Nejste přihlášen/a.
Prosím o rady ohledně krbu a krbových vložek, co je lepší, co byste doporučili, případně vaše osobní zkušenosti, za ty budeme moc rádi, na co si dát pozor a tak. Chystáme se stavět barák a se ženou jsme si říkali, že si jedno z toho pořídíme, ale nemůžeme se rozhodnout.
Hezký večer
Jestli máte na mysli opravdu kamna (krbová) X krbová vložka, pak za mně spíše kamna. Proč. Je to systém na realizaci jednodušší, lehce opravitelný a udržovatelný a výhledově i variabilnější. Kamna se lehce instalují i odinstalují, lze je kdykoliv vyměnit za jiná dle potřeby (změna paliva, výkonu, designu užitné hodnoty tzn. trvalé / příležitostné topení, vaření-sporák atd.) čímž lze reagovat na měnící se priority v průběhu celé doby užívání stavby. Jakmile zrealizujete cokoliv "stavěného" tzn. krbová obestavba, kachlová pec pak je třeba počítat s tím,že to tak bude již na stálo a změní-li se v průběhu užívání vaše požadavky v jakémkoliv směru, bude změna pracná a fin. náročná, většinou to pak končí tak, že se dané topidlo prostě přestane využívat a nechá se tak...
Měli jsme udělaný krb - krbová vložka, obezděný, okachlíkovaný...výhřevnost slabá (( už nikdy )) dostat to ze zdi, vybourat vložku, odklidit suť a kachle, zazdít a vymalovat, fakt už nikdy )) nyní máme bezvadný krbový kamna, a ty nemají chybu )) a výhřevnost? no úžasná ))
Asi jste se špatně vyjádřil . Neměl jste napsat spíše krb (krbovou vložku) nebo krbová kamna?
Ne ne špatně jsem to napsal, otevřený krb nechceme, chceme tím vytápět, tak taková účinost by pro nás byla dost málo.
Rozhodli jsme se pro krbovou vložku, vy ji doma máte? Jaké máte zkušenosti a jak dlouho jí případně máte? Nějaké úskolí, kterých bychom se měli raději vyvarovat?
Omlouvám se špatně jsem se vyjádřil, chtěli bychom krb s krbobou vložkou, tak nás zajímaly názory, kdo to má doma a jak je spokojený. Chceme tím vytápět, takže ne jen na okrasu.
Tady dám znova odkazy co jsem špatně zvyraznil
Ono je hodně dobrých krbovek na trhu. Pokud chcete vytápět něco většího , podívejte se na kanadská kamna true north. Kanadská kamna mají deflektor prakticky rovně a tak tam mužete vyplnit pěkně topeniště (hodně paliva do kamen- dlouhý ohen) . Američané kamny vytápějí a tak je tak testují (testy emisí na ruzné rychlosti hoření). Neznají takzvaně nominální vykon a tak musí tam prodávané kamna hořet čistě na ruzně otevřené ovládání a to i splným topeništěm. Jotul má ameriku jako hlavní trh a tak jej musí splnovat také ale ty true north jsou vzhledem k velikosti topeniště levnější oproti jotulum CB.
Hodně lidí nám doporučovalo krbovou vložku, že je to super na výhřevnost a zároveň je to pekné v interiéru, je to sice finančně nákladnější, ale to nám až tak nevadí. Ale zatím vidím, že pozitivní zkušenosti tu moc lidí nemá. Na různých stránkách je doporučovali, tak teď jsem na vážkách.
Zdravím
Vložka musí být především správně výkonově určena dle konkrétních tepelných ztrát, chyba v případě instalace "nepoměrné vložky" se pak totiž velice těžko napravuje, jednak je sama vložka většinou podstatně dražší než kamna, jednak je již instalována a tudíž se s tím hned tak nepohne. Pak můžete mít tedy lidi na jedné straně na výsost spokojené a na druhé straně nespokojené záleží na realizaci a i výběru vložky. U kamen je náprava chyby v případě nevhodných snáze řešitelná, (nejde-li o příliš drahá kamna) zejména co se instalace týká...
Také zdravím, to je naprostá pravda, právě že vložka je drahší, proto se chceme vyhnout případným problémům jak píšete, s těmi kamny máte pravdu, ale asi raději dáme přednost té vložce. Ty tepelné ztráty by neměly přeháhnout nějaké procento, myslím, že 4. Svépomocí si na to asi netroufneme, raději toto necháme na odbornících.
Super a jakou plochu tím vytápíte, jak velký máte dům rozlohově jestli se můžu zeptat? Jsme rádi, že jsme na někoho konečně narazili. Jak jí máte vyřešenou? obloženou nebo jen omítnutou a zeď Vám nečerná? Děkuji za rady a postřehy.
Vložku mám obloženou, časem samozřejmě místa kolem vložky trochu černají, i když při přikládání nic viditelně dovnitř nekouří. Baráček asi 150 m2, dvě patra.
My jsme si třeba pořídili krbovou vložku, nechtěli jsme klasický krb, ale obezděný a obložený, lépe to zapadlo do našeho interiéru a doporučuji si projít nabídky různých výrobců i jak to mají třeba s reklamacema a servisem, protože některé firmy jsou vyčůrané a účtují si šílené pálky za banální úkony.
To je pravda, některé firmy jsou vážné vychytralé a pak se člověk nestačí divit za co všechno jsou schopni si účtovat. Jak dlouho jí máte a jak jste spokojení, mate obloženo a také se vám stává, že černá zeď?
No právě a v dnešní době pepírování a slovíčkaření úplně. My jsme spokojení, máme jí asi pět let, nechali jsme si ji postavit společně jak jsme stavěli dům, tak jsme si to tak naplánovali, ať pak nemusíme dodělávat. Nemáme obložené, jen omítnuté a stačí nám to a zeď nám nečerná vůbec ani při otevírání dvířek se to nestává.
No právě, že v dnešní době je třeba si dávat poroz. Tak to máme naplánované skoro stejně, taky to chceme společně se stavbou domu, ať pak nemusíme řešit další věci, když už bude hotovo. To je super, že se nešpiní, obkládat bychom to moc nechtěli, tak je super, že má někdo zkušenosti i s neobloženým. Ono asi dost záleží na těch dvířkách i jak jsou vyřešené.
Přesně, taky si myslím, že záleží na těch dvířkách, my máme dvířka co se otevírají nahoru, říkali nám, že dvířka co se otevírají do boku tak dobře netěsní a uniká z nich kouř na stěnu a pak ta zeď černá. My jsme si prohlíželi přímo na prodejně různé typy a probrali jsme to s prodavačem a zdálo se nám, že fakt ví o čem mluví.
Mám krb jedenáct let, dvířka se mi otevírají do strany a mohu Vás ujistit, že naprosto nic nečerná. Pokud je tah v pořádku, tak netěsnící dvířka budou vzduch do topeniště přisávat.
Dají se dvířka třeba navolit na kterou stranu se mají otevírat? Jestli do leva nebo do prava? Jaký máte krb a jak často děláte servisní prohlídky? Jednou ročně prý stačí. Taky by mě zajímalo jestli krbem topíte denně nebo jen rekreačně a jak máte vyřešené topení? děkuji
Mám krbovou vložku Focolare 60 Cryst/...
spokojenost. Vytápím s tím komplet selý dům i s podkrovím.
Doporučuji prostudovat rady na kamna.astranet.cz/... , je tam spousta užitečného na co se dívat před samotnou koupí.
Děkuji za odkaz, určitě se na něj podívám a prostuduji, super a jak veliký je rozlohově váš dům? a topíte v krbu denně nebo jak často a jakou teplotu v domě udržíte? Také to máte vyřešeno teplovodním výměníkem?
Dům mám 9,5x7,5m půdorys, přízemí + obytné podkroví. Topím celou zimu, plyn používám jen k natopení koupelny, pokud se jdou děcka koupat. Jinak jen krb. Mám teplovzdušné rozvody do celého domu (kromě koupelny a záchodu). Fungují na smotížku bez ventilátoru. Zpětný odvod vzduchu z podkroví je řešen škvírou pod dveřmi (nemám prahy, jen lišty)
Vložka má tuším 6kW a na mě je to zbytečně moc. Měl jsem koupit menší. Není problém vytopit dům na 30st.C.
Po cca 6ti letech už mě ale nebaví pořád topit, vynášet popel, denně vysávat okolí krbu. Dělám to hlavně z důvodu ekonomické situace. Topení mě vyjde (pokud vezmu klaďák bukové kulatiny) na 7tisíc ročně. Ale ta dřina.
Jansně ta dřina s tou se musí počítat ale jsme na to připravení a zatím se těšíme, za 6 let na tom možná budeme stejně
, ale krásné náklady na topení máte. 6kW to se mi zdá taky hodně, ale zase, pokud jsou šílené mrazy, tak si člověk pořádně zatopí
My máme krb s krbovou vložkou od firmy Deltako, prohlídli jsme si jejich nabídku přímo na prodejně, na netu jsme si nemohli vybrat, protože jsme si to neuměli představit, máme ho už nějakou dobu a jsme zatím spokojení.
Tak to by bylo super se podívat přímo na prodejnu jak ve skutečnosti to vypadá, představu sice už máme, ale je to přece jen lepší vidět na vlastní oči a jakou dlouho ho už máte? Podívám se na stránky, jestli vůbec máme někde blízko jejich prodejnu, protože o nich slyším poprvé, ale taky nikdy předtím jsme neřešili krb.
My jsme se rozhodli, že když stavíme, tak si necháme udělat o krb, moc se nám to libilo. Jo pro nás to bylo úplně ulehčení rozhodování, když jsme to všechno viděli, tak se lépe rozhodovalo, Navštívili jsme více výrobců a prodejen, ale na této jsme se nakonec rozhodli. Máme ji asi nějakých pět let, Stavěla se, když jsme stavěli dům.
Jo taky to chceme vyřešit přímo se stavbou, ať se pak může stěhovat do hotového a čistého a ne pak ještě řešit krb a zase dělat nepořádek, taky to dame všchno do návrhu a pořádně propočítáme, chtěli jsme s tím teplovodním výměníkem, ale jak už tady někdo psal, tak by to pro nás nebylo to pravé ořechové.
Jasně máte malou rozlohu zastavěné plochy domu, aby se vám vyplatil teplovodní výměník, stačil by vám klasicky krb, jen můj názor. Jo je to lepší mít zároveň jak píšete, pak už není nepořádek a můžete se stěhovat a zařizovat. My se už několikrát stěhovali a pak rekonstruovali a bylo to šílenství.
Právě budeme mít nějakých 100m2 a s tím by to nešlo, to by se nám nevyplatilo. Budeme mít krb s krbovou vložkou, to se nám líbí. My máme taky už zkušenosti s rekonstrukcemi, když jsme už bydleli a je to fakt šílené, to se fakt nedá, ani pořádně uklidit, prostě nic.
Jasně ten bordel při rekonstrukci je šílený, to se nedá uklidit. Sice i potom se bude uklízet dlouho, ale není to už taková hrůza. Taky si myslím, že krb vám bude bohatě stačit, s tou rozlohou domu co máte, se do výměníku nevyplatí jít. Přesně tak vyberte se co se líbí vám, vy ho budete mít doma a dívat se na něj každý den.
Nevyplatí se nám to vůbec ten výměník, tak jsme ho zavrhli. Teď přemýšlíme na provedení krbu, jakože dvířka atd. Otvírání dvířek nahoru nebo do strany, nevíme co bude lepší, na prodejně jsme se ještě nebyli podívat, ale chystáme se tam zajít, jen nechceme jít úplně nepřipravení.
My máme klasický krb s krbovou vložkou s obložením. Dvířka krbu se nám otevírají nahoru, to se nám nejenom víc líbí, ale příjde nám to praktičtější, protože když jsou dvířka zrovna otevřené, třeba při čištění, tak se do nich může snadno kopnout, asi nepjdou tak snadno rozbít, ale naprasknout by nějakým nárazem asi šlo, tak při otevření dvířek nahoru jsou v bezpečí.
Klasicky u dvířek na stranu se hlídá vzduchotěsnost normálně . Tam přivřete do dvířek proužek papíru a neměl by jít vytáhnout. Pak vše funguje jak má , oplach skla jde na správné místo. Jakmile , ale někde přisává vzduch , tak to hoří více než má a teplo jde zbytečně do komína , oplach skla není přisáván tam kam by měl.
U vysouvacího skla nevím jak se udržuje těsnost (nikdo ze známých ho nemá) . Zeptejte se jak je to vyřešeno. Vcelku by mě to zajímalo.
Já bych se u klasických dvířek bála, že když budou více otevřené, že spíš do nich někdo kopne nebo tak, tak jsem to myslela. Děti jsou dost živé a někdy se honí ani nevnímají co kolem nich je. Máme dvířka co se otevírají nahoru a když je chci vysunout, tak odskočí dopředu jen o 1mm od zadní stěny vložky a tím nám nevnikne dým do místnosti, ale musí být správný tah komínu.
A jak je tedy zajištěno u těch výsuvných dvířek vzduchotěsnost a tedy i regulace rychlosti hoření?
Doufal jsem, že ty dvířka něco vydrží, ale to by mi bylo taky nepříjemné. Nicméně to se vám dvířka otevřou jen o milimetr a pak už to nejde nebo jak? Tomu moc nerozumím a jak čistíte sklo? Tak správný tah komínu je podstatný asi u všech krbů si myslím.
Jo je to o ůspoře místa, to ano. Myslela jsem to spíše při čištění skla nebo úklidu v krbu a tak. Otevřete si dvířka, že budete uklízet a něco se stane, třeba musíte odběhnout k dítěti a druhé dítě bude třeba běhat okolo a omylem do nich vrazí, tak jsem to myslela. Moje teta propadla sleněnými dveřmi, když blbli s dětmi ve škole, když jí bylo 14 let a umřela, tak jsem prostě paranoidní v tomhle, to je vše. Byly to obyč dveře, to je mi jasné, ale i tak.
