Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Uvařil jsem si do termosky horkou čokoládu a tu si vzal do práce, na zahřátí. Poté jsem na ni zapomněl a tři dny ji nechal ladem a skladem.
Dneska jsem si tutéž termosku vzal, že si do ní uvařím kafe. To, co jsem spatřil uvnitř, bylo nechutné. Úplná divočina. ![]()
Rád bych se proto zeptal, jakým způsobem mám termosku důkladně umýt tak, abych vše uvnitř zabil a pořádně ji očistil, aby se z ní dalo pít. Napadlo mě vzít třeba jar, vařící vodu a nechat to odležet.
Ponaučení pro příště: nedělat do termosky mléčné nápoje, případně termosku IHNED po použití pořádně umýt!
To by se blbě čistilo i kdybyste to udělal hned... normálně to zalijte teplou vodou a savem... já termosku savuju při pravidelném používání 1x za měsíc, čaj tam nadělá taky divy. A takový ten blbý uzávěr zacvakávací, ten jsem proplachovala horkou vodou a nechávala opravdu dobře vyschnout, otevřený + savo ještě častěji.
Pokud budete mít na stěnách pevné usazeniny, můžete použít rýži s vodou a pořádně protřepat.
Máte doma kartáč na láhve? Tak tím, s jarem nebo práškem do myšky. Když doma nemáte Savo.
Kartáč na lahve? Jmenuje se to tak, ale k hrubý kartáč to rozhodně není. Jsou to měkké štětiny na drátu. Tenhle "kartáč" vůbec nic zničit nemůže. Fakt ne! Také jím termosky čistím. Ale žádná abraziva! jen jar a voda, případně rozpuštěná soda.
Obsah termosky bych rozpustil vařící vodou a několikrát propláchl taky vařící vodou.
Pak bych do termosky nasypal asi tři polévkové lžíce kyseliny citronové a zalil asi čtvrtlitrem vařící vody.
Pak termosku uzavři víčkem a protřepej. Po nějaké době působení kyseliny můžeš špínu vylít a další dávkou kyseliny citronové s teplou vodou a pomocí houbyčky a dlouhé vařečky celý vnitřek vydrhnout.
Takhle čistím termosku od usazenin z čaje a vždycky je kovově čistá.
Doplnění: to že se termoska nesmí kartáčovat si pamatuješ, ale že se tam čokoláda zkazí ne? Divný.
Kartáč s umělými štětinami povrch nepoškrábe. Jedině snad ten kov, na kterým je kartáč přichycen. Proto je lepší houba a nějaká dřevěná tyčka nebo vařečka.
Silně znečištěné sklo se vyčistí kyselinou chromsírovou.Odstraní absolutně z chemického skla veškeré anorganické a organické usazeniny,třeba "stoleté"
V koncentrované H2SO4 se rozpustí na nasycení dvojchroman draselný K2Cr2O7.Nechá se vychladnout a s maximální opatrností použije .Nalévá se do skla s gumovými rukavicemi a brýlemi.Použít se dá mnohokrát.Likviduje se neutralizací sodou.
Vyčištěná nádoba se oplachuje nejprve roztokem sody,pak několikrát vodou.Rozhodně po vyčištění bude zdravotně nezávadná a sterilní.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.