Domácí čepování piva

Od: Datum: 05.02.17 09:03 odpovědí: 4 změna: 06.02.17 01:48

Dobrý den. Když jsi zakoupím soupravu na stáčení piva i s chlazením na domácí použití do jaké doby bych měl spotřebovat pivo? Jak je to se spotřebou elektřiny musí být chlazení zaplé 24hod? Děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: lll
Datum: 05.02.17 09:48

Výčepní zařízení chladí až točené pivo, nikoli sud, nemusí být tedy stále zapnuté. V základu jsou dvě možnosti, vytláčení vháněním vzduchu, to je potřeba zkonzumovat bezodkladně, tedy během několika dní. K vytláčení se dá použít i vhánění dusíku, v tom případě pivo vydrží podstatně déle.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vilda*
Datum: 05.02.17 18:13

Podívejte se sem Výčepní zařízení lindr

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.17 18:47
avatar

Pokud budete používat výčepní zařízení na 5litrové soudky, třeba ETA, pak chladíte celý obsah; je dobré vložit soudek s pivem už zchlazený, jinak to trvá neúměrně dlouho, až teplota klesne na požadovaných +-8st.C...v zařízení je použit Peltierův článek, odkaz jako příklad...počítejte se spotřebou tak 0,5 až 1kWh denně, podle okolní teploty..je k tomu bombička ETA 300 g (1 bombička na min. 18 soudků), naplní vám ji třeba tady, pokud zadáte "plnění bombiček CO2 v xx", za xx zadáte požadované město, najde vám to i blízko vašeho bydliště...cena 300g CO2 do 100,-Kč...pokud zařízení vypnete z elektřiny, postupně se ohřeje na okolní teplotu a budete znovu chladit ...např. z okolní teploty 23st. C na 8st. C trvá u ETA cca 5 - 10hodin...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 06.02.17 01:48

Zásadní problém s domácímí soupravami na točení piva je ten, že se nesanitují, tudíž se na stěnách trubek usazuje čím dál tím větší sajrajt, a pivo pak nechutná. Sanitace spočívá v tom, že se pod tlakem proženou potrubím houbičky, louh sodný, pak se to propláchne. Sám jsem si v ve vlastní hospodě začal sanitovat asi před 5ti léty. Sanitační technik neměl moc času, trochu to odbýval, což chápu, protože si taky musí vydělat, to dá rozum a poctivou sanitaci bych asi nezaplatil.. Tak jsem to vzal do vlastních rukou. Koupil jsem si přístroj (cca 24 tis kč - už se mě to za ty roky vrátilo). Prvních několik mých sanitací z pivních trubek tekla černá sračka (nechal jsem to namočené přes noc). Stejně nakonec pivovar mě měnil celé vedení a nakonec odešlo chlazeni, které jsem si koupil celé nové ve vlastní režii (nejsem rád závislý na jednom pivovaru, jen proto, že mě platí). Od té doby sanituji tak jednou za měsíc (nepočítám kohouty a naražecí hlavy, ty chtějí častější péči). A trubky mám čisté. Takže všem domácím výčepníkům alespoň doporučuji proplachovací hlavu používat po vytočení každého sudu. Jinak Vám to tam zaschne a pivo utrpí.


doplněno 06.02.17 01:55:

Jinak ještě vlastně k otázce. je to otázka sycení. vzduchem Vám to zvětrá do třetího dne. Dusík tak týden. CO2 je trochu krkačka, ale pivo i odražené vydrží v chladu i několik týdnů. Je otázka, jakou požadujete kvalitu. Osobně, když mě zůstane pivo do druhého týdne, tak stejně tak poslední 4 piva (sytím biogonem 80/20) stejně nikomu nedám. Natočím je do plastiku, a sám vypiji (což teď právě dělám).

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.