To mě moc mrzí a úplně chápu, že jste v tomhle paranoidní, v tomhle případě bych na tom byl stejně. Máte pravdu stát se může cokoli, ale podle mě jsou ty skla určitě navržená tak, aby něco vydržely, když vydrží žár co je v krbu, tak nějaké klepnutí by taky měly vydržet.
Děkuji. Právě, že jsem v tom až paranoidní, to je pravda. Jo určitě jsou vyrobené ze skla, které něco vydrží, ja se jen snažím počítat úplně se vším. Určitě jsou udělané tak, že když vydrží žár, tak nějaké to klepnutí určitě taky, my máme jaonské sklo v Deltako krbu, je odolné i když by někoho mohlo odradit to, že je japonské, ale je kvalitní. Máme ho celou dobu a žádný problém.
Ten papírek se tam nechává nebo se tam dává jen aby se to otestovalo, že to těsní? A jak často takhle testujete jestli vám dvířka těsní a jak vůbec poznáte, že těsní málo nebo se to zhoršuje?
Těsnost zkouším před sezonou . Normálně vezmete proužek papíru a přivřete dvířka a zacvaknete . Neměl by jít vytáhnout . Vyzkoušíte to okolo celých dvířek . Američani tomu říkají takzvaně bankovka test . Poznáte špatnou těsnost tak že kamna nejdou regulovat - nasává to vzduch tam kde nemá , kamna se přetápí , krátká doba hoření.
Takže vlastně když mi půjde papír nebo bankovka vytáhnout, tak dvířka špatně těsní a mělo by se těsnění vyměnit. A během sezony to taky kontrolujete? Vzduch začnou nasávat z místnosti a rychle mi zhoří dřevo v krbu? Nejsem v tomto vůbec zběhlý, tak se raději na všechno ptám.
Vzduch z místnosti nasávají standardně, jinak by asi kamna nehořela... Jde o to, že vzduch musí jít přesně daným směrem, aby proběhlo sekundární popř. terciální spalování jak má. Samozřejmě že by měl být řešen i externí přívod vzduchu z vně budovy pro zamezení spalování kyslíku z místnosti.
Jasně bez kyslíku to hořet prostě nebude. Jak máte prosím vy vyřešeno externí přívod vzduchu vně budovy? Spalování kyslíku v místnosti by bylo fajn se vyhnout.
Ono vstupu vzduchu do topeniště je jedno zda nasává kyslík , oxid uhličitý nebo dusík . Jenom kyslík se zučastnuje hoření a ostatní plyny se ohřejí a vyletí komínem . Logicky tedy pokud nemáte rekuperaci , tak když berete vzduch zevnitř tak máte vevnitř čistší vzduch než když máte vstup vzduchu do vložky zvenku a máte zabedníno a vydýchaný vzduch.
Takže je lepší brát vzduch zevnitř než z venku? Nebo ono je asi jedno jestli budeme větrat, tak to asi vyjde na stejno. Jak to máte vyřešené vy prosím? Vzduch berete z venku do vložky nebo jen z místnosti?
A není lepší vzít vduch z venku a ne z místnosti? Tomu moc dobře nerozumím, zajímalo by mě jak to tedy je. Z venku vzduch by byl asi podle mě lepší ne? Nebo z místnosti je lepší? Nebude pak v místnosti horší vydýchaný vzduch, je mi jasné, že se vyvětrá, ale aby nemuselo být okno otevřené pořád.
majka 53
Zdravím
Pokusím se to osvětlit. (to co nastínil pan jendad) Nasávání vzduchu z místnosti : Vlivem komínového tahu si vložka či kamna přisávají vzduch, je-li nasáván z místnosti pak v ní vzniká mírný "podtlak" díky němuž do místnosti proniká součtem různých netěsností (okna dveře apod.) vzduch z venku. Toto přisávání venkovního vzduchu netěsnostmi probíhá pozvolně plynule a většinou nebývá "registrováno" vzduch který je nasát netěsnostmi do místnosti se postupně ohřívá bere s sebou různé pachy vlhkosti apod. postupně je vtahován do vložky či kamen kde se účastní spalování a odchází komínem ven, zároveň se ale vlivem podtlaku na jeho místo dostává opět čerstvý vzduch z netěsností postupně se ohřívá probíhá místností až dospěje k topidlu je vtahován a tak stále dokola. Čili nasáváli si topidlo vzduch ke spalování z místnosti pak se vzduch neustále plynule ale pozvolně "obmněńuje" čili dá se říct že jde o princip jakési jednoduché rekuperace a je to docela jiný efekt než propagované "nárazové větrání". Tohoto využívám já výsledkem je, že v zimě nemusím vůbec otvírat okna tedy větrat neboť vzduch se pomaloučku ale plynule obměňuje sám což je velmi příjemné a klima v domku tak mám paradoxně v zimě daleko lepší než v létě zkrátka teplo a čerstvý nezatuchlý vzduch, při tom ty tepel. ztráty vlivem přisávání studeného vzduchu nejsou nijak drastické ba naopak stačí se kamny lehce pokrýt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nasávání vzduchu zvenku:
Dnešní domky a byty jsou koncipovány tak aby měly pokud možno minimální tepelné ztráty, tedy jako nízkoenergetické či pasivní u pasivů se už sleduje téměř naprostá vzduchotěsnost tzn. správně tam nesmí být žádné škvíry okna ani dveře nesmí zvenku propustit žádný vzduch. Abychom se ale v těsném domku neudusili je třeba aby byl vybaven rekuperací. Pokud do takového "těsného" domku chceme nějaké topidlo na TP třeba malá kamínka nebo vložku s nízkým výkonem pak tato nebudou bez přívodu externího vzduchu hořet. Proč? Protože komínový tah nemůže odsát vzduch z těsné místnosti nebo jen naprosté minimum v důsledku mizivých netěsností. Komín vytváří podtlak který ale nepřekoná utěsněný domek protože přez ten těsný domek není možné vzduch nasát. (leda přez řízenou rekuperaci ale to má další háčky které zde nebudu rozebírat) Proto se začal přivádět vzduch k topidlu z venku, a vznikl tak externí přívod vzduchu, což v praxi znamená že se topidlo v místnosti nepodílí na výměně vzduchu v místnosti za čerstvý to musí zajistit rekuperace a pokud není řízená rekuperace pak můžeme mít doma zatuchlo a budeme muset větrat neboť vzduch nasávaný do topidla přímo z venku ten vnitřní vzduch nevyčistí.
-------------------------------------------------------------------
Zejména u starších a starých staveb mnoho lidí zaznamenalo zhoršení vnitřního klimatu po té co odpojili svá stará kamna a přešli např. na topení elektřinou nebo dálkové teplo. Proč? Aniž by si to totiž plně uvědomili připravili se o tu "jednoduchou rekuperaci" jež jim dala stará kamínka na dřevo a uhlí. Domy zateplili aby ušetřili dali těsnější okna odpojili kamna na TP ale většinou neudělali už řízenou rekuperaci navíc snížili vytápěcí teplotu (cena el.plynu apod.) a tím víc omezili větrání (aby neutíkalo drahé teplo) = začarovaný kruh. Čili vše má prostě své. U starých stoletých vesnických domků kde bývala většinou vždy vyšší vlhkost vlivem nekvalitních nebo úplně chybějících izolací bylo topidlo na TP primárním zajištěním zdravého a příjemného klimatu uvnitř nebylo to jen teplo co produkovala kachlová kamna či pec a později plechová a litinová kamna ale byla to především ona jednoduchá "rekuperace" výměna vzduchu čímž se odváděly jak pachy z kuchyní (nebyly digestoře) tak i nadměrná vlhkost která ale částečně vzduch osvěžovala takže při topení nebyl "suchý", nemuselo se nárazově větrat a vzduch byl přesto stále příjemně teplý ale při tom "čerstvý". Paradoxně pak bylo v takových domcích a chalupách lepší klima v zimě než v létě kdy se netopilo.
P.S.
Na diskuzích jsem dokonce zaznamenal případy kdy si majitel udělal externí přívod ke krbu ale klima doma se mu natolik zhoršilo (problém většinou starší zástavby) že se chtěl opět vrátit k onomu nasávání zevnitř. Takové případy jsem zaznamenal i ve svém okolí...
Děkuji opět dobře vysvětleno. Nasávání vzduchu z místnosti je teda podle mě určitě lepší, převážně tím, že vysává vlastně vzduch z místnosti a tím se tak trochu větrá, protože nasává nový vzduch a to je podle me lepsi. Jasně když pak lidi utěsní dům a vymění okna a ještě změní styl topení, tak se pak není čemu divit, ale upřímě mě by to doteď taky nenapadlo, že by to mohlo být tímhle.
majka 53
Ano tak, za celou zimu nemusím otevřít okno, a mám doma "stále dobrý vzduch "a zároveň se tím vyhnu nepříjemnému (alespoň pro mně ) "nárazovému větrání." A dá se říct, že to má i jistou "regulaci", výměna vzduchu se reguluje v závislosti na nastavení topidla, jednoduše popíšu. Když mi kamna hoří plamenem (cca 3-4 hod,.+,-) tedy "aktivní fáze" přisávají si pochopitelně více vzduchu ale zase generují intenzivnější sálavé teplo, (které to vyrovná) jakmile přejdou do fáze "stáložárné" (následujících dalších cca 9-20 hodin dle nastavení apod.) potřeba vzduchu rapidně klesne a přivřu-li klapky na minimum nasávají už jen minimum vzduchu tím se sníží podtlak v místnosti tudíž do ní není přisáváno z venku zbytečně velké množství vzduchu, výkon kamen v této fázi klesne účinnost rapidně stoupne (do komína jde minimum tepla neboť růžice jsou nastaveny na min. vzduchu) teplo je tím pádem příjemně nižší zato však stabilnější a delší ale zároveň je přisáváno z venku daleko menší množství vzduchu vlivem sníženého výkonu (přivřené klapky topidla kamen) a tudíž nedochází k nadměrnému ochlazování interiéru.
To je velice dobře vyřešeno, když je vzduch přisávám z venku. Nicméně není přeci jen dobré občas pořádně vyvětrat? Tak to je dobré mít kamna a ventilaci v jednom . Větší a intezivnější větrání výkonu kamen asi moc nepomůžou že? Jako že pak ty kamna musí více zapřáhnout, aby musely zase vytopit dům.
janm Děkuji, teď už jsem to pochopil, špatně jsem si to sesumíroval, ale teď už je mi to jasné. Jak už jsem říkal máte to velmi dobře vymyšlené a s tím větráním super, protože se v zimě zbytečně neochlazuje v místnosti. To by hodně lidí ocenilo, protože třeba u nás, když se v zimě větrá, tak je zle a všichni křičí.
kacer
Zdravím.
Rádo se stalo, jen upřesním že já to "nevymyslel" Je to starý způsob, a dost možná ho nevymyslel nikdo, zkrátka to tak nějak vyplynulo zřejmě z "praxe", lidé zkrátka dříve nic "netěsnili na krev" tzn. i kvalitně udělaná nová dřevěná okna a dveře měly jakoby "mikroventilaci" ta by sama o sobě k dobrému tahu asi nestačila ale v tom "součtu" několika oken dveří apod. to fungovalo dobře, ve světnici stála kamna nebo nějaká pec (zděná kachlová) a ze zkušenosti mohu opravdu říct v těch starých chalupách se silnými zdmi vepřovými či kamennými je opravdu někdy lepší to klima v zimě kdy se topí než v létě. Dnes záleží na tom jakou cestou se chcete vydat v zásadě jsou zhruba "dvě". Ta moderní = zatěsnění, rekuperační jednotky, externí přívod vzduchu a ta tradiční k níž se někteří opět vrací (např. příznivci "bio-eko") tzn. přírodní stavební a zateplovací materiály, ponechání přirozených netěsností tzn. topidlo bere vzduch z místnosti apod...Obé je možné, záleží co kdo a jak chce, vše má svoje...
Tedy když jedou kamna více, tak se do domu nasává více vzduchu, ale přesto se v domě neudělá více zima? Když více proudí vzduch není přeci jen chladněji a není třeba přitápět? A nebo kamna jedou na plno a tím více topí a při tom je tepleji. To máte docela dobře vyřešené, jen jestli není až moc chladno, kolik stupňů v domě v těchto dobách máte? Na plný výko při topení a pak v těch 9-20h.
majka
Ano, když kamna ze začátku ve fázi hoření přisávají více vzduchu zároveň to lehce pokryjí svým zvýšeným výkonem, později ve "stáložárné fázi" kamna potřebují minimum vzduchu, tudíž je v místnosti nižší podtlak přisává se méně vzduchu a tím pádem to kamna zase dobře pokryjí čili ve výsledku to více méně nepoznáte. Ze začátku teplota stoupne k 26-27 stupňům přičemž v přilehlých místnostech je cca 24-25 stupňů, později ve stáložárné fázi teplota klesne na cca 24-25 v přilehlých místnostech je stále cca 22-23 stupňů v nejvzdálenější části je ke konci činnosti kamen stále tak cca 21-20 st., čili +,- je teplota díky stáložáru relativně stabilní velmi pomalu a postupně klesá ale i tak je to stále relativně "komfortní" pod 20 stupňů většinou neklesne leda že jsou větší nebo velké mrazy, ale to pak zase , při velkých mrazech, dávám do kamen "mix" tj. cca 2/3 hnědého a cca třetina černého uhlí čímž se to opět pokryje. Původně jsem nevěděl že to kamna takto vytopí, původně byla jako "provizorium" , celkem se mi to ale osvědčilo tak jsem u toho zůstal, prostě klasická kamna a stáložárná paliva, protože mám ale prostor členitý mám dvoje kamna ve vzájemně vzdálenějších částech prostoru tím pádem teplo mezi kamny dobře cirkuluje a dostane se v podstatě všude bez ventilátorů i rozvodů, a není vůbec třeba mít kamna v každé místnosti. Není to v podstatě nic nového takto se běžně vytápělo dříve, přičemž je to daleko lepší a úspornější systém než "přikládání", kamna naložím 1x denně zapálím shora rozhořím seřídím a je vystaráno, žádná věda, ale původně jsem to takto neplánoval, původně jsem chtěl pořídit kamna na pelety, tehdy byly ale závratně drahé (dnes už to kleslo) tak jsem to zkusil s "klasikou" a jde to velmi dobře v podstatě se kamna nemusí stále obsluhovat podobně jako automatická kamna peleťáky, takže dokud EU nezakáže hn. uhlí zatím budu vytápět takto, navíc při tomto způsobu neprodukujete viditelný kouř nebo smrad z komína nevidět nic a kamna běží čili někdy lidé ani neví že topím, zvenku to vypadá prakticky jako "plynové topení" a i vodní pára je z komína vidět na rozdíl od toho plynu jen zřídka (v závislosti na počasí) Užívám nízkosirné hn. uhlí "Bílinu"...
