Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Uvařil jsem si do termosky horkou čokoládu a tu si vzal do práce, na zahřátí. Poté jsem na ni zapomněl a tři dny ji nechal ladem a skladem.
Dneska jsem si tutéž termosku vzal, že si do ní uvařím kafe. To, co jsem spatřil uvnitř, bylo nechutné. Úplná divočina.
Rád bych se proto zeptal, jakým způsobem mám termosku důkladně umýt tak, abych vše uvnitř zabil a pořádně ji očistil, aby se z ní dalo pít. Napadlo mě vzít třeba jar, vařící vodu a nechat to odležet.
Ponaučení pro příště: nedělat do termosky mléčné nápoje, případně termosku IHNED po použití pořádně umýt!
To by se blbě čistilo i kdybyste to udělal hned... normálně to zalijte teplou vodou a savem... já termosku savuju při pravidelném používání 1x za měsíc, čaj tam nadělá taky divy. A takový ten blbý uzávěr zacvakávací, ten jsem proplachovala horkou vodou a nechávala opravdu dobře vyschnout, otevřený + savo ještě častěji.
Pokud budete mít na stěnách pevné usazeniny, můžete použít rýži s vodou a pořádně protřepat.
Máte doma kartáč na láhve? Tak tím, s jarem nebo práškem do myšky. Když doma nemáte Savo.
Kartáč na lahve? Jmenuje se to tak, ale k hrubý kartáč to rozhodně není. Jsou to měkké štětiny na drátu. Tenhle "kartáč" vůbec nic zničit nemůže. Fakt ne! Také jím termosky čistím. Ale žádná abraziva! jen jar a voda, případně rozpuštěná soda.
Obsah termosky bych rozpustil vařící vodou a několikrát propláchl taky vařící vodou.
Pak bych do termosky nasypal asi tři polévkové lžíce kyseliny citronové a zalil asi čtvrtlitrem vařící vody.
Pak termosku uzavři víčkem a protřepej. Po nějaké době působení kyseliny můžeš špínu vylít a další dávkou kyseliny citronové s teplou vodou a pomocí houbyčky a dlouhé vařečky celý vnitřek vydrhnout.
Takhle čistím termosku od usazenin z čaje a vždycky je kovově čistá.
Doplnění: to že se termoska nesmí kartáčovat si pamatuješ, ale že se tam čokoláda zkazí ne? Divný.
Kartáč s umělými štětinami povrch nepoškrábe. Jedině snad ten kov, na kterým je kartáč přichycen. Proto je lepší houba a nějaká dřevěná tyčka nebo vařečka.
Silně znečištěné sklo se vyčistí kyselinou chromsírovou.Odstraní absolutně z chemického skla veškeré anorganické a organické usazeniny,třeba "stoleté"
V koncentrované H2SO4 se rozpustí na nasycení dvojchroman draselný K2Cr2O7.Nechá se vychladnout a s maximální opatrností použije .Nalévá se do skla s gumovými rukavicemi a brýlemi.Použít se dá mnohokrát.Likviduje se neutralizací sodou.
Vyčištěná nádoba se oplachuje nejprve roztokem sody,pak několikrát vodou.Rozhodně po vyčištění bude zdravotně nezávadná a sterilní.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.