Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a čím vyčistit termosku?

Od: marek23 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

Uvařil jsem si do termosky horkou čokoládu a tu si vzal do práce, na zahřátí. Poté jsem na ni zapomněl a tři dny ji nechal ladem a skladem.

Dneska jsem si tutéž termosku vzal, že si do ní uvařím kafe. To, co jsem spatřil uvnitř, bylo nechutné. Úplná divočina. *smich*

Rád bych se proto zeptal, jakým způsobem mám termosku důkladně umýt tak, abych vše uvnitř zabil a pořádně ji očistil, aby se z ní dalo pít. Napadlo mě vzít třeba jar, vařící vodu a nechat to odležet.

Ponaučení pro příště: nedělat do termosky mléčné nápoje, případně termosku IHNED po použití pořádně umýt!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To by se blbě čistilo i kdybyste to udělal hned... normálně to zalijte teplou vodou a savem... já termosku savuju při pravidelném používání 1x za měsíc, čaj tam nadělá taky divy. A takový ten blbý uzávěr zacvakávací, ten jsem proplachovala horkou vodou a nechávala opravdu dobře vyschnout, otevřený + savo ještě častěji.

Pokud budete mít na stěnách pevné usazeniny, můžete použít rýži s vodou a pořádně protřepat.

hodnocení

2x

Máte doma kartáč na láhve? Tak tím, s jarem nebo práškem do myšky. Když doma nemáte Savo.

doplněno 02.02.17 19:42:

Kartáč na lahve? Jmenuje se to tak, ale k hrubý kartáč to rozhodně není. Jsou to měkké štětiny na drátu. Tenhle "kartáč" vůbec nic zničit nemůže. Fakt ne! Také jím termosky čistím. Ale žádná abraziva! jen jar a voda, případně rozpuštěná soda.

marek23
hodnocení

Ono právě si pamatuju na tom štítku od termosky bylo napsáno, že se to nesmí kartáčovat, jinak to může zničit tu vnitřní vrstvu, nebo něco takového.

hodnocení

2x

Obsah termosky bych rozpustil vařící vodou a několikrát propláchl taky vařící vodou.

Pak bych do termosky nasypal asi tři polévkové lžíce kyseliny citronové a zalil asi čtvrtlitrem vařící vody.

Pak termosku uzavři víčkem a protřepej. Po nějaké době působení kyseliny můžeš špínu vylít a další dávkou kyseliny citronové s teplou vodou a pomocí houbyčky a dlouhé vařečky celý vnitřek vydrhnout.

Takhle čistím termosku od usazenin z čaje a vždycky je kovově čistá.

Doplnění: to že se termoska nesmí kartáčovat si pamatuješ, ale že se tam čokoláda zkazí ne? Divný.

Kartáč s umělými štětinami povrch nepoškrábe. Jedině snad ten kov, na kterým je kartáč přichycen. Proto je lepší houba a nějaká dřevěná tyčka nebo vařečka.

marek23
hodnocení

"to že se termoska nesmí kartáčovat si pamatuješ, ale že se tam čokoláda zkazí ne?"

Psal jsem:

"Poté jsem na ni zapomněl"

repkin*
hodnocení

0x
Co jsem měl termosky, tak psali nepoužívat na mléčné výrobky. Jinak horká voda s jarem a vyschnout.

jabraka*
hodnocení

0x

Silně znečištěné sklo se vyčistí kyselinou chromsírovou.Odstraní absolutně z chemického skla veškeré anorganické a organické usazeniny,třeba "stoleté"

V koncentrované H2SO4 se rozpustí na nasycení dvojchroman draselný K2Cr2O7.Nechá se vychladnout a s maximální opatrností použije .Nalévá se do skla s gumovými rukavicemi a brýlemi.Použít se dá mnohokrát.Likviduje se neutralizací sodou.

Vyčištěná nádoba se oplachuje nejprve roztokem sody,pak několikrát vodou.Rozhodně po vyčištění bude zdravotně nezávadná a sterilní.

JABRAKA

pb®
To už mu můžete poradit rovnou peroxosírovku. K dichromanu se laik těžko dostane, ten byl z provozů stažen už před lety jako jed. Ve škole jsme ho ještě vyráběli, za pár let v práci pak odevzdávali do jedových skříní. Navíc v domácích podmínkách by člověk, co měl chemii naposledy v 7. třídě ZŠ, neměl ani pomyslet na to, s něčím takovým dělat. Co s tím pak bude dělat? Chrom se nesmí lít do výlevky.

pb®
hodnocení

0x
Domestos, ten si poradí i se zbytky v odpadu.

ivavka
hodnocení

0x

Nasypat prášek do pečiva třeba i dva ,zalít horkou vodou a nechat minimálně půl hodiny stát.Pak několikrát propláchnout horkou vodou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]