P.S.
Samozřejmě existují i kamna na dřevo s velmi dlouhou výdrží tedy výhřevností ta jež to dokáží 24 hodin podobně jako má klasická násypná kamna ale stojí cca 100 tisíc (jisté typy kanadských kamen)což je pro mně nereálné a nyní si vemte že klasika za cca 5 tisíc (+,-) to s uhlím dokáží taky. Dají se použít i hn. uhelné brikety ovšem ty nelze odhořívat shora neboť mají "velký formát" tam se vždy klasicky musí přikládat nějakou tu hodinku a po odhoření na žhavé se kamna téměř uzavřou pasivně pak vydrží i s briketami ve stáložárné fázi velmi dlouho hřát a takto jsem topil dříve, výhodou briket je, že kamna můžete rozjet i po 24 hodinách restartovat, nejlepší na to ale byly naše Sokolovské brikety které se co vím již nevyrábí (ty německé nejsou tak dobré ale také ujdou) Teplotně ale nebyl takový "komfort" a muselo se nějaký čas přikládat kdežto s tím uhlím stačí vsypat dát podpal zapálíte rozjedete seřídíte a hotovo, navíc je tam výhoda, že kamna lze dopředu "předchystat" tzn. když je teplo a nechcete dnes již topit tak je naložíte dáte podpal zavřete, druhý den jen zapálíte a jen pomocí regulátorů vzduchu je necháte rozhořet za cca 10 minut seřídíte a není co řešit, pro prodloužení výhřevnosti při sníženém výkonu pak za cca 3-4 hodiny (jste-li doma) můžete klapkami přívod vzduchu ještě omezit to je vše...Toto se dá využít např. máte-li chatu na níž přijedete večer jste unaveni a nechcete roztápět přikládat několik hodin apod. , kamna si předchystáte než odjedete po příjezdu jim věnujete jen chvíli pak na ně už jen dohlédnete případně můžete jít spát chcete-li, kamna do rána vytopí...(máte-li jistou praxi tak do cca 30 minut je třeba kamnům věnovat včetně zapálení seřízení a dohledu) ráno lze buď cyklus zopakovat nebo pokračovat klasicky přikládáním např. briketami dřevem apod...
To jsem až překvapená jaké teploty vám to krásně udrží, ale 27 stupňů už je dost, ale chápu, že když příjde člověk domů promrzlý, tak se to hodí Teplota pod 20 stupňů vám tedy neklesla? Ale jak myslíte, že ve vzdálených místnostech, když jste psal, že kamna máte rozmístěné naproti ať cirkulují? To vám třeba nedosáhne do patra? Jinak se mi tento nápada a řešení líbí. Mohla bych to nadhodit manželovi, že si poořídíme kamna na chatu.
majka 53
Ale jak myslíte, že ve vzdálených místnostech, když jste psal, že kamna máte rozmístěné naproti ať cirkulují?
To znamená že není vůbec třeba mít kamna v každé místnosti, jak si lidé většinou myslí, ale plně postačí např. "ob" tři nebo ob 2 místnosti. Kupříkladu já mám kamna v místnosti pak následuje chodba, kuchyň a další kamna jsou až v následující místnosti, za touto místností je pak ještě malá předsíň a koupelna . Důležité je aby mezi místnostmi kde jsou kamna umístěná mohl volně proudit vzduch tzn. stačí nechat otevřené dveře, nebo neuzavíratelné průchody či průduchy apod., ale ty otevřené dveře(mám já) plně stačí ani v koupelně nepotřebuji vytápění ta druhá kamna to zvládnou, dveře nechávám otevřené pouze při užití koupelny se uzavírají za dobu než se člověk okoupe místnost nevychladne a pak se zase dveře otevřou. U těch kamen je ale důležité ABY UMĚLA DLOUHO HŘÁT SAMA, takže buďto klasika jak jsem psal a kterou mám anebo "lepší kamna na dřevo" tam je to ale dražší někdy výrazně. Co se týká vytápění půdy mám tam ještě průduch teplo nahoru jde perfektně fouká to jako od ventilátoru, průduch nemusí být přímo nad kamny stačí v místnosti kde jsou kamna nebo dokonce i v přímo přilehlé místnosti k té s kamny ...
To je fajn, teď se zeptám asi blbě, ale jaké máte okna? Máte klasické euro okna nebo staré dřevěné? Když jsou v novostavbě nové okna, tak mi příjde, že dost těsní a jak a kudy by se tedy vzduch nasával z venku? Asi je to fakt blbá otázka, ale chtěla bych to pochopit. Děkuji
Zdravím
Mám klasická dřevěná stará okna (zachovalá) někde už je ale plastové. Co se týká toho těsnění nových oken, ano, měla by být těsná a je riziko že topidlo nebude mít tah, nicméně z praxe známý má novostavbu takže nová "těsná" okna (nevím jestli euro nebo plast) a tedy samozřejmě i nachystaný externí přívod vzduchu k topidlu, jenže na vložku zatím nejsou peníze a tak si pořídili docela levná krbová kamna na dřevo a kupodivu, říkal mi že mu to táhne i bez připojeného exter. vzduchu, což tedy zřejmě znamená, že ta okna nemá zas až tak těsná a také možná zase je to tím že je jich víc čili v tom "součtu" mu to činnost těch cca 7 kw kamen bohatě pokryje. Jinak jen tak pro zajímavost asi rok zpátky jsem četl článek (tuším na tzb. info) kde se přišlo se super "novinkou" a to, tuším že to byli němci prý zjistili že totálně těsná okna jsou nesmysl a vracejí se prý k oknům jež jsou navržena tak aby měla neustálou "mikroventilaci", nad tím jsem se docela zasmál protože se vlastně vracejí k původnímu řešení "netěsných" resp. ne na 100% těsných oken, oni to teď "objevili" v podstatě to ale existuje minimálně už pár staletí co se okna v domcích a bytech k bydlení užívají, sice nevím jak to plánují u "pasivů" a dalších moderních domků no ale tak jsem četl...U nás se o tom zatím pouze "ví" a jsem zvědav kdo s tím přijde (pochopitelně jako vždy se spožděním) jako se "super novinkou" a moudře doporučí vyházet již "zastaralá" plast a euro okna a nahradit je těmi "novými" právě vynalezenými
Nad kamnami jsme taky uvažovali, ale nehodily by se nám do interiéru a více jsme nakloněni krbové vložce. Kdybychom to spojili s tím ventilátorem, tak by to bylo fajn a teplo by se nám vracelo dolů i rozhánělo do místnosti. Pokud bychom chtěli připojit na radiátory, tak bychom potřebovaly teplovodní výměník. Máte na mysli klasický ventilátor nebo nějaký speciální, pro to určený?
My jsme dloouho vybírali krb, tak aby nám vyhovoval více směry a taky aby nám hezky zapadl do interiéru nového domu. Koukali jsme i na kamna, ale ty jsme nakonec zavrhly, moc se nám nelíbily. Krb s vložkou je vyšší finanční náklad, ale když se to udělá dobře, tak vydrží a je to dobrá investice do budoucna. Nejdříve jsme si prohlédli na prodejně, nechali si poradit s návrhem a realizace už byla raz dva, máme Deltako krb C100 a jsme spokojení.
A jak často v krbu topíte? Máte ho jen na občasné topení nebo jím topíte klasicky a vytápíte celý dům nebo třeba jen částečně? Na prodejně se dají prohlédnout krby? Kde prosím, to bych se rád podíval. Poradit s návrhem bych taky potřeboval.
Asi nejlepší je zajít na výstavu . Tam je více prodejcu a takzvaně budete mít větší vyběr . Zda chcete stáložárné topeniště , něco na okrasu (stále přikládat) nebo kotelnu (teplovodní). V jedné prodejně vždy vyslechnete jen chválu na to co mají v prodeji. Nechci říci , že by radily špatně . Třeba pro váš případ to bude to co potřebujete , ale vždy je lepší si rozšířit obzory a zjistit možnosti.
Nevíte kde takové výstavy jsou nebo kde bych je mohl dohledat na nějakých stránkách, my bychom chtěli vytápět celý dům. Jde to rozvést třeba i do podlahového topení nebo jen to klasických? Zvažujeme právě podahové topení a jen asi jedno až dvě klasické topení ke vchodu, kde budeme mít bundy a boty, v zimě se to na sušení bude hodit.
Topíme podle potřeby, ale přikládáme cca co 4hod přes den. Vytápíme celý domek, rozháníme teplo do radiátorů. Tady je přímo odkaz krby-deltako.cz/... koukněte na něj a uvidíte jestli máte prodejnu někde blízko. S návrhem nám pomohli hodně a fakt super.
Když mluvite o tom návrhu, že vám pomohli, měli jste nějaký svůj připravený návrh nebo jste u nich navrhli úplně celý. My máme určitou představu co bychom chtěli, ale rádi bychom viděli třeba nějaké jiné návrhy co by nám doporučili, protože to co jsme si vymysleli my nemusí být úplně to pravé.
My jsme měli jen svou představu a jen jsme řekli jak bychom si to představovali a s nimi jsme to doladili, jsou hodně vstřícní a hodně nám poradili. Měli jsme sebou plánek domu ať se máme od čeho odrazit a ať víme co by šlo a nešlo udělat a jak bychom to rozvedli atd atd.
Tak představu taky máme, ale poradit si rádi necháme od odborníků. Jo tak plán domu by mě nenapadlo si vzít teda, to je dobrý nápad, ať se máme od čeho odpíchnout. Tam alespoň uvidíme co by šlo a co ne. Díky za tip
Pokud odborníka, takl nezávislého na prodeji a montáži. Pokud teplovodní výměník, tak je nutný předehřev zpátečky, jinak výměník dehtuje = nízkoteplotní koroze a nutné časté čištění. Uvažovat o aku nádrži. Ochrana proti přetopení (ideálně samotíž = vyřešit systém tak, aby samotíž vždy dostatečně fungovala i při stojícím čerpadle); záložní zdroj neřeší poruchu čerpadla, jen výpadek proudu). Na dřevo dop. kvalitní bezroštové topeniště, kvalita se zaplatí pohodlím a menší spotřebou dřeva.
Velice často to je udělané blbě i od profíků - obecně většina řemeslníků bohužel pracuje stylem "snadno zbohatnout"
K čemu je ta aku nádrž? A ta samotíž? To je asi dobré pořídit u každého krbu, že? i u toho, ve kterém se nebude často topit, jako že jen rekreačně? Takže ta samotíž jakoby nahrazuje záložní zdroj při výpadku proudu?
Jistě, ale v dnešní době bych ani nevěděla, kde mám takového odborníka sehnat. I odborník to může sfušovat i profíci. Chce to podle mě alepsoň nějaké doporučení od někoho známého. My jsme si tedy nechávli dělat skoro vše od odborníků z Deltaka a jsme spokojení, zatím se nám nic neokazilo, tuk tuk.
Díky za odkaz, určitě se na něj podívám a zjistím jestli máme někde něco blízko, abychom se mohli jít podívat. Topit co 4 hodiny to jde v pohodě a jak to řešíte přes noc? To taky přikládáte co 4 hodiny nebo nějak na směny ? S návrhem by se pomoc hodila, hrubou představu máme, ale uvidíme, protože některé věci asi nepůjdou.
Zdravím máme uplně stejný krb jak dlouho ho máte a vše je ok, nebyl někdy nějaká porucha nebo závada nebo tak něco? My ho máme asi pět let a v pohodě, žádný problém, tak jen sonduju jestli i vy máte v pohodě. Tím že máte úplně stejný typ vložky.
Jé tak to je pecka, že máte ten stejný jako my . My jsme spokojení, máme ho asi sedmým rokem a je všechno v pohodě, žádné závady nebo tak něco. Využíváme ho docela naplno bych řekla a tím jsme si ho otestovali dostatečně
a kdyby byl nějaký problém, tak už by se podle mě ukázal, ale je to kus od kusu jako u všeho.
Máte krb Deltako C100 , ze? Zajímalo by mě jak velký máte dům a jakým způsobem máte vyřešený rozvod tepla z krbu do ostatních místností nebo jestli to máte vyřešeno nějak jinak nebo využíváte krb po celém domě? Jak často děláte servisní prohlídky krbu by mě ještě zajímalo, Děkuji
Ano máme tento typ, dům máme asi 150m2 užitné plochy, dvoupodlažní baráček, krb využíváme plně, teplo rozvádíme z krbu po skoro celém domě pomocí teplovodního výměníku, pak máme ještě pár "záložních" elektrických topení, kdyby náhodou bylo něco s krbem, Kdyby nešla elektrika, tak nám to nevadi. Minimálně jednou ročně se dělají prohlídky, když máte moc velký dům, tak se musí dělat minimálně dvakrát ročně.
Prosím jaké máte topení? Klasické nebo třeba podlahové? My o něm uvažujeme, ale nevím zda by to šlo napojit na podlahové topení nebo musí být klasické nebo je to jedno? Můžu vědět, kde máte ty záložní topení a jak je využíváte? Jestli se vám osvědčily nebo byste zvolili jiné místo.
My máme klasické topení, o podlahovém jsme ani neuvažovali, protože jsem slyšela, že sice v domě je teplo, ale prý je podlaha stejně studená a to jsem kvůli dětem nechtěla, ale jak říkám jen jsem to slyšela a třeba to není pravda. Já si myslím, že napojit krb by šlo asi na jakékoli topení. Záložní topení máme jedno u vchodu, to využíváme hlavně v zimě na mokré věci ze sáňkování a tak a další máme na chodbě. To moc nepoužíváme.
Tedy prakticky jedno topení elektrické vám stačí? To žáložní topení máte to elektrické? Druhé topení nevyužíváte pročpak, kdyby jste volili znovu pořídili byste si ho znovu nebo byste ho zrušili, jen mě zajímá ať nám zbytečně nepřekáží nějaké topení.
Ano jedno nám teoreticky stačí, ale rozhodně bychom neměnili a nechali si stejně obě topení, to druhé máme na druhé straně chodby, prakticky v druhé polovině domu u vchodu do garáže a tam chodí prevážně jen mažel, takže tam moc věcí nedáváme. S dětmi jak příjdem z venku, tak hodíme mokré věci na topení do chodby. To druhé využíváme jen občas, ale využíváme.
Taky máme dvě topení a také bychom neměnili. Myslím, že ty dvě topení jsou takový standart a vždycky je jde dobře využít. To máte dobře i rozloženo, že máte každé na jedné straně domu, kdyby ne náhodou neco pokazilo na krbu, tak teoreticky pokryjete teplo v domě, což je super.
Tedy máme to teprve ve fázi stavby, takže teprve je budeme mít, ale škoda, že nikdo nemá podlahové hopení, to by mě zajímalo jestli někdo připojil krb na podlahové topení?
Hodně jsme promýšleli co a jak v domě rozmístit, abychom nemuseli potom něco zase hned předělávat, protože jsme to nedomysleli. Přemýšleli jsme nad vším možným, na úložným prostorem, nad kuchyní a rozmístěním co, kde a jak. Právě proto máme ty topení i takto rozmístěné, právě kdyby se něco popkazilo.
Topení máme klasické, o podlahovém jsme moc nepřemýšleli, jsme zvyklí na koberce, tak si nejsem jist, jestli by s koberci bylo vhodné. Záložní topení máme jedno u vchodu a jedno v patře, ať máme případně rozložené teplo, v případě nějakého problému s krbem. zatím se nic nestalo, tak doufám, že je ani potřebovat nebudem.
Tudíž dvě topení na jiný způsob vytápění teoretick stačí, co tak sleduji, tak ty dve jsou takový skoro standart. Tři by pro nás byly moc si myslím, jedno možná málo, tak raději ty dvě.
Myslím, že dvě jakože záložní topení bohatě stačí, v tom vašem domě a o tomto rozměru to podle mě bohatě stačí. Ještě můžete třeba využít do koupelny žebříkové topení, taky třeba na elektrické vytápení.
Myslíte žebříkové topení v koupelně a k tomu ještě další dvě ve zbytku domu nebo dvě záložní topení počítáte i s s tím žebříkovým? Pokud jen ty dvě, tak kde nejlépe umístit to zbývající jedno? Ke vchodu nebo někde do středu domu?
Myslím tím dvě klasické topení, mimo to žebříkové v koupelně. Kde je nejlépe umístit záleží podle toho jak máte rozvržený dům, jestli obdélník nebo třeba čtverec a pak podle toho jak máte dům dispozičně řešený. My ho máme navržený, tak že jedno topení bude v hale ve vchodu a druhé cca v polovině domu, spíše k druhé polovině domu, uprostřed.
Podle toho jak píšete, tak vy máte jen dvě topení na jiný způsob vytápění než krbem. V koupelně máte tedy taky vytápěné krbem nebo úplně jiným způsobem nebo nemáte v koupeně žádné topení? Případně tam máte nějaké odvětrávání, když tam nebude topení?
My to tak taky máme. Topení vytápíme krbem a dvě topení máme elektrické, ale je pravda, že na topení v koupeně jsem zapoměla, tam máme taky na elektriku. Přece jen v koupelně je člověk každý den a tam je potřeba, hlavně kvůli dětem, aby v zimě neprochladly, když se vyleze z vany. V létě ho prakticky nezapínáme, ale v zimě jede stabilně pořád. Je nastaveno na miminum a stačí to.
myslím že o tom nikdo nemluvil,ale taky jsem se s tím setkal - v případě použití vložky musí to předané teplo někam jít tzn. topí se všude. Zažil jsem že si majitelé chtěli zatopit jen tak na pěkný večer.,venku docela teplo vevnitř sauna
většinou se topí aby bylo teplo ale jsou i vyjimky
Jasně teplo musí někam odcházet jinak se upečeme nebo potom ještě může obývák předělat na saunu. Ale proto chceme poradit s tím návrhem a probrat to nejlépe s někým, kdo ví o čem mluví. Jinak o návrhu mluvila Majka53, že jim poradili nebo kdo o čem nemluvil?
Poradíte jak případně předejím takovým to případným přebytkům tepla krbovek? Jak nejlépe vyřešit, aby bylo teplo co nejlépe využité nejlépe v celém domě a nepřetápělo se a zároveň aby zbytečně "neutíkalo" nevyužité teplo? Máte radu nebo postřehy jak nejlépe toto teplo zužitkovat a předejít strátám? Děkuji
U krbových kamen bez rozvodů je dobré šíření tepla otázkou dobrého umístění kamen, ideálně v místnosti jež přímo sousedí (např. průchody, otevřenými dveřmi apod.) s co možná největším počtem přilehlých místností tedy jde o umístění cca "asi" zhruba uprostřed domu. Jsou-li tepelné zdroje dva (kamna X např . radiátor, ideálně kamnaXkamna) pak je dobré aby byly vůči sobě ve vzájemně vzdálenějších místnostech které jsou ale propojeny např. trvale otevřenými dveřmi, teplo mezi dvěma zdroji lépe cirkuluje a dostane se v podstatě všude tohoto efektu využívám např. já, tedy to jen na doplnění
Aha takže krb umístit nejlépe do středu domu a nebo krb na jednu stranu domu a případně kamna na druhou stranu? v Jakých místnostech je třeba máte umístěné? Nejlépe by asi bylo, aby byly propojené třeba chodbou, si říkám. A máte krb a kamna nebo jiné tepelné zdroje?
Zdravím
Tak já mám kamna, (ovšem na stáložárná paliva) protože je prostor členitý a není možné umístit je cca "uprostřed" domku, mám dvoje umístěné proti sobě jak jsem psal, jedna vytopí vždy cca půlku (tj. dva pokoje polovinu chodby kuchyň) druhá vytopí druhou půlku (tj. částečně zase tu kuchyň pokoj za kuchyní předsíňku a sociální zařízení koupelna záchod průduch do podkroví je-li třeba) Jsou-li v provozu obě vytopím tedy celé. Jinak ale to co jsem psal se týká především teplovzdušného zdroje bez rozvodů, protože budete-li mít krb např. již s teplovzdušným rozvodem, pak je to něco trochu jiného (co se šíření tepla týká)
A jedny kamna by to nezvladly? Jen me zajima jestli jsou ty kamna na sobe nejak zavisla, ale asi nebudou kdyz vytapite treba jen jednema. A rozvod tepla mate udelany tak, ze kadze kamna maji urcenou cats, kterou maji vytapet? Protoze, kdyz mate zimu v jedne pulce domu, tak asi musite zatopit v tech urcitych kamnem nebo je to tedy jedno?
Jedna kamna by to zvládla za předpokladu, že by byla cca "uprostřed" domku mezi vytápěnými místnostmi. Protože je ale prostor "členitý", teplo se dostane všude za předpokladu že pracují oboje, tím vzniká přirozená "cirkulace" mezi těmi dvěma tepelnými zdroji a pak není problém. V zimním období kdy jsou teploty nízké je třeba aby pracovala oboje, přičemž jejich "start" není většinou "současně" ale s jistým "posunem" tzn. jedny začínají ráno a druhé většinou později odpoledne k večeru apod. Díky velmi dlouhé stáložárné fázi pracují každá cca 24 h (na min. výkon) s tím, že tento výkon obslouží-li se kamna každodenně pokryje tepelné ztráty v součinnosti s přirozenou akumulací zdí (cca 8-10 kw tedy 2x5 kw). V případě, že jsou teploty venku velmi nízké dávám do jedněch "obohacenou směs" (hnědé + ČERNÉ cca 1/3 vsypu, uhlí je promíchané a připravuje se do násypného uhláku mimo obytné prostory) Díky systému "odhořívání shora" stačí kamna obsloužit jen 1x denně a po té se již nemusí nic přikládat, jde v podstatě o dva "stáložárné výkonné radiátory", další výhodou je absence kouře z komína, po krátkém a v podstatě velmi mírném zakouření (srovnatelném s obláčkem páry u plynového "topidla") pak již z komína nevidět a necítit nic. (hn. uh. Bílina, nízkosirné) Princip spalování je v podstatě shodný s principem spalování v automatickém kotli na uhlí (uhlí hoří v retort.hořáku shora) s tím rozdílem, že palivo není kontinuálně doplňováno podavačem, ale vyhoří jen zásoba v šachtě kamen a kamna se opět obslouží druhý den. Anebo je provoz podobný peletovým kamnům. Je to starý dobrý leč zapomenutý násypný způsob topení. Uvádím ho zde proto aby si někdo nepředstavoval že celý den nedělám nic jiného než že "lítám" mezi kamny a neustále prikládám , tak tomu není.
V přechodném období topím např. jen v jedněch kamnech, zbytek domácnosti postačí ovlažit a také lze vyhovět rozdílným požadavkům na teplo v obou částech domku dle potřeb členů domácnosti.
Tak to máte docela dobře vymyšlené a fakt by to vyznělo jako, že lítáte jen mezi kamny. My si chceme dát kamna do obýváku a ten bude prakticky situován uprostřed domu, takže jeden krb by nám měl stačit. Jde tento způsob topení použít i u krbových vložek nebo to jde jen u kamen?
To je pravda, že se hodně lidi dívají spíše na estetiku, ale my fakt chceme tím i vytápět. Jak jste to chtěl vyřešit jinam než jste se rozhodl, že to necháte tak? Když to tak popisujete, tak ty kamna zní až moc dobře . Teplo domova vytvoří i krbová vložka bych řekl, ale ty kamna jsou trochu někde jinde. Ohledně odtahu atd si necháme vše pořádně prověřit a spočítat, ať nám vše funguje jak má. Díval jsem se na stránky Deltako a mají prodejny, tak zkusíme jako jednu z možností mrknout tam a uvidíme co se dozvíme.
Zdravím
Než jsem se rozhodl že to nechám tak, tak jsem napřed uvažoval o el. vytápění pak o peletových kamnech, ale jelikož tepel. ztráty u mého starého domečku jsou stále celkem velké obě řešení by byly provozně drahé. U těch peletových kamen šly od té doby ceny sice dolů ovšem palivo "pelety" jsou u nás na cenové úrovni plynu a pak se "odborníci" na tzb. info diví že u nás na rozdíl od jiných zemí "nedošly velkého rozšíření". Ovšem pro ty kteří třebas bydlí blízko polských hranic už není problém nakoupit od poláků atd. Jsem velmi rád že tehdy ty peleťáky stály 40 tisíc (dnes v pohodě koupíte i kolem dvaceti např. 25 apod. což už "jde") a já je nekoupil protože jak jsem uvedl "klasika na uhlí" umí v podstatě téměř to samé (komfort i čistota u násypných kamen paradox ale je to tak). Možná bych se k této koncepci vrátil v případě zákazu uhlí pro domácnosti což má výhledově slavná EU v plánu v kombinaci pravděpodobně s odhořívacími kamny na dřevo ("jezevčík") případně s kamny katalytickými např.Dutchwest jež umožňují i se dřevem "natáhnout" dobu samostatné výhřevnosti, tzn. nemusíte kolem kamen stále "skákat" dlouho hřejí sami podobně jako u toho uhlí co užívám dnes. (cena není tak vysoká jako u kanadských kamen )
Ale prozatím jsem úplně spokojen a tudíž nemám důvod nic měnit Výhody nás.kamen jsou:
1. Čisté plnění a odpopelňování
2. Čisté spalování (bez dýmů a smradů)
3. Minimální obsluha zahrnuje 1x denně cca 10 minut na jedna kamna pokud je vše po ruce
4. Dobrá regulovatelnost výkonu
5. Palivo lze mít po ruce doma, několik dnů (většinou 5-10 dle zimy) pro něj nemusím nikam chodit.
6. Možno nastavit velmi dlouhý výkon (až 24 hodin na min. což + akumulace většinou stačí bohatě)
7. Zatím ještě relativně levné a dostupné palivo v poměru k jeho "užitným vlastnostem".
8. Doplňkově možno spalovat i jiná paliva dle potřeby, dřevo, dřevěné rašelinové uhelné brikety, dokonce i koks ( i když na ten jsou lepší vyšší kamna) čili je tam i možnost volby.
9. Kupodivu i tato relativně "obyčejná kamna" umí vykouzlit nádhernou a příjemnou atmosféru, dá se na nich vařit.
Nevýhody:
1. Nelze nastavit opožděný start nebo autom. zapnutí jako u peleťáků
2. V průměru 1x za týden třeba donést palivo. (krabice třísek, a cca 10 uhláků)
3. 1x ročně třeba sklidit cca 25-30 q uhlí
4. 1x ročně třeba vyčistit komíny kouřovody, prohlédnout kamna příp. vyšamotovat.
5. Uhlí je na "černé listině", takže i když celosvětově jeho zásoby daleko předčí zásoby všech ostatních fosilních paliv, a dokonce hn. uhlí neustále byť pomalu "vzniká" a existují nové technologie jeho čistého využití vede se proti němu hysterický boj a je snaha ho z energetiky a zejména z domácností naprosto vyloučit. Naděje vkládám do "umělého uhlí" (hn. uhlí jež lze vyrobit prakticky z jakékoli biomasy velmi kvalitní a výhřevné s CO2 =neutral jako u dřeva ) otázkou je zda-li se tak "rozšíří".
Osobně preferuji kamna před zazděnými vložkami neboť je to dle mně praktičtější a člověk má kdykoli možnost "měnit",ale tím nechci nikoho od krb. vložky odradit je ale třeba znovu opakuji nechat si to správně "nadimenzovat" aby to bylo využitelné nepřetápělo to (protože pak to většinou zůstane jen na "ozdobu" topí se v tom třeba 1 ročně, což je přece škoda za ty peníze) A pokud bych se už měl rozhodnout pro něco "zazděného nebo stavěného" pak raději bych šel do kachlových kamen ovšem tam jsou ceny většinou "astronomické".
Ještě jedna věc.
Až budete někde s nějakým prodejcem nebo výrobcem řešit nákup vložky POŽADUJTE také informaci jak dlouho je vložka schopná vydržet na minimální výkon na jedno přiložení naložení, to je velmi podstatné pro dlouhodobé efektivní a komfortní užívání topidla ,čím déle vložka ve sníženém režimu vydrží tím lépe. Jednak odpadá nutnost neustále přikládat (např. přez noc) jednak se tím omezí i riziko přetápění neboť topidlo bude hřát déle ale za to méně v případě potřeby, jinými slovy při využití této fáze se omezí ta "skokovost" teploty v domě teplo/zima = tepelný komfort. Ani zdaleka to neumí každá vložka, mezi ty které to "mají" umět patří např. ty kanadské (ovšem dost drahé, předražené) To platí pro teplovzdušné či sálavé vložky u vložek teploVODNÍCH je to něco jiného tam je nutno udržovat vodu na jisté teplotě podobně jako u kotle čímž využití dlouhé "stáložárné" fáze u dřeva nepřipadá v úvahu. (i když stáložárná fáze u dřeva je protimluv neboť dřevo obecně nepatří mezi stáložárná paliva)
A ještě jedna poznámka:
Při stanovení výkonu vložky je možno postupovat dvěma způsoby či jejich "kombinací" . A to "empiricky" nepořídíte vložku hned ale docela levná kamna o jistém výkonu např. 5 nebo 8 kw (výkonově odhadem dle vytápěného objemu) a nějakou sezónu v nich budete topit. Zjistíte zda jejich udaný výkon odpovídá danému prostoru či nikoli a jak se šíří teplo, získané informace zohledníte při dimenzování vložky kterou pořídíte později. Rychlejší obvyklejší a také přesnější by měl být výpočet, ovšem pozor, většinou se při něm zohledňují tepelné ztráty při venkovních teplotách - 15 (?) což pokud nebydlíte v nějaké horské nebo mrazivé oblasti (např. studená údolí apod.) u nás většinou moc nebývá, takže se může stát že vypočítaný pož. výkon bude "nadhodnocen" (tzn. po většinu sezony hrozí pak riziko přetápění) neboť v mnoha oblastech u nás zejména v posledních letech "mírnějších zim" či jen krátkých mrazivých období (např. cca měsíc (´?) jako loňská/letošní zima) sotva mrazy trvaleji spadnou jen k mínus pěti nebo deseti stupňům pod nulou. (záleží na oblasti )
Prosím a vy máte klasické topení nebo podlahové? Případně nevíte jestli by šlo krbem vytápět podlahové topení? Jestli tam třeba není něco proč by to nešlo?
Pokud je to otázka na mně, pak mám klasiku kamna vytápí sáláním a částečně konvekcí. Podlahovku nemám a pořizovat nebudu. Co se týká krbu a podlahového vytápění "nedoporučuje se to" tuším kvůli vyšší teplotě jejímu kolísání apod. Mám ale pocit že to lze přez aku nádrž ta by pak měla umožnit pozvolné řízené uvolňování tepla. Ale mohu se zajisté mýlit tyto věci (podlahovky čerpadla klímy apod.) nejsou předmětem mého zájmu
Moje drahá polovička by taky chtěla podlahové topení, ale co jsem kde četl a slyšel, tak si hodně lidí stěžovalo, že i když mají topení v podlaze , tak je podlaha po delší době stejně studená. Známá má někde podlahové topení a stejně dala na zem koberce kvůli prckovi, když se plazil, protože byla zem fakt studená. Ale ona ho neměla napojené na krb.
Podlaha je studená i když se topí? Mám to chápat tak, že sice jde teplo od země když se topí, ale dlažba je studená nebo jak tomu mám rozumět? Myslel jsem, že ji pořídíme právě kvuli dětem, ať nesedí na studené podlaze, ale pokud je dlažba studená i přesto, že se topí, tak to asi nebude až tak super věc.
enias, kacer
K té podlahovce.Tam jde také o to, aby ta podlaha nebyla něčím přikryta, vím,že ti co podlahovku mají toto celkem řeší zda dát koberec či ne (omezení tepla od podlahy apod.) Dále pak podlahovka má většinou pozvolný náběh a ideální je topí-li delší dobu, není tam možná taková ta "rychlá regulace". Pořídit si ji ale můžete dle mně nebudete závislí pouze na jednom zdroji tedy krbu, podlahovka může jít na el. či jakýkoliv jiný dnes dostupný zdroj.
Podlahovka je zase jistý "trend" nikdy nikomu nechyběla nyní ji chce každý. Co se pocitu studené podlahy týká, i bez podlahovky nemusíte mít zem studenou , již zmíněné koberce, nebo jiné "teplé krytiny" (korek dřevo apod.) Např. dřevěná palubková podlaha, je to pěkné teplé přírodní, příp. na to koberce. (běhouny)
No právě. Když dám ale na podlahu, kde je podlahové topení koberec, tak to nebude moc efektivní podle mě. To bych musel to topení nastavit více aby to prošlo přes koberec a to mi příjde neekonomické.
kacer
Ano to je dnešní doba. Vymyslí nebo uplatní se nějaké řešení které vyřeší daný problém= nebude nám zima od noh, ale zároveň s tím vzniknou další problémy ještě komplikovanější jež je třeba řešit tzn. na podlahu si pak nemůžete dát to či ono, budete řešit regulaci, nechci ani mluvit o případné poruše apod. čili neříkám že je to špatné řešení ovšem vše má pro a proti a než něco pořídíme měli bychom popřemýšlet zda to zrovna pro nás nebude mít více nevýhod než výhod. Někdo (alergici apod.) třebas koberce nemůže nebo nechce pak ano, někdo zase ale bude "obdivovatelem" např. pravých perských koberců a bude nešťastný z toho ,že jejich položením se mu omezuje výkon, někdo může bydlet v oblasti kde jsou rychlé a prudké výkyvy teplot, někdo to má stabilnější apod.(regulace)
No právě, že každý si jí pořizuje a právě někde jsem četl článek, že přes to všechno topení v podlaze, je podlaha prý stejně studená, sám to odzkoušeno nenám. Jo od podlahy jde zima a k vůli dětem bych jí taky pořídil, ale přečtěte si komentáře níže, tam je dobře napsané co a jak to je s tou podlahou a podlahovým topením.
Ano byla to otázka na vás. Tak to je blbé, chtěli jsme ho, teď budeme muset uvažovat co oželíme jestli topení nebo krb. Když se vytápí podlahové topení krbem tak je třeba vyšší teplota? Myslel jsem, že toto topení funguje prakticky stejně jako klasické topení. Přes aku nádrž, o tom si musím něco zjistit, děkuji.
kacer
Pro podlahové topení je lepší teplota nižší, problém ale také bude jisté "kolísání" protože topení TP má v kotli kamnech nebo krbu jistý průběh, ani u stáložárných topidel (paliv) není ten "průběh" teploty nikdy úplně "lineární".(proto ta AKU nádrž) Jak jsem ale psal, podlahovku můžete mít také, možná je ale jednodušší z jiného zdroje (el. plyn. čerpadlo apod.) a krb si ponechat pouze jako teplovzduch. Jako klasické topení ale podlahovka nefunguje, u radiátoru nebo teplovzduchu změníte teplotu relativně "rychle" (náběh/doběh) u té podlahovky je to alespoň co jsem se o tom dozvěděl spíše "zapnout" nechat běžet delší dobu je tam delší náběh ta regulace u ní není tak "pružná", čili zřejmě se to hodí zapínat k podzimu na zimní období ne jen na "rychlé" přitopení.
Toto jsem vůbec nedomyslel, že podlahové topení "nenaběhne" tak rychle ani nejde tak rychle změnit teplota. Ale zase topit s ním jen v podzimním a jarním období, kdy podlaha je prý stejně studená, to se na to asi vykašlem a pořídíme si normální topení, zase nemusíme mít sto druhů topení v jednom baráku.
kacer
Přesně tak v jednoduchosti je krása to je bez diskuze ale často i praktičnost funkčnost snadná opravitelnost a levnost oprav, prostě "podlahovka" je dnes "trend" takže ji "každý musí mít" ať mu bude vyhovovat nebo ne, tak to prostě je, slyšel jsem i názory že už kdesi v německu či kde zase došli k tomu, že teplá podlaha není pro tělo přirozená že má i nějaké "mouchy" a tudíž se zase od toho pomalu upouští "prý" , nevím, faktem je, že až zase přijde k nám nějaký takový trend tak lidé budou vykřikovat "proboha jen ne podlahovku" vždyť to není dobré a ti co ji budou mít ji budou "vykopávat" aby byli zase "in". Za dvacet let se k tomu zase vrátí a tak stále dokola většinou jde ale o "trendy" málokdy o skutečnou "potřebu" a tak je to se vším. Čili uvažujte pokud ji skutečně potřebujete (z jakéhokoliv důvodu) pořiďte ji, ale nepořizujte nic co nevyužijete nebo nepotřebujete jen proto že to má soused, toť má rada.
Tak to my budeme in už teď podlahovku jsme zavrhli, ta regulace teploty nas dost odradila a taky jsem se koukal na ceny opravy a tak různě jak by to vyšlo a protáčely se mi panenky a samozřejmě náklady na samotné topení není také levná záležitost, vrazíme je raději do krbu a ostatního vybavení a je to. Já bych se vůbec nedivil, kdyby se takoví našli co jí fakt vykopou, aby byli in.
Ano v jednoduchosti je opravdu krása, jak už bylo řečeno. Čím více jsou věci složitější, tak tím více se někdy kazí. A ohledně těch zbraní by mě taky zajímalo proč?
Ano, když si člověk pořizuje jakoukoli "technologii" nestačí se dívat jen na pořizovací a provozní náklady ale také na ceny oprav servisu apod. Nikomu to nenutím ale já se orientuji na jednoduchá řešení, co je jednoduché je většinou minimálně náchylné na pozdější "problémy". A teď pozor kontrolní otázka: "Víte proč jsou ruské zbraně u těch kdo je kupují a užívají vyhledávanější než zbraně od jiných "výrobců"?
No tak to opravdu netuším. To by mě fakt zajímalo proč? To jsem nějak nepochopil. A ano v jednoduchosti je krása jak se říká.
kacer
Proč jsou sov. potažmo ruské zbraně vyhledávané a oblíbené? Protože jsou jednodušší spolehlivější opravitelnější tím pádem bezproblémovější mají levnější náhradní díly. Jestli si dobře pamatuji jakmile se do našich lehkých bitevníků začínaly montovat motory či komponenty fi. boing či jaká to byla přestal o ně být takový zájem = náhr. díly dražší nedostupnější a další a další věci. U těch domů si je třeba uvědomit že jde o investici na desetiletí málokterý dům se po uplynutí sta let zbourá většinou se přistupuje ke kompletním rekonstrukcím pakliže půjde o relativně bezproblémový RD postavený v současné době pak na rozdíl od současných staletých zástaveb nebudou asi problémy rázu hydroizolačního či statického (i když ty nejsou tak časté ani u starých domků) nýbrž lze předpokládat poruchy takových systémů jež jsou "nepřístupné a komplikované " např. ony podlahovky (TČ, různé klímy, el. ovládání čehokoliv apod.) a jež už třeba zase nebudou odpovídat pozdějším trendům. Pokud je dům "přecpán" řídící elektronikou (chytré domy) nikdo mi nevymluví že jde o "časovanou bombu" co se týká oprav za několik desetiletí ale třeba se mýlím je to jen má spekulace...
Je pravda, že ceny už jsou někde jinde než bývaly. Ano těm co bydlí blíže hranic se to nakupuje dobře, když to mají skoro za rohem. Cože? Co to zase ta EU vymýšlí? No nám by ai prospělo z ní vstoupit, protože to co pořád vymýšlejí a co se poslední dobou dějě je už šílenost.
enias
Ano, sice se objevují články o tom, jak je u nás "levně" včetně paliv, např. dokazují jak jsou u nás o proti jiným zemím "levné dostupné a výhodné" pravda je však dle mně někde jinde tomu nasvědčuje jednoduchý fakt proč se s tím či oním palivem např. peletami netopí u nás tolik jako jinde.
Co se týká omezení spalování tuhých paliv EU má vizi že v budoucnu všichni budou topit pouze elektřinou případně plynem maximálně možná dovolí nějaký ten krb na dřevo. Při tom rozumné užívání TP v domácnostech má na znečištění zanedbatelný vliv. Vezměte si že na světě bylo vykonáno přez 2000? (nevím přesně tisíce to ale jsou) jaderných zkoušek miliony letadel lodí aut apod. fabriky chrlí do ovzduší miliony tun škodlivin v zimě v létě = o těchto vlivech se moc nemluví, kampaň proti TP v domácnostech je hystericky masivní...
Ano to je pravda, tvrdí jak je u nás levno a přitom to v mnoha případech není pravda. Ano s tím taky souhlasím, to je i s tím kouřením, jak to všechny strašně otravuje a znečišťuje ovzduší, ale přesně jak říkáte o milionech tun škodlivin z fabrik se nikde nemluví, ale zákaz kouření je šíleně propagován.
enias
Jistě, tím že se o něčem "mluví" a o něčem "pomlčí" se celkem účelově manipuluje s veřejným míněním, tak to bylo je a zdá se že i bude. Chtějí lidi natáhnout na dražší a především dobře "kontrolovatelné energie" jako plyn a ele. proto se vede vůči tuhým palivům celkem tvrdý boj, je snaha lidem život v tomto směru znepříjemnit, takže např. i přez pořízení nových limity splňujících kotlů jsou nařízeny zcela nesmyslné kontroly (další placení prakticky "za nic") apod., tento tlak se i díky EU bude asi zvyšovat až všechny "dosmýkají" kam budou chtít.
Ohledně výhod a nevýhod. Myslíte, že u krbových vložek není čisté plnění a odpopelňování tak jednoduché? I u krbu jde přeci mít zásobu paliva, ale je mi jasné, že v obýváku u krbu si toho asi nebudu moci tolik dovolit. Ohledně nevýhod, revize komínu a tak by se stejně měla dělat aspoň jednou ročně nebo to tak není?
enias
Zásobu paliva u krb. kamen krb. vložky mít zajisté můžete, dělají se na to různé "niky" zástěnky apod., zároveň působí vyskládané dřevo jako estetický prvek "ALE" na rozdíl od stál. paliv (uh. brikety uhlí apod.) je dřevo "velkoobjemové palivo" tzn. mít po ruce metrák uhlí nebo briket (v uhlácích) lze doma "schovat tak" že to ani nepoznáte mít doma metrák dřeva už je o něco "větší hromádka", máte-li ale dostatek prostoru pak i to lze.
K čistému plnění a odpopelňování, na rozdíl od klasických kamen ta krbová a krbové vložky většinou nemají odpopelňování řešeno tak dobře nicméně zase dřevěný popel (u bezroštových topenišť) se neodstraňuje každý den. Problém většinou nastane při doplňkovém užití uhelných briket (jsou-li povoleny) které mají více celkem jemného popele, tam pak většinou nelze krb. kamna nebo vložku jednoduše uzavřít pořádně vyroštovat vnějším táhlem nechat odstát až pak otevřít a popel vynést, i když některé firmy se k tomuto systému jak u krb. kamen tak i u vložek zase vracejí (čili udělali tam klasický otočný rošt ovládaný zvenku) a dělají z toho "velký zázrak" (při tom je to "staré řešení") např. tuším fi. Hark ale i jiné. U kamen klasického "střihu" je to stále běžné.
Co se týká toho čistého plnění to je důležité zejména u uhlí, jde o to že se "vsype" (pouze topidla na uh. určená šachtová !) musí tam být dostatečný plnící otvor aby nádoba (uhlák) mohla být vsunuta až dovnitř topidla o ostatní se už postará komínový tah (odsaje mikroprach z kamen komínem směrem ven) U dřeva není třeba brát ohled na "mikroprach" ovšem zase častost přikládání přece jen nějaký opad (hoblinky smetí) způsobí což není nijak fatální. (na rozdíl od klasiky kde se plní jednou denně nebo kamen na dřevo s velmi dlouhou periodou přikládání = minimalizuje se opad a nutný úklid u topidla)
Komín stačí čistit 1-2x ročně topíte-li dobře (tzn. z komína by nemělo jít nic vidět ani cítit vyjma např. krátkého roztopení) jinak se doporučuje 6x ročně což je dle mně přehnané, čistit můžete i sami, revizi je dobré mít zejména budete-li mít nemovitost pojištěnou u novostavby se jí také nevyhnete, ("správně" ji má mít každý)
V tom rozdíl samozřejmě je. V dětství jsme bydleli na chalupě, tak mám představu kolik to asi bude dřeva. Viděl jsem právě část dřeva vyskládané kolem krbu a vypadalo to velmi hezky, ale zase nebudu tam vyskladávat metrák. Dneska je retro populární, tak proč neudělat něco retro i v krbech.
Z krbu na dřeva toho prachu moc nebude, s úklidem kolem krbu se musí počítat, ať už se topí čímkoli.
Ano u novostavby se to všechno udělá už při instalaci krbu, díval jsem se že třeba Deltako to dělají právě vše při jednom. 6x ročně? tak to je vážně už přehnané.
enias
Nejen že je dřevo "objemným" palivem ale velmi dobře a relativně i rychle hoří což je jeho nevýhoda, proto je nutno věnovat výběru topidla pozornost co se doby samostatné činnosti týká, něco v tomto směru uvádí i příspěvky p. Dibese viz. výše v tomto vláknu, většinou doporučuje topidla která umí hřát "méně ale déle" což je u dřeva základ úspěchu pohodového vytápění. Co se týká té "praktičnosti" jako např. čistota apod. při obsluze topidla na TP při troše snahy s tím většinou nebývá problém nicméně neodpustím si uvést že výrobci tomuto věnují mizivou pozornost a při tom kdyby chtěli dá se docela jednoduchými konstrukčními prvky zajistit nesrovnatelně vyšší uživatelský komfort. Jistě zastavěné topidlo by mělo být řešeno "komplexně" od vhodného návrhu výběru (to je velmi důležité) až po realizaci neboť pak už toho mnoho nezměníte případné chyby jsou těžko odstranitelné. Konkrétní firmu, neb kamnáře krbaře nemohu doporučit nemám s nimi žádné zkušenosti.
Ano výběr topidla musíme pořádně zvážit, dřevo sice topí hezky a rychle, ale o to rychleji se spálí. Zajímalo by mě jestli máte zkušenosti nebo povědomí o nějakém zásobníku nebo podavači na dřevo nebo brikety, či jiné topidla. Známý známého začíná stavět a něco takového tam má, aby žena nemusela chodit často topit, že má zásobník až na týden.
kacer
Tak záleží jestli chcete kotel nebo krb vložku či kamna a jestli chcete topit jen jedním palivem nebo kombinovat i s jinými apod., to vše ovlivní výběr.
U kotlů na tuhá paliva vím zhruba o těchto možnostech:
1.Automat na uhlí, regulace termostatem i z pokoje, obsluha na jedno nasypání (má zásobník) dle zimy jednou za dva i víc dní čili celkem komfort, někdy jedou automaty i celoročně protože mimo top. sezonu připravují např. TUV apod. Nevýhodou je že na ně již něchtějí dávat dotace kvůli slavné EU a rovněž se neví jak to bude výhledově s uhlím kvůli EU jež je vůči tomuto palivu silně a zcela neoprávněně zaujatá (jelikož tyto kotle umí splnit i 5 emis. třídu )
2. Klasické stáložárné kotle na uhlí bez automatizace ale již ve vyšší emis. třídě takže by to mělo být rovněž bez kouře a smradu s tím že obsluha v kotelně je např. 1-2x denně na jedno naložení v průměru vydrží samy topit cca 12 hodin je to typ od typu, levnější než automaty otázkou je zase jak to bude s uhlím.
3. Kotle na dřevo s ruč. přikládáním klasik + aku nádrž tzn. zatopí se intenzivně teplo se "nabije" do vody a pak dle kapacity nádrže to vystačí ještě na příští den či případně i více, bez nutnosti topit přímo v kotli.
4. Kotle splyňovací mohou být na uhlí dřevo či kombi, + většinou chtějí tu aku nádrž
5. Peletové kotle takže vlastně také automaty dnes jsou i kombinace kotel uhlí/pelety
U kamen
1. Kamna na stáložárná paliva : a) násypná kamna (vyšší šachty, či stáložárná) (antracit koks) příp. přímo na koks tzv. "americká kamna "nevýhoda cena koksu byť u kamen možná výhodnější než u kotle
b) násypná nebo stáložárná kamna na uhlí či uh. brikety
Výhodou této skupiny jsou minimální nároky na obsluhu většinou je to pouze 1x nebo až 2x denně, velmi dlouhá samostatná výhřevnost, při správném užití i nekouřivost. Dnes vlivem propagandy proti fosilním palivům a propagaci dřeva tato možnost upadá v zapomnění otázka zase je jak to bude s uhlím viz. EU.
2.Kamna na dřevo : S krátkým spalovacím cyklem (většina na trhu) nejsou vhodná k trvalému vytápění častá obsluha. Pak jsou zde kamna s dlouhým spalovacím cyklem např. nejznámnější asi kanadská (také patřičně drahá a chce to kvalitní nejlépe tvrdé dřevo) nebo s katalyzátorem např. (dutchwest na našem trhu) apod. Delší spal. cyklus mají i klasická "severská kamna" typu "jezevčík" (horizontální spal. komora) např. upland (od fi. alfa plam) či od fi. Jotul apod., nebo naše v licenci vyráběné např. KD 110 atd.
3. "Přechodové typy" jsou takovým průsečíkem kamen čistě na dřevo a kamen původně "uhelných" se dřevem mají většinou krátký spal. cyklus jež lze ale úspěšně prodloužit užitím stáložár. paliva např. uh. briket takže tyto kamna lze již bez přikládání udržet v chodu delší dobu a mohou se užít i k trvalejšímu vytápění či jako plnohodnotný doplněk hlavního vytápění...
4. Kamna "splyňovací" pracují podobně jako splyňovací kotel jen bez ventilátoru měly by být úspornější na spotřebu a mít delší spal. cyklus viz. např. kamna Nemo vyrábí fi.LS kamna, nevýhoda je velmi vysoká cena
5. Individuálně stavěná topidla, většinou pece a kamna ať již omítaná nebo kachlová + dělají se i sporáky s hlavní funkci vaření a vedlejší funkcí přitápění. Kachlová kamna se pak dělí dle množství "akumulační hmoty" tuším na lehké střední a těžké. (u těžkých se někdy udává i jen jednodenní obsluha tzn. měli by pokrýt i 24 hodin na jedno naložení či obsluhu) Dále se mohou dělit dle designu na got. barokní. moderní apod. Dříve mívala i násypné šachty s možností užít i uhlí dnes většinou jen dřevo příp. brikety někdy i uhlí. Kachláky se staví vedle teplovzdušných i s teplov. výměníkem či hypokaustem stavějí se tak aby vytápěly vícero místností příp. celý menší domek. Alternativa je to ale velmi drahá, prostorově a "únosnostně" (velká hmotnost) náročná.
6. Krby, dnes většinou "krbové vložky" mohou mít vlastnosti obdobné jako kamna protože vlastně o vestavěná kamna jde takže jak s krátk. spal. cyklem tak i s tím delším např. kanadské vložky apod. Rozvody se dělají buď teplovzduch anebo i s vodním výměníkem
7. A pochopitelně kamna na pelety a to jak teplovzduch tak i teplovod, plně automatická či i bez automatizace (v menší míře) výhodou je samostatná činnost dlouhou dobu podobně jako u kamen na stáložárná paliva nevýhodou je cena pelet zejména u nás v ČR vzhledem ale k tomu že na rozdíl od kotle jsou kamna určena na vytápění menších ploch nemusí být spotřeba závratná jinak je to cenově na úrovni plynu, ti kdož mohou si většinou zajistí pelety odjinud např. z Polska apod. Další nevýhodou kamen může být větší hlučnost a také náchylnost k poruchovosti (protože složitější systém) ale je to typ od typu. Výhodou je že pořizovací cena kamen už malinko klesla zatímco dříve stála teplovzdušná kamna minimálně 40 a víc tisíc dnes to kleslo až o třetinu. Dobré také je že jde dnes o "propagovaný zdroj vytápění" na rozdíl od neprávem odsuzovaného uhlí. Vzhledem ale k tomu že výhřevnost rostlinných a dřevních pelet je někdy nedostačující na trhu se objevily i pelety lisované z kvalitního uhlí.
Tolik opravdu jen "ve stručnosti" pro "přehled" neboť jsem si vědom že problematika by se dala rozebrat daleko šířeji /např. vzhledem ke konstrukčnímu řešení jednotlivých kotlů či i ostatních topidel/ proto se omlouvám za jisté "nepřesnosti" jež tímto "zjednodušením" zákonitě vznikají...
Ještě jsem zapomněl. Na trhu se objevily i kotle jež využívají stejného principu jako "násypná kamna na stáložárná paliva" s tím že v nich lze topit vedle uhlí i dřevem a prakticky všemi palivy, dle množství druhu paliva objemu spal. komory a nastavení jsou schopny pracovat v rámci desítek hodin až dnů na jedno naložení samostatně. Využívá se principu odhořívání, palivo vyplňující po okraj spalovací komoru jež je zároveň i "zásobníkem" je nahoře zapáleno a postupně odhořívá dolů pak se cyklus opakuje. Výhoda minimální automatizace, dlouhá samostatná výhřevnost. Nevýhody ovladatelnost nebude tak pružná jako u automat. kotlů. (stop/restart) Vzhledem k tomu že jde na našem trhu o "novou koncepci" ačkoli "princip" je "starý" (známý již u násypných kamen) budí tyto kotle mezi lidmi zatím četné kontroverze. Otázkou je také cena. (např. kotle Liepsnele či Stropuva.)
Obecně při volbě jakéhokoliv způsobu vytápění jsou důležité tepelné ztráty (neboť u novostaveb bývají ztráty daleko nižší než u staveb starých) pak velikost a vnitřní dispozice domku. Tzn. např. malý domek s otevřenou vnitřní dispozicí lze velmi dobře vytopit i jedněmi či dvěma sálavými či konvekčními kamny bez složitých rozvodů,(tak topím např. já) případně jsou kamna schopna pokrýt v případě potřeby téměř celý objem domku vypadnou-li např. radiátory či podlahovka apod. Naopak u větších staveb vnitřně členitých apod. to většinou již bez rozvodů většinou teplovodních a kotle nejde pochopitelně krb či kamna pak mohou být "pro radost" a jako záloha. Většinou se to dnes dělá tak že vedle vytápění pomocí plynu či el. je i vložka či kamna případně sporák. I když dnes hodně lidí staví domek i bez komínu považovaného za přežitek osobně si myslím že bydlet v domku a být závislý pouze na momentálně dodávaných energiích (plyn. el.) je neprozřetelné mít jako "zálohu" malý sporák či kamna není na škodu, ale to už je na zvážení každého.
Ne ne chceme krb, jen mi příjde, že víte o tomhle tématu hodně, tak jsem se chtěl jen zeptat. Oni si to nechávají dělat, ale více jsem se od nich nedozvěděl, tak rpto mě to napadlo se zeptat.
kacer
Tak krbem se dnes většinou míní "krbová vložka"čili v podstatě principielně jde o "zastavěná krbová kamna". Chcete-li přikládat v dlouhých intervalech pak volit něco s delším spalovacím cyklem, nejznámnější jsou asi ty kanadské (krb. kamna i vložky) nechci tu na ně dělat reklamu neboť na můj vkus jsou dost "mastné"ale zajisté to může být i něco od jiného výrobce, konkrétní značku ale neporadím primárně mně zajímají spíše kamna a o tom jsem již psal. Také pokud má člověk dost peněz si lze nechat individuálně postavit např. kachlová kamna s prosklením tady se hranice co se designu týká krb/stavěná kamna mohou malinko i "stírat". Pokud si to známí nechali dělat pak si od nich zjistěte nějaké údaje tzn. jak často přikládají, jak dlouho na jedno naložení jim to vydrží, jak jsou spokojeni a kdo jim to dělal vám pak snad prozradí?
Jinak těch videí je na you Tube více a i běžně na netu pokud si zadáte např. kanadská vložka, kachlová kamna apod., vám vyjedou různé odkazy s možnou inspirací...
Jde ten výkon té vložky jak dlouho udrží udržovat teplo i vyčíst někde na netu? Je to nějak nazvané? Abychom mohli srovnat už na netu dopředu. U vložek s teplovodním výměníkem jde tedy zase o to jak dlouho vydrží udržet teplotu vody a u klasické vložky zase jak dlouho udrží teplo bez dalšího přoložení.
enias
Máte na mysli tu "dobu samostatné výhřevnosti"(stáložárná fáze). Ta většinou nebývá uváděna vyjma topidel která hřát dlouho na snížený výkon většinou umí (měla by umět) např. kamna vložky kanadské (dle mně ale velmi předražené) nebo např. s katalyzátorem apod. Tuto dobu často výrobci "neuvádí"neboť se většinou jedná o topidla s krátkým spalovacím cyklem. Dále je rozdíl vložka kamna teplovzdušné či sálavé a teplovodní. U teplovodních systémů tak dlouhou dobu samostatné výhřevnosti nedosáhnete neboť tam je třeba udržovat topnou vodu na jisté teplotě = udržovat topidlo při vyšším výkonu než je "stáložárný"= krátká doba spalování = proto se začala používat ta AKU nádrž. U teplovzduchu bez teplovod. výměníku lze ale vhodnou konstrukcí dobu samostatné výhřevnosti velmi natáhnout, ovšem ceny takových topidel jsou vysoké (např. kanadská vložka která umí alespoň to uvádí i 24 hodin = 100 tisíc, při tom moje klasická kamna na stáložárná paliva to s uhlím zvládnou také a v průměru stojí pět-deset tisíc, / a pozor spalují také čistě tzn. bez viditelného kouře a smradu / samozřejmě není tam ten "design"ale aby jste měl představu)
Tady to také řešili...
Jasně chápu. S teplovodním výměníkem nebudeme mít, protože budeme mít menší baráček a ten tam není vhodný. Ano kamna nemají ten desing jako krb, ale dneska se vyrábějí velice vkusné kamna a i v moderním desingu. Staré kamna jsou taky moc hezké, ale ty bych viděl tak u babičky na chalupě, ale myslím vyloženě takové ty z pohádek.
enias
Ano je snaha aby dnešní topidla měla žádaný design, protože ten prodává a za ten se uměle navyšuje i cena, pozor ale na to že design se nemusí zároveň rovnat praktičnosti a funkčnosti, pokud je to jako "doplňkové topení" k hlavnímu, nebo pro "potěchu" nemusíte nad ničím bádat, pokud to má ale trvale vytápět tak na prvním místě je praktičnost funkčnost pak až design žel někdy tyto dvě věci výrobci nesvedou tak úplně "sladit do hromady". Design je dnes velkým reklamním tahem výrobci a prodejci někdy záměrně odvádí pozornost zákazníka od toho co vložka či kamna umí k designu řeší se jestli mají mít kamna "mastkový" či jiný obklad, zda-li mají vysoký lesk pláště a podobné věci v praxi to pak ale může dopadnout tak že kamna vložka za drahé peníze zůstanou opravdu pouze na ozdobu protože jsou dost nepraktická čili se přirozeně přestanou užívat.
Jasně to je opravdu v dnešní době pro hodně lidí důležité jak to vypadá než jakou to má funkčnost. Doplňkové topení nám stačit nebude, pro nás je důležité jaká je funkčnost, ale taky chceme aby krb vypadal i dobře, nemusí to být nejnovější typ a módní výstřelek, jen když bude vypadat nějak k světu. Pokud je to jen na doplňkové topení nebo příložitostné, tak to bychom za to takové peníze teda nedali, to jí pak nemusíme mít. To si uděláme na zahradě táborák .
Ano toto jsem měl ny mysli, tak škoda, že to nejde dohledat, lépe by se pak vybíralo, ale je mi jasné proč to asi výrobci neuvádějí. A taky asi záleží na kombinacích. To už je vážně hodně peněz za ty kanadské vložky co toto umí. Sice fajn, že vydrží 24hodin, ale i tak. Raději jiné levnější a mnohdy lepší řešení. To cenové porovnání je dost šílení, za to "stejné" neberetu teď v úvahu desing a tak, ale zvládnou to samé a ta cena je úplně někde jinde.
Upřímně, nevím za kolik se ty "kanady" a jim podobné prodávají tam odkud pochází, nedivil bych se ale kdyby to bylo daleko levnější, to víte u nás obchodníci využijí nějakého "trendu" (chce to každý) no a pak už jen zbývá řádně "narazit cenu", když si to ale vezmete kolem a kolem tak ty kamna jsou buď plechová nebo litinová "krabice" s těsnými prosklenými dvířky + nějaký ten vnitřní obklad (šamot vermikulit apod.) a nějaké ty nerez trubky na předehřívání vzduchu, materiálově žádný zázrak který by mluvil "pro takové ceny" a konstrukčně to také není složité, chápu jestli se platí za značku ale i tak. Já jsem zatím spokojen dokud mi "unie shůry" nezakáže to uhlí, jinak ale v novostavbách nebo i rekonstrukcích mají většinou jeden centrální zdroj např. kotel na plyn apod. + nějaký ten krb či kamna takže tu "dobu samostatné výhřevnosti "příliš řešit nemusí u nás se k tomu přistupuje většinou tak a tomu právě odpovídá i většinová nabídka interiérových topidel na TP (především dřevo) zatímco v té americe či kanadě apod., užívají někde kamna i jako hlavní zdroj čili tam ta doba pak má i opodstatnění a výrobci tomu zjevně vyšli vstříc. Podobným hitem byli dříve např. "Irská násypná kamna" která se taktéž proslavila dlouhou výdrží (ovšem s uhlím či koksem) nebo americká kamna na koks (drahá jsou i nyní když je někdo koupí ve starožitnictví ale drahý je i ten koks) ovšem tehdy byla jiná doba tj. převažovalo vytápění kamny centrální rozvody a radiátory nebyly tak rozšířené ač dávno už v 19. stol vymyšlené podobně jako např. palivové články ( s čímž se experimentuje nejvíce až dnes) apod. Velký byznys se nyní také udělal ze stavěných kachlových kamen kde ty "těžké" by měly umět akumulačně na jedno naložení vyhřívat celý den ovšem někteří si za to účtují i několik set tisíc čili ať se na mně nikdo nezlobí já si o tom myslím svoje.
Když se na to člověk zjednodušeně podívá, tak vážně musí zamyslet za co ty peníze jsou, že? Zní to tak jednodušše, že by si je člověk byl možná schopný složit i sám. Myslím že i trend udává hodně cenu, protože stačí jen to davové šílenství a cena jde hezky nahoru. Ale to už tak prostě je. Ale ne všichni používají stejný materiál a někteří ho mají určitě lepší než ostatní a ten taky není zadarmo.
enias
Asi se budu opakovat, ale po pravdě nemohu jinak než že cena je zkrátka "přemrštěná", vím že se používají taková silná slova jako "kvalitní materiály" kvalitní litina apod. Ale ani ta nejkvalitnější litina či ocel či nerez prvky (např. přívod vzduchu apod.) nemají zkrátka takovou hodnotu aby kan. kamna stála tolik co stojí, to ať se na mně nikdo nezlobí, za cenu za jakou se kamna prodávají by totiž materiálově musela být minimálně "pozlacena". Vezměte si že mám "obyčejná" kamna s litinovými prvky, ta kamna mi slouží již 12 let (trvalé vytápění) a nestalo se mi, že by mi praskla některá litinová část vyjma otočné části roštu jenž má při trvalém každodenním vytápění životnost cca 5 let (spotřební část v hodnotě pár stovek ) Samozřejmě šamot praská což není na závadu provozu ale zatím je původní. Ani argumentace tím "co kamna dokáží" není dle mně dostatečně silným argumentem. Jedině snad že "platíte značku" ale materiálově výrobně apod. ty kamna tu hodnotu prostě nemají. Platíte "značku" a "reklamu" nic víc nic míň, podle mně je minimálně tři čtvrtě ceny "umělá nadhodnota". Kvalitní ocel, litina a šamot + výrobní náklady + doprava + překupníci nemohou zkrátka plně pokrýt takové ceny.
V ceně je určitě započítaná cena značky, to je u všecho. Veškeré zboží, které má značku, tak je zohledněna v ceně, to platí už dlouho, třeba Adidas atd. U krbů se to normálně stává, že praskne nějaká litinová část nebo to byl jen příklad, že stejně to není třeba tak často měnit? Ale ta cena se navyšuje i tím, že když každý vyrobí nějakou součást třeba a tu prodá dál, tak si přirazí marži a pak další prodejce a další a někde to naskočí.
Zkrátka ta cena prakticky vysvětlit nelze, lze o tom spekulovat ale opravdu reálné náklady započítá-li se vše nemohou být nikdy tak vysoké
To je pravda, to nelze, pokud do toho člověk opravdu nevidí nebo nejlépe to prodává, tak o tom proč je taková nebo maková cena můžeme jen polemizovat . Jasně náklady nemůžou být tak vysoké, prodejce musí něco vydělat a pokud má v ceně i zdarma servis třeba, tak sice je zdarma, ale v ceně bude i něco zahrnuto dopředu si myslím
Ale to už je jen můj názor.
Také zaleží co od toho očekáváte.
Mužete mít hodně drahé plecháče , ale když do nich jednou za den přiložíte a nastavíte termostat a máte stabilní teplotu.
Taková kamna zapálíte napodzim a vyhasnou až na jaře . A mohou dávat jen okolo 3kw a do komína jde minimum. Když se podíváte kolik lidé utratí třeba za auto (kolik hodin ho používají) a jak dlouho topí kamna , tak si promyslete zda se vyplatí tato investice.
Zdravím co myslíte plecháčema? Myslíte klasické obyčejné kamna? Vy máte takové doma a jakým způsobem to funguje, když zatopíte na podzim a hoří až do jara, tomu moc dobře nerozumím, to máte třeba zásobník na dřevo nebo topíte něčím jiným?
Plecháčema myslím to , že jsou to kamna svařená z plechu . Já mám obyčejné litináky s S topeništěm na chalupě (něco jako morso 2b) . Právě kvuli nim jsem se zajímal o délku spalování .
No a co jsem šmejdil na cizích diskuzích , tak kamna s katalyzátory se používají tak , že je prakticky mužete zadusit a stejně hoří čistě . Spalování pak probíhá v katalyzátoru. Délka mezi přikládkou pak je třeba i 12 hodin nebo třeba 24 hodin . Podle toho jak máte velké topeniště , jaký máte tepelný ztráty . Co jsem četl , tak jsou oblíbené třeba na aljašce - měkké dřevo s nízkým výkonem a když potřebujete minimální obsluhu.
A nevíte jakou teplotu jsou tyto kamna schopené udržet? Jako jak je doma teplo? Právě mi to příjde strašně dlouho mezi těmi přikládkami, tak jestli to udrží vůbec nějakou teplotu nebo jestli je to jen ulehčení při topení. My máme Deltako krb už hodně dlouho a přikládáme častěji, tak mě to zajímalo, ale my máme zase rádi hodně teplo
Ake mate, prosim, skusenosti s tymi katal. kachlami? Mne by sa aj pacili, ale mam z toho taky divny pocit, ze ak tam nalozim spinave drevo, tak za chvilu mozem menit katalyzator.
Já s nimi nemám zkušenost žádnou , jen jak jsem psal o příspěvek nahoře , tak spíše co jsem prošmejdil cizí diskuse . Co se týče katalyzátoru , tak pokud budete používat klasické štípané dřevo tak je to bezproblému . Pokud ale tam chcete spalovat rozřezané rámy oken , tak to asi nebude to pravé ořechové . Jinak co jsem četl , tak záruka v kanadě je od výrobce na katalyzátor 10 let . Nevím jak to má zde dovozce , to by jste se musel zeptat. Spíše kamna jsou citlivá na vlhké dřevo . To musí být perfektně proschlé . Ony se tam cpou vcelku velké špalky a když je rozštípnete , tak by měly mít vlhkost minimálně 15%.
Katalyzátor teda nezasenese klasicky špinavé dřevo jako třeba od hlíny, prachu a všeho co se venku najde, ale právě takové tyto pecky jako barva na okna a tak? Myslím tím, když se budou pálit třeba stré okna nebo třeba dveře nebo cokoli člověk najde na starém baráku. Za jak dlouho by se asi zanesl nebo musel vyměnit katalyzátor za nový, kdyby se při každém topení přihodila nějaká taková super věcička?
Co jsem četl , tak upozornovaly na natřené dřevo nebo vyplavené z moře . Tam ta sul asi rozežírá jakékoliv kamna a to natřené dřevo asi kvuli chemickým sloučeninám . Doufám , že tam nechcete pálit plastové kelímky , staré boty atd. jak nějaká 80 letá babka , aby jste ušetřil . To bych přirovnal asi jako kdyby jste lil do naftového auta vyjetý olej a mnul by jste si ruce jak šetříte.
Ono jsou to sakra drahá kamna , ale co jsem četl , tak uspory ve dřevě jsou obrovské. Do komína jde prd teplota - často dávají už nad kamna zaizolované kouřovody. A také si uvědomte že dum nevychladne . Stále jdou do něj pár kilowat 24h denně . Nepočítejte ale s nějakým ohnovým šou . Je to tmavá bedna , kde to žhne , jemně temperuje a sklo je zadehtované.
Pro mě jsou taková kamna zbytečná . Topím cca metr dřeva za rok na chalupě a tam mě nevadínějaký čoud . Mám klasická severská kamna s S topeništěm (doutník kouří) .
Jak jsem psal . katalizátoru škodí asi nějaká chemie , ale co psaly tak po 10 letech vyměníte katalyzátor a za dalších 10 let celá kamna , protože lidi maj roupy a chcou nějakou změnu . Asi je také rozdíl , pokud spálíte 12m3 dřeva za zimu (špatná izolace) nebo 5m3 dřeva za zimu .To bude mít také vliv na životnost.
A více se spíše zeptejte dovozce . Určitě jsou nějaké výstavy kde jsou prodejci a je tam velká nabídka ruzných firem praha.idnes.cz/...
Ježiš to v dnešní době ještě někdo pálí plastové láhve v kamnech? No to snad ne. I když náš soused pálil v kamnech snad všchno co mu přišlo po ruce a ta barvy kouře z komína stála pak za to a ta "vůně" co se linula všude kolem byla šílená. To jsme se mohli nastěhovat rovnou do nějaké průmyslové zóny, to je hnus, tak doufám, že už to dneska lidi nedělají. Sousel dostal vynadáno a dostal rozum. Naštěstí.
flori
Ti lidé neví jak si škodí a jak škodí všem ostatním a to nejen pálením plastů a různých odpadů ale i špatným ignorantským způsobem spalování dřeva briket či uhlí a škodění se netýká pouze "čistého vzduchu" ,protože dnes se pod "skrytou stínovou" taktovkou EU vede proti tuhým palivům a to nejen fosilním celkem velký "boj" dřevo má být dle EU v budoucnu "pouze svoleno" jako jistý ústupek, jinak mají vizi donutit všechny lidi k elektřině či plynu jiné alternativy vyjma zmíněného dřeva nebudou tolerovány a právě takoví "paliči" "čehokoliv" a paliči "ignoranté" velice nahrávají takovému "trendu" podporují v lidech odpor k TP což je voda na mlýn již zmíněným vizím a z toho vyplývajícím snahám. Reportéři se pak budou moci v médiích pochlubit nádhernými agitačními videi zahulených vesnic, fotkami komínků chrlících do vzduchu hromady špinavého štiplavého kouře a budou moci snáze "lobovat" za další možnost omezení svobodné volby vytápění a utvrzovat v lidech pocit, že za vše hlavně mohou "domácí topeniště" přičemž kulantně přehlédnou tuny "bince" které vypouští 365 dní v roce všeliké továrny a provozy vč. dopravy všeho druhu o čemž se pochopitelně "taktně pomlčí"..
Ne ne nic takového rozhodně pálit nechci, jen jsem se zeptal, protože jak jdu a někdy vidím ty barevné kouře co jsou z komína, tak vždycky uvažuju co tam pálí. Můj děda to kdysi dělal, že pálil skoro všechno, ale jako jen dřevěné, sice natřené ale dřevěné. Naštěstí tam nikdy nehodil nic jiného, za to jeho soused byl na to specialista, v popelnici nic neměl a kouř z koníma jako blázen. Mě spíše zajímalo co a jak u těchto kamen, ale jejich cena je dost vysoká. Výrobce jsme si už vybrali.
Me by zajimalo jestli ma nekdo zkusenosti s tim, ze si mohl navrhnout prakticky svuj navrh krbu nebo kamen a nejaka firma nebo vyrobce mu vyhoveli a udelali prakticky krb na miru? Prochazel jsem spoustu nabidek krbu a mame tak trochu porad jinou predstavu, asi jsme moc narocni Teoreticky by to mohly byt i kamna, tak nejak pracujeme na navrhu obou variant a jestli nam nekde vyjde vstric.
Zdravím
Tak já si myslím že máte-li nějakou "vizi" pak se možná najde kamnář který by ji mohl zrealizovat, jinak běžně jsem si upravil průmyslově vyráběná kamna protože v této oblasti je řada "nedodělků" např. dodělal jsem si zevně ovládané roštování abych neměl doma binec, zvětšil deflektor čímž se zvýšila účinnost a další "oficiálně" zakázané úpravy Zkrátka a dobře pokud člověk v kamnech už nějaký pátek topí je malinko všímavý a zručný pak není problém si s lecčíms pomoci pro vlastní potřebu.
A jak dlouho jste topil než jste si to okoukal a udělal si svoje úpravy, které jste odpozoroval, že jsou třeba? Když jsou to "oficiálně" zakázané úpravy nemáte s nimi problém při revizních kontrolách nebo tak? O kolik se vám zvýšila účinost, když jste zvětšil deflektor? Máte třeba foto před a po?
majka 53
Tak "zakázané" jsou proto že výrobce musí být v rámci "bezpečnosti" jeho výrobku "plně krytý", takže teoreticky si vlastně nesmíte opravit ani "ouško popelníku" byť banalita nemající třebas na nic vliv. O mnohých "úpravách" jsem přemýšlel již dlouho ale realizoval jsem je až cirka po deseti letech , nicméně k tomu aby jisté věci člověk pochopil zjistil jak fungují nabyl praktických zkušeností a vyvodil závěry které mohou vést k pozitivním změnám i s ohledem na bezpečnost jež je pro mně osobně také prioritou není třeba "dlouhá doba." (u někoho po jedné topné sezoně, u někoho nikdy, to je individuální) Při větších úpravách jsem vycházel z již existujících "vzorů" (ale mám i řadu svých řešení ). Co se týká deflektoru např. jeho zvětšení nebo naopak zmenšení pak takové úpravy patří mezi ty nejjednodušší a těch lidí co to provedli je mnoho. (většinou tím odstranili "konstrukční nedostatek, nedomyšlenost výrobce ") Revizní kontroly se zatím na kamna bez teplovod. výměníku nevztahují takže s tímto problém není, ale i kdyby se vztahovaly pak u kamen není problém v jejich odstavení, záměny za jiné apod.případně jsou i úpravy které jsou na první pohled nebo i na ten druhý "těžko zjistitelné" leda že na to sami upozorníte. Jinými slovy pokud nechci, pak se žádná osoba k mým kamnům nedostane, možností jak to udělat je celá řada. Fotky sice mám, ale nechce se mi je zveřejňovat. Jinak ono to možná zní složitě, ale pokud se tím člověk začne malinko zabývat projde si nějaké technické listy kamen, jejich nákresy a i prakticky si prohlédne pak zjistí že v podstatě mnohá kamna která se prodávají i za velmi drahé peníze jsou v podstatě veskrze "velmi jednoduchá zařízení" a mnoho jejich "fines" lze zrealizovat prakticky "za hubičku" i v "domácí dílně", pak člověk teprve nabyde dojmu jaký "byznys to vlastně je" když zákazníka "přimějí" aby dal za průmyslově vyráběná (ne stavěná) kamna padesát sto a víc tisíc...
P.S.
Těch lidí co si nějakým způsobem upravili kamna vložku či kotel je spousta, většina úprav často odstranila "nedodělky, nedomyšlenosti, či naprosté zmetky či materiálové "šizení" výrobců a často po takových zásazích došlo k výraznému omezení předchozích negativ jako např. kouřivosti, nízké účinnosti, obtížné ovladatelnosti nebo čistitelnosti apod. Něco z toho bylo uvedeno i na you Tube či diskusních forech jež se tím zabývají, v této oblasti dochází někdy i k celkem "plodné výměně poznatků", přesto velká část "ledovce" dle mně zůstává z pochopitelných důvodů "skryto".
Samozřejmě dle mně není problém má-li člověk "jasnou vizi" a chce to mít "oficiálně uznané" obrátit se na zkušeného oprávněného "kamnáře" jenž se nebrání inovativním řešením a po dohodě si nechat takové topidlo "dle svých představ" aby splňovalo přesně to co od něj uživatel očekává, "zrealizovat". Hlavní věcí co pak ale bude zákazník řešit je cena jenž bude samozřejmě vyšší a to nejen s ohledem na "zakázkovou výrobu" což je pochopitelné ale i na cenu "tržní" což může být pak i celkem problém. (tam se totiž "nahodí" někdy zbytečně vysoká cena která mnohonásobně překročí zcela oprávněný "rozumný zisk" zhotovitele.) Někteří kamnáři jsou ale otevřeni diskuzi se zákazníkem a v mezích možností jsou ochotni zrealizovat "vylepšení" "změny" které zákazník samozřejmě za příplatek požaduje. (např. Vysočanka vyrábějící "přenosná" "mobilní" kachlová kamna co jsem četl je ochotna na přání zákazníka své standartně nabízené výrobky "upravit" např. dodat teplovodní výměník apod., nemám s nimi ale osobní zkušenost takže to neberte jako "doporučení" nevím jak "solidní v tomto ohledu jsou" neobracejte se pak na mně že jsem vám poradil špatně ) Věci které jsou většinou výrobci opomenuty a jež lze zrealizovat např. :
- Multifunkční ohniště (na všechna paliva, mající vedle klasického prohořívacího systému možnost plnit funkci stáložárnou či splyňovací) (částečně užívá tuším fi LS Kamna, ceny jsou ale vysoké zbytečně)
- Deflektor jež i při zajištění vysoké účinnosti umožní přikládat palivo v podstatě "kdykoli" bez rizika zakuřování do místnosti (pohyblivý)
- Odpopelňování : "Častý kámen úrazu" užití topidla jako pokojového, lze řešit tzv. "čistým odpopelňováním" realizuje tuším firma Hark?(ovšem ty ceny) navíc možnost "uzavřeného odpopelňování" (moje koncepce)
- Rozmístění hradítek přepážek koncepce dvířek a jejich rámů, zamezující sypání popele neb částí paliv do místnosti, také častý kámen úrazu, lehce řešitelný
-Variabilní nastavení letní/zimní provoz často u sporáků realizuje tuším fi. KVS Moravia (přesun roštu)
-a další věci.
Některé z výše uvedeného již někt. firmy realizují, většinou ale nenajdete topidlo, které by spojovalo vícero těchto výhod, navíc některé "běžné věci" jako např. čisté odpopelňování apod., jsou prezentovány jako "velký nadstandart" při tom by to mělo být naprosto standartní řešení většiny pokojových topidel.
Ještě k té "úpravě" deflektoru, co jsem udělal (v podstatě jednoduché vlepení šamotové destičky vhodných rozměrů) "procenticky" o kolik % se mi účinnost zvedla vám nepovím, ale jako uživatel to poznáte tak, že při zvýšení účinnosti se hoření paliva o něco zpomalí, délka hoření se prodlouží, topidlo umí hřát "méně ale déle" tzn. lépe rozloží svůj tepelný výkon v čase, prakticky to znamená že topíte-li přikládáním např. dřevem pak přikládáte méně často a u stáložárných paliv se rovněž prodlouží délka hoření čímž spolu s délkou stáložárné fáze je celková doba výhřevnosti kamen o něco delší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.