Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vybourání příčky

Od: jirkap odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně vybourání příčky v rodinnem domě. Příčka není nosná, její síla je cca 14 cm. a dlouhá je 400cm, je mezi patry. Pod i nad je příčka. Nad ní je příčka 10 cm asi dutinka také je 400 cm dlouhá a je plná bez dveří. Příčku chci posunout cca o dva metry. jde mi o to jestli strop udrží tu příčku nad ní postavenou. Strop je Monolitický žebrový strop se ztraceným bedněním z keramických tvarovek víc na přiložených obrazkách.

Děkuji za rady.

Vybourání příčky
Vybourání příčky #2
Vybourání příčky #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hubas*
hodnocení

1x

Oslovte statika, který toto odborně posoudí a budete mít jistotu. Jednoznačně! Šetřit by se nemělo za každou cenu.

jabraka*
hodnocení

0x

Příčka stejně podepírá lamelový strop.Ale protože stavíte kousek dál příčku novou,tak by to vadit nemělo.Novou příčku bych postavil jako první akci,pak teprve zboural starou.

JB

hodnocení

0x

Pokud je skutečný stav, jak jste ho namaloval, klidně to jde postavit. Jen bych asi zvolil stavění příčky z jiného materiálu, páč stavět z plných cihel je hodně pracné, těžké. Proč ne z lehčího materiálu.

Ale na to jste se neptal.

doplněno 07.02.17 20:07:

Jirko, mám tento týden něco podobného za sebou, vybourání dvou příček 15 cm a postavení ze sádroše s vatou. Já měl příčku která nebyla na desce, ale ve vzduchu.

cukrar.rajce.idnes.cz/...

jirkap
hodnocení

Ja si taky myslím že by to mělo být v pohodě tu příčku vybourat. Do te nové příčky chci zabudovat modul na posuvné dveře tak jsem taky přemyšlel jaký zvolit material na vybudování příčky. Líbí se mi že ze sáadrokartonu je to jednoduší na postavení ale je to takové papirové jak se říka. Nejraději bych postavil Yotongu 10cm ale zase ta váha a navíc překlad přes celý modul posuvných dveří. Ještě mám pozvaného zedníka tak mě snad taky poradí.

Zatím dík.

ovczaak*
hodnocení

0x

tedy,vím o sobě,že jsem cvok,který se pustí téměř do všeho,ale v tomto případě bych asi souhlasil s hubasem a chtěl vyjádření statika. tím nenapadám názory jabraky a milanacukráře,ti asi vědí,co píší. jen můj názor...

ovczaku, cvok asi ne, ale opatrný.

Zkusme se na problém podívat jinak. Stavěl se barák, první parto, udělala se deska, další patro a střecha. Pak e do místnosti umístila příčka, která vyplnila prostor mezi stropem a podlahou. Když odlehčí o příčku, ten horní strop to ani nepozná, páč ne neopírá o příčku dole, ale je samonosný.

Je na tazateli, zdali pozve někoho, kdo mu to sečte.

ovczaak*

ano,to bude asi o znalostech,které nemám. koukám na obrázek a bojím se toho,že ty příčky v každém patře jsou na stejném místě...toho bych se bál. pokud to stavěli podle vašeho popisu,ok,ale pokud postavili sklep s "příčkou",potom přízemí taktéž s "příčkou" a potom první patro? píše,že ta příčka má 14 cm,to se mi zdá na nenosnou docela dost... ale jak jsem psal,nerozumím tomu...:)

hubas*

Asi tak nějak...kdyby byla prostřední příčka taktéž 10cm a ne 14cm, koukal bych se na to jinak... Možná k tomu měli při stavbě důvod a možná ne...každopádně u samonosného stropu je to mrhání materiálem, pokud zde nebyl nějaký vyšší požadavek na akustickou izolaci nebo prostě chtěli použít nějaký zbylý materiál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]