Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výhodná hypotéka a stavební spoření

Od: bydleni* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, poraďte výhodnou hypotéku na bydlení nebo je lepší stavbební spoření?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ddudu*
hodnocení

1x

Stavební spoření je podle mě lepší mít a šetřit ale to se týká jedině šetření . Hypotéka je uplně jiný soudek a řeší momentální problém zadlužením na vysokou částku.

Příkladem je že stavebním spořením můžete za 5 let mít při 2 tisícich mesícne mit 120 tisíc plus příspěvky. Kdežto u Hypotéky máte Na 10-30 let třeba 5 milionů.

doplněno 15.09.09 23:44:

Doporučuji vyhledat odbornou pomoc u Finančních poradců a pokud můžu z vlastní zkušenosti říct tak www.partners.cz

I ze stavebního spoření lze získat úvěr na delší dobu, vyšší částku a může řešit momentální finanční nedostatek. Obecně nelze dosáhnout na tak vysoké částky jako u hypotéky. Výhodou je neměnný úrok z úvěru a tedy stejná splátka po celou dobu splácení. Známý si takhle půjčoval 1,5 milionu na 15 let a jak rostou úroky hypoték, tak je teď vysmátý. Nevýhodou je nutnost existence stavebního spoření po dobu alespoň 2 let, než vznikne nárok na úvěr, ale to lze řešit překlenovacím úvěrem. Ten celou věc samozřejmě o něco prodraží.

K původnímu dotazu: lze buď kontaktovat finanční poradce nebo přímo několik bank a svěřit se se svým problémem. Oni navhrnou nějaká řešení, co by u vás připadala v úvahu (například s ohledem na příjmy nebo vlastnictví nemovitostí pro zástavu) a vy už si to navzájem jednoduše srovnáte. Takto obecně se na dotaz odpovědět nedá - je potřeba znát vaši situaci.

vosikac*
hodnocení

0x

*jasne*Jak píše Kovis*palec* Dnes je důležitá ona neměnná výše úrokové sazby,což je u stav.spoření výhodou!

Máme s manželkou již 2 roky úvěr na 1.600.000 kč s úrokem 4.8%.Po dobu 14let budem splácet i s pojistkou 8.900kč a pak dalších 14 let o něco méně.

Jelikož se ale platí 1% z cílové částky za uzavření smlouvy,tedy alespoň u Lišky,tak bych doporučoval před jejím uzavřením obětovat cca 100-150kč a vyžádat si výpis z registru dlužníků.Je to jistota ;)

Samozřejmě je i vyžadována zástava nemovitostí.

Především vše obnáší spoustu papírování a s tím spojené pevné nervy *ee*

robert*

Kovisi,

jestli se jedna o Lisku s uverem na 30 let, tak musim rict, ze hypoteka se dala sehnat i levneji pred dvemi a pul lety u CSOB. My jsme to odchytli pozde a mame urok u CSOB uz o neco vyssi fixni urok 4,89% po celou dobu splaceni uveru, tj. na 30 let.

Pujcovana castka je u nas neco malo pres milion. Pravdou je, ze o 0,2% nizsi to mame kvuli pojisteni uveru a pojisteni domacnosti u CSOB, ktere jsme stejne potrebovali. Kvuli nehorazne vysokym urokum pri meziuveru z naseho stavebniho uveru jsme pred dvemi lety presli prave na tuto hypoteku.
Tim argument s tou pevnou urokovou sazbou u stavebka neni uplne koser. Hypoteka je proste vice variabilni.

Vaši námitku beru. V tomto případě uznávám, že můj argument není v pořádku. Pokud je banka ochotna nabídnout fixaci na celou dobu splácení, výhoda stavebního spoření v tomto směru padá.

P.S. Váš úrok bych bral hned - mám také hypotéku u ČSOB a platím 5,29% s fixem na 5 let. Úroky pro fixy nad 10 let byly v době vyřizování hypotéky nehorázně vysoké. Takže mě za pár let nejspíš čeká další kolo vyřizování v rámci refinancování u jiné banky.

robert*

Diky za "oceneni". :)
Mam 3 male deti, proto jsme chteli nejaky dlouhodobejsi fixni urok, ktery budem schopni splacet. Tehdy vetsina lidi kolem nas (duben-kveten 2007) mela pocit, ze se nevyplati davat tak dlouhodoby fix. Dnes jsem docela rad. Kdyz jsem ted procital zkusenosti s preeuverovanim hypoteky, tak je to celkem "casovy pres" a obcas i benevolence banky, kdy vam sdeli urok na dalsi fixni obdobi vaseho uveru.
Preji Vam tedy hodne stesti.

klipuda*
hodnocení

0x

Z vlastní zkušenosti Vám chci říct, že pokud máte možnost financovat bydlení stavebním spořením je to asi to nejlepší. My jsme si vzali klasickou hypotéku od banky. Nejen že náklady na její pořízení (platba za poskytnutí úvěru, ocenění a pod.) byly dost náročné, ale po třech letech jsme se snažili co nejdřív utéct.

U stavebního spoření máte většinou nižší úrok (Liška nabízela a možná ještě nabízí 3,7 fixní po celou dobu) platíte za vedení účtu jenom jednou ročně (když si to spočítáte oproti bance tak to dělá pár tisícovek a za nic), můžete splácet víc než je stanoveno a tím si to zkrátit. A hlavně jsme si to rozpočítali takovým způsobem, že nyní platíme úplné minimum. Jsme sice v meziúvěru, ale já jsem na mateřské a naprosto nám to vyhovuje.

U banky je nechutné i zrušet osobní účet.

hodně štěstí

K

jarmik*
hodnocení

0x

Jsem už poměrně matador stavebních dluhů, měl jsem na dům úvěr ze stavebka, potom na byt hypošku, kterou jsem přefinancoval na jiné stavebko.

Pokud jde o poplatky a související administrativní náklady, jsou rozdíly mezi jednotlivými bankami, ale nikoliv velké rozdíly mezi hypoškou a úvěrem ze stavebka jako takovými.

Co je lepší pro Vás, závisí na Vašich okolnostech. Zhlediska nákladů je jednoznačně nejlepší trvat na sdělení RPSN, to je číslo, které se dá porovnat. Liška mi RPSN sděluje běžně, když s nima jednám.

Stavebko zpravidla:

- má fix úroku na celou dobu, případně má fix na dobru překlenovacího úvěru a dobu normálního úvěru, ale znáte ho předem,

- po dobu překlenovacího úvěru se dluh neumořuje, tzn. pořád vám ten úrok počítají z plnýho knedlíku, jenom si vedle spoříte, avšak ty úspory jsou úročeny čtvrtinovým úrokem, než platíte z toho dluhu,

- po dobu překlenovacího úvěru nelze zpravidla předčasně splatit,

- v době normálního úvěru lze zpravidla splatit kdykoliv předčasně.

Hypoška je jednodušší:

- období fixu si vyberete,

- mimořádné splátky vždy nakonci fixu, případně občas to nabízejí jako placenou službu, ale to je banka od banky jinak.

doplněno 17.09.09 14:32:

Ještě k tomu neumořování během překlenovacího úvěru. Proto píšu, že je třeba vidět RPSN, protože nestačí srovnat úrokovou sazbu úvěru ze stavebka (pokud máte překlenovací úvěr) a hypošky, neboť u hypotéky se splátkami dluh normálně umořuje, a tedy se úroky počítají pořád z menší jistiny, zatímco u překlenovacího úvěru ze staveka tomu tak není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]