Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna radiátoru

Od: pavel* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

chystám se na novou výmalbu pokoje a chci udělat i nový štuk za starým radiátorem a ten vyměnit za nový. Bydlím v ov bytě a chtěl bych se zeptat kdo by mi mohl staré topení sundat a nechat sundané než se zeď udělá a poté nandt nové?.. Případně koho o tom musím informovat.
Děkuji za radu

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

prazskejpepik*
hodnocení

1x

Já jsem se nikoho na nic neptal. Byt v OV, centrální vytápění. Našel uzávěr do stoupaček, zavřel, vypustil stoupačku s přispěním souseda v posledním patře, který musí povolit odvzduš.ventil a po výměně odvzdušnit. Starej lititinovej radiátor sundal, udělal omítky a osadil panelovým radiátorem stejného výkonu kvůli účtování tepla. Panel Radik Reko je super řešení, který jsem zvládl i já sám namontovat, včetně termoventilu (kus za kus).Jediné co jsem řešil, tak měřák tepla. Na to zavolal firmu, která dělá vyúčtování a ta ho sundala a pak nastřelila na novej panel v ceně myslím 800kč. Tohle je návod svépomocí. Firmu jsem na dva radiátory nesehnal, prej to není kšeft, ze kterého se daj vyvařit kačky. Tak jsem ušetřil a klaplo to na milimetr :)

hodnocení

0x

Topíte si sám nebo je otopná soustava společná pro celý dům?

doplněno 31.01.17 20:28:

A plánujete to aspoň na léto? Nebo to chcete provádět v topné sezóně?

pavel*
hodnocení

Pro celý je to klasický panelák kde jsou stoupačky až nahoru

jabraka*
hodnocení

0x

Za radiátor si nalep Pe pěnovou folii s hliníkovou odrazkou.Do celého bytu to přijde na 100Kč ,ušetří to výrazně za topení ,nemusí se za radiátorem malovat a je to vzhledově efektní.Lepit lze akryl tmelem,silikonem,nebo montážním lepidlem.

JABRAKA

pavel*
hodnocení

Děkuji za typ nad touto možností jsem také přemýšle, ale i tak se musí radiátor vyměnit za nový.

krtek6*

kolego vaše názory jsou většinou dobré a pomáhají...ale tohle je největší blbost co jsem od vás četl...takový předpotopní řešení...

Netopit do zdi je předpotopní?

hodnocení

0x

Každopádně informovat správce domu.Mimo topnou sezonu se dá použít zamražení přívodů k radiátoru - mají lepší instalatérské firmy

2kedar*
hodnocení

0x

Zdravím.!

Předpokládám, že nepochodíte. Pokud nebude v celém paneláku vypuštěný systém,

dejme tomu z důvodu údržby, pak Vy sám toho nedokážete docílit.

Jde totiž o slušné peníze. Voda, kterou se systém napouští obsahuje antikorozní inhibitory, které nejsou zadarmo.

Ona ani ta samotná voda dnes není zadarmo.

Jen v rodinném baráku mám v systému cca 300l. vody a vždy si zatraceně rozmýšlím, proč ji vypouštět.

Kvůli opravě štuku za radiátorem, to je malichernost.

A proč nehned celé sídliště...Není problém zamrazit přívody pro jeden jediný radiátor, ten opatrně přes šroubení na zpátečce vypustit ( podle typu radiátoru 1,5 l /článek),na vývody osadit ventily a při montáži pak není třeba ani znovu zamražovat

topeni
hodnocení

0x

Klasika panelák a v předsíni máme ,,rozvodnu,, pro každé topení.To u kterého chci zastavím ventil a můžu si dělat co chci.Vy to nemáte? Výstavba sídliště započala někdy v roce 1970 takže nijakej mladík náš panelák není.Rozvody jsou ale nový asi tak osm let a už ne durch přes patra ale v podlaze k topení - až to někde jednou praskne tak bude ,,sranda,, po baráku.Ale já to říkal,že mají obnovit starý stupačky.

Výměna radiátoru

krtek6*
hodnocení

0x

máte radiátory litinové nebo plechové?..máte před radiátorem ventily na uzavření nebo ne? v kterém patře bydlíte? spousta otázek a odpovědí...já měnil u sebe radiátory z litiny na plech vč. nové otopné soustavy (jsem uplně nahoře) a ve sklepě jsem uzavřel přívod, vypustil vodu v objemu své stupačky, sundal radiátory, vyměnil, opravil, pověsil, napustil...před radiátor jsem dal ventily, abych už nelítal do sklepa...a mám po starostech...když to budu chtět do budoucna opravovat nebo sundat...zastavím si to už u sebe...nikomu jsem nic neříkal, nehlasil..dělal jsem to, ale v létě!

Pokud jste neosadil stejně nastavený termostatický ventil, pravděpodobně jste rozhodil vyvážení otopné soustavy. Takhle se to dělat nesmí, nejen dle zdravého rozumu, ale i dle zákona.

kotel

Dle zdravého rozumu je spočteno, že náklady na pořízení čidel na radiátory, jejich následné odečty a kalkulace dle této spotřeby, jsou o dost vyšší než dosažená úspora

krtek6*

ra252: hlavice jsou stejné...co bych na nich měl jako nastavovat?..a co se podle vás nesmí?..měnit si radiátory ve svém bytě a měnit trubky z toho rozežranýho železa co díky tomu bordelu má menší průtok, na měď?..ale kde že

doplněno 01.02.17 09:37:

a u litinových žádný jiný ventil než hlavice nebyl...to jsem si tam osadil dodatečně až já, kvůli opravám

Ventil je to, k čemu je připojená ta termostatická hlavice. A seřizuje se na něm minimální hydraulický odpor. Jaksi proto, aby topily všechny radiátory na stoupačce a ne jen ten, který má naplno otevřenou regulaci. Proto se do toho jaksi nesmí zasahovat.
Mimochodem, radiátorem teče tak decilitr za sekundu, takže nějaký "bordel v trubkách" s tím nic neudělá.

doplněno 01.02.17 20:39:

Nejde o slovíčka, jde o to, že montáží jiného ventilu můžete rozhodit vyvážení soustavy.

topeni

ra252:ventil je slovo normálně používané - nahrazuje se tím slovo kohout/šoupátko apod.Slovíčkaření je boj zdejších rádců,když už neví co a jak a někdo je opraví.

hodnocení

0x

Každá instalaterská firma. A celá akce v tomto čase by neměněla trvat moc dlouho, tak max dvě hodiny,jinak omezujete sousedy.

amidamaru*
hodnocení

0x

Je tady spousta rádců a skoro všichni mají pravdu.Záleží na Vás.Ale pro váš klid raději se poptejte nějakého instalatéra.Nevím,kde bydlíte,ale stačí zajít do první hospody a tam se zeptat.Já tak kdysi sháněl řemeslníky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna radiátorů

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]