Nejste přihlášen/a.
Prosím nevíte někdo, jak je to s energiemi a převodem? Manžel mi chce darovat dům, který byl jeho již před manželstvím. Žijeme zde spolu plno let, energie i další (plyn, elektřina, voda, pojistka) jsou vedené všechny na jeho jméno i když vše samozřejmě hradíme jako manželé společně. Po darování, kdy bude dům na katastru veden na moje jméno, tedy budu majitelem já i když nadále bude vše tak, jako dosud, tedy obýváme dům oba a vše jako dosud budeme i nadále platit společně . Potřebovala bych vědět, zda je v tomto případě nutné přehlašovat plyn, elektřinu, vodu atd. na moje jméno?
Předem moc děkuji za každou radu.
Zdravím Vás.Nemusíte energie přepisovat,já s bratrem jsme byli 20 let vlastníky domu, který nám darovali rodiče a vše bylo vedeno na jejich jméno,respektive na našeho otce.Potom ale oba zemřeli, tak jsme museli už pak přepis zařídit,to ano.Ale jinak se nic měnit nemusí...
Pokud je ale důvod a obava, že by se s manželem něco stalo, nic Vám v přepisu nebrání, můžete si vše napsat na sebe.Pokud by se ale stalo něco s Vámi, tak se pak musí přepis udělat znovu.
Ano, vše je potřeba mít na jméno nového majitele.
Takže Vás nemine kolečko po úřadech a poskytovatelů energií. Hodně informací zjistíte na příslušných internetových stránkách dodavatelů. Plno dodavatelů můžete kontaktovat i on-line a potřebné podepsané dokumenty poslat oskenované on-line, poštou, osobně, e-mailem.
Budete to řešit nyní bez problémů za života manžela, nebo až po jeho případném úmrtí?
"...vše je potřeba mít na jméno nového majitele..."
Ale to je nesmysl! Energie mohou být napsány na kohokoliv, kdo má s nemovitostí něco společného (vlastník, spoluvlastník, nájemník, podnájemník, potomek majitele...) Mimo to se manžalé v podobných záležitostech považují za jediný subjekt a nezáleží na tom, kdo z nich je konkrétně napsaný v KN.
Převedení je samozřejmě praktičtější (například při jednání s dodavateli), ale nutné není. A v případě manželů je zcela zbytečné.
Právě, že to chceme řešit nyní, za života, manžel chce, aby dům byl psaný na mne . Toto s ohledem pro případ, že by se s ním něco přihodilo, neboť mne chce ušetřit případných problémů s "neopominutelným dědicem". Děkuji
Já jsem to pochopila /nějaká intuice/, a poslední věta byla spíše reakce na první odpověď.
Na koho je ---měr napsán, tak na toho chodíval přeplatek /složenka/, byl většinou do vlastních rukou výhradně jen adresáta /kdo byl uveden jako plátce záloh/. Pošta to nesmí vyplatit jinému a musí se stejně /konkrétně ČEZ/ udělat pořádek. Dnes již firmy nabízejí i rozpuštění přeplatku do záloh na dalšího zálohového období.
Proto ve Vašem případě určitě vše převést a přehlásit Vás, jako nového majitele.
Nikdo nevíme, jak dlouho tady pobudeme a stejně tak můžete odejít z tohoto světa Vy první, ač zřejmě mladší. Ale pokud je to potřeba, je dobré si udělat pořádek již za života..
Odpovídala jsem na Vaši otázku majitele a neřešila nájemní a podnájemní vztahy /viz Magdon/.
V případě dědictví po úmrtí manžela, dědí neopominutelní dědici a Vy, jako manželka. Dnes lze ale vydědit podle NOZ i svoje nezdárné potomky, či dát podmínku.
Nebudete mít pojištěný dům pokud si pojistku nepřepíšete na sebe. I když jí nadále budete řádně platit, v případě škody vám pojišťovna nic nevyplatí. Pojistka musí souhlasit se zápisem v katastru. Jedinně majitel domů může uzavřít pojistku na nemovitost.
MIlane - je to tak. Pojistit můžete i můj dům, platit můžete cokoliv, ale při plnění nic nedostanete. Vlastní zkušenost z urvanými rýnami plnými ledu.
klus, proč moje manželka uzavřela pojistku na dům, když je v mém vlastnictví? Když to nelze, jak píšete?
Takže klidně můžu pojistit i Váš dům, nebo který předpis mi to zakazuje?
Klusi, to je pochopitelné, že plnění bude náhrada domu majitele, nikoliv pojistitele. To by jinak ani nešlo.
Opět osobní příklad. Majitelka domu zemřela, všichni jsme věděli, jak dopadne dědické řízení, které se protáhlo asi na 14 měsíců. Barák byl stále pojištěn od zemřelé. Dotazem (několikrát) jsem se ujištoval v pojištovně, zdali je barák stále pojištěn, i když je vlastník zemřelý. "Ano, do konce pojistného období je domek pojištěn". A skutečně, došlo k pojistné události, dalo to hodně papírování, pojistku uznali, částku mi jako správci domu sdělili, jen nevyplatili nikomu, až soud vydall rozhodnutí o dědictví. Do 10 dnů peníze byly na účtě.
není to tak, že můžete pojistit co chcete cizího, ale až nastane pojistná událost, nebude to pojišťovna považovat za důvod pro neplnění?
Jako že pojištovna odmítne plnil, protože je majetek někoho jiného? To snad nemyslíte vážně. Je to podobné jako s pojištěním vozidel, taky pojistíte auto na jméno otce, aby byl bonus, pojištovna musí plnit. Má snad někdo v podmíénkách pojištovny, že bude plnit jen v případě, že pojistník je zárověň i vlastník?
Určitě ne.
Vy jste nikdy nezažil nebo neslyšel o případech, že se pojišťovna kroutí a hledá jakoukoliv záminku, aby nemusela plnit?
U pojištění odpovědnosti z provozu vozidel, pojistník musí správně uvést, majitele vozidla (většinou předkládá VTP), provozovatele a držitele vozidla. Pokud tak učiní, pak pojišťovna nebude mít a nemá problém s pojistnýjm¨plněním. Otázkou je, zda pojistníktyto údaje uvede pravdivě při uzavírání pojištění, většinou kvůli ceně, prtože pokud je to každé jiné, zdraží se o něco POV. Pak se pojistník nemůže divit, že bude mít pojišťovna v případě PÚ probléms plněním.
Vážení přátelé, všem Vám velmi děkuji za přínosné rady a odpovědi. Mezitím mi již "stihli" odpovědět i poskytovatelé energií a služeb. Takže je to dle nich takto - plyn, elektřina, voda - není nutné převádět při změně majitele nemovitosti v mém konkrétním případě.
Naopak ale pojišťovna se vyjádřila jasně tak, že při změně majitele nemovitosti je nutné uzavřít pojistnou smlouvu novou v každém případě (nelze ani převést tu stávající pojistku z manžela na manželku). Přičemž platby samozřejmě může poukazovat pojišťovně kdokoli. V případě pojistné události pojišťovna plní pouze vůči tomu, kdo je majitelem nemovitosti a současně také je na něj vedena pojistná smlouva. Jméno pojistníka na smlