tj. všechny spolubydlící se složily na kauci, kterou daly majiteli jako celek). Proto budu kauci a nájem za únor platit té nájemnici. A od března by měla být smlouva s majitelem.
Ano, já vím, nájemní smlouva bude. Tu uzavřu s majitelem asi příští týden. Mně jde teď jen o konec února, který potřebuju pořešit s tou holkou, která za bývalou spolubydlící zaplatila za druhou polovinu února. Kdyby mi třeba výměnou za peníze dala klíče, tak to neřeším vůbec. Jde mi jenom o to, abych jí neposlala peníze a ona mi neřekla, že nastal nějaký problém a bydlení nebude, a já tak přijdu o peníze. Takže prostě nějaké potvrzení nebo doklad proti těm penězům.
Já se s nimi mám zítra vidět, zatím jsem nic neposílala. Zkusím se nějak domluvit s majitelem. Jak říkám, mně by stačilo, kdyby mi dali klíčky. Chápu, že to chtějí zaplatit co nejdříve, ale zároveň klíče dřív dát nemohou, protože ta holka tam pořád bydlí. A smlouva bude od 1. a majitel to asi tolik neřeší, protože už má únor zaplacen, takže ta nájemnice stejně tak jako já doufá, že nějak neodpadnu na poslední chvíli a ona vlastně bude platit půl nájmu navíc a o ty peníze přijde, protože nikoho nesežene do jednoho dne. Takže jsme v jakési patové situaci. Zkusím to uhrát na to, že jí zaplatím tu půlku nájmu, a kauci až proti klíčům.
Kolikoli, máte-li peněz nazbyt a chcete-li někomu sponzorovat např. pěkný únorový víkend na horách, klidně "kauci" zaplaťte i bez smlouvy.
Jestli ale máte rozum, zařídíte se podle toho, co Vám radí Milan a Ben. (Já bych bez smlouvy nebo minimálně bez písemného nezaplatila nic.)
Já vám ale říkám, že smlouva BUDE. Jenom potřebuji vzor dokladu nebo potvrzení nebo prohlášení etc. o tom, že platím tu kauci a nájem za zbytek února. Smlouva bude psaná od 1.3., takže ji dostanu nejdřív příští týden, a to už tam budu bydlet.
Já jakoby tento měsíc budu pokračovat ve smlouvě, co má ta holka, která odchází. Takže to budu platit jim (té odcházející a té, co je jakoby hlavní nájemkyně) a né majiteli, který už tento měsíc má od nich zaplacený.
Jak víte, že smlouva bude? Já bych s každou platbou počkala až na smlouvu. Ale Vy už jste – zdá se – rozhodnuta... V takovém případě je úplně jedno, co uděláte... Buď budete mí štěstí a dopadne to dobře, nebo to dopadne jinak...
Bene, pokud nastupuje podnájem třeba po půlce měsíce, nemůže mít smlouvu už - a nebo až - od prvního. Smlouva se může uzavírat ode dne, kdy reálně podepíše smlouvu, tedy i během měsíce.
Dobrý den, já to řeším tak, že rozeznávám ve smlouvě dva termíny - platnost a účinnost. Takže, v den podpisu je už smlouva platná i závazná (to je libovolné datum před účinností smlouvy) a úřínnost dávám zásadně k prvnímu dni v měsíci (myslím, že takto to vyžaduje i NOZ - náj. poměr musí začínat od prvního dne v měsíci a končit posledním dnem v měsíci). Ovšem, já pronajímám přímému nájemci, ve smlouvě souhlasím s případným spolubydlením (do dvou osob celkově) a podnájemce neřeším. Takže, jestli jsou pro podnájemní smlouvy jiná pravidla vlastně nevím. Zdravím!
kolikoli,
nějak se ztrácím,
vlastník domu pronajme byt paní nájemnici, to s Vámi podepíše podnájemní smlouvu. Vy budete mít právní vztah s nájemnicí, nikoliv s vlasníkem.
Nebo to je jinak a vlastník domu pronajímá byt 2x? Jednou nájemnici a podruhé Vám?
Jak tedy?
...nebo tak nějak...
hm to je to, co je potřeba zjistit. To by nájemnice musela mít pokaždé novou smlouvu, ale Vy nemáte žádnou.
Nestandardní řešení...
Takový papír je k ničemu, když nemá k sobě nájemní smlouvu. Vy musíte mít podnájemní smlouvu s nájemnicí.
No, on má uzavřenou slouvu s tou jednou nájemnicí a ostatní jsou v té smlouvě uvedeni jako spolubydlící nebo tak nějak. Platit to budu jí a ona to bude celé posílat jemu.
Právě proto nechápu, proč tu smlouvu nemůžu podepsat hned. Prý je to kvůli tomu, že nechci nájem platit k polovině měsíce, ale ke konci, tak asi musí vypracovat smlouvu novou? Opravdu netuším. Sepsala jsem tohle, myslíte, že to bude stačit? (+ještě naše podpisy)
Smlouva bude, ale až příští týden.
Ten dokument v obrázku je nesmysl. Vy byste potvrzovala nájemnici, že něco (snad?) převedete na jiný účet. Jenže Vy naopak potřebujete potvrzení nájemnice, že jste jí peníze převedla.
Potvrzení o převedení z Vašeho účtu na jiný navíc nemůžete vystavit sama, musela by je vystavit Vaše banka po uskutečnění převodu.
"Splatnost převodu" je nesmysl a navíc nemá pro Vás ani pro toho, komu peníze převedete žádný význam. Příjemci je jedno i to, kdy příkaz k převodu zadáte. Jediné, co má v tomto ohledu smysl, je potvrzení banky, že peníze v částce ... převedla dne... na účet č. ...
Kolikoli, dejte si říct, a postupujte standardně! Jinak nebudete bydlet a přijdete o peníze. Je Vám jasné, že majitel nemusí souhlasit s návrhem nájemnice a doplnit Vás jako spolubydlící do nájemní smlouvy? Víte, že bez nájemní smlouvy nebudete mít právo v bytě bydlet, ani kdybyste zaplatila nájemné předem na x měsíců?
Hledám právě jen nějaký vzor dokumentu o převodu peněz, který mohu použít v případě, že mi nedovolí se nastěhovat (tj. seberou peníze a přestanou komunikovat). Jde jen o tuto jednorázovou akci do konce února. Pak už bude smlouva.
Viz má první odpověď. Hledáte neexistující dokument. Že chce peníze na účet? No a co. Jak byste bydlela, kdybyste žádný účet neměla? Vše lze platit i hotově. Když si trváte na placení bez smlouvy, tak jedinně peníze v hotovosti s podpisem. Pošlete-li peníze přes účet, bude nájemnice třeba později tvrdit, že je to splátka vašeho dluhu u ní.
Vlastně vy nechcete poradit, tvrdíte si pořád to samé. Když pošlete peníze přes účet, tak máte výpis z účtu,ale je vám na prd neboť nikdo neví za co penze posíláte. Předáte-li peníze v hotovosti, vytvoříte si sama doklad, napíšete si tam co chcete a zaplatíte oproti podpisu. Co je lepší? I když v případě sporu vám ani tento kus podepsaného papíru moc nepomůže. Převodem z účtu nemáte v rukou NIC než to, že vám peníze odešly z účtu.
Jediná rozumná "pojistka" je neplatit nic předem bez řádné smlouvy a potvrzení. Ať použijete jakýkoliv vzor, vždycky to může dopadnout tak, že nebudete bydlet a nebudete mít na kauci na další bydlení...
Rozhodně byste neměla platit kauci bez smlouvy na Vaše jméno, v níž bude uvedena výše kauce a způsob jejího použití a vrácení.
Budete-li někde uvedena jenom jako spolubydlící, můžete se s kaucí rovnou rozloučit...
No jo, to je mi jasné, ale když ten majitel to má na pohodu a tu smlouvu vypracuje třeba až příští pátek? To už tam budu bydlet a přece tam nebudu bydlet zadarmo . Jinak tedy s opravdu řádnou smlouvou, kde jsem nebyla uvedena jen jako spolubydlící, jsem se setkala snad jen jednou za celou dobu. A nutno říct, že se mi peníze vždy vrátily. Ale abych něco platila bez podpisu čehokoli, tak to se mi ještě nestalo.
Dobrý den, protože toto není Váš první dotaz ohledně bydlení, tak nějak tuším, že Vy nehledáte nikdy pronájem bytu, ale vždy jen spolubydlení. Podle toho potom znáte ty smlouvy, kde ie velká šance pro "lidovou tvořivost", komplikace a možná i to je důvod, proč opět cestujete Prahou na další místo. Z nějakého důvodu si asi nechcete pronajmout byt od majitele, uzavřít "klasickou" náj. smlouvu, přihlásit si na sebe energie a být vázána i výpovědní lhůtou. Takový pronájem je potom jasnější, ale také pro Vás více zavazující. Vám, tedy, zůstává pouze možnost důvěřovat, že vše dobře dopadne. Ostatně, když budete s někým v jednom bytě, tak tam důvěra musí být. A ta smlouva již existuje - má ji ta nájemnice a může Vám ji ukázat (poslat v příloze mailu). Pronajímatel tam potom zřejmě změní jenom jméno podnájemnice za Vaše, ale jinak už máte možnost smlouvu vidět. Takže, pokud chcete tuto patovou situaci řešit, tak se domluvte s podnájemnicí, že až si přečtete smlouvu uhradíte hotově (proti potvrzení) část nájemného a vratnou kauci (patrně část, kterou se doplní na účtě vrácená část té slečně, která odchází) - a připravte si dva doklady (potvrzení na nájem a potvrzení na kauci). Nájem si snad odbydlíte a doklad o převzetí kauce si dobře uschovejte pro její získání zpět, až budete zase na cestě Prahou. Takže, bez důvěry to nepůjde, nejdříve se podívejte na smlouvu (musíte přeci vědět, jak se platí např. za energie), připravte si ty doklady a hodně štěstí. No co, maximálně přijdete o peníze a od března o střechu nad hlavou . Zdravím!
kolikoli - nemyslel jsem to tak zle, jak jste to asi pochopila. Jenom jsem měl dojem, že se stěhujete často a "žijete v krabicích", které nemá ani smysl vybalovat. Je fakt, že při spolubydlení se náklady za bydlení dělí a jsou pro jednotlivce menší. Ovšem, i tak je lepší založit náj. vztah na jasných pravidlech (bez překvapení).
Ano, hledám spolubydlení, protože nájmy jsou v Praze drahé a samostatný byt si nemohu dovolit. Uvidíme příští týden, jak to bude. Na cestě Prahou nejsem. Stěhovala jsem se (až na tenhle případ) z vlastního důvodu - být blíže k práci.
Podle mě, by mohla převést peníze na účet s tím, že uvede důvod platby. Pokud by došlo k nesrovnalostem, tak má doklad o platbě a může kauci vymáhat i soudně.
Já bych do takového spolubydlení teda nešla, vůbec by se mi nelíbilo, že bych měla něco zaplatit a nikde to neměla potvrzené, že jsem něco zaplatila. nelíbí se mi to tačení, že jinak to dají někomu jinému. Trvala bych na nájemní smlouvě, kdy bych byla napsaná a potom na potvrzení, že jsem platila kauci a ještě bych si vzala svědka, ale upřímně bych si raději našla něco jiného, pokud je ta možnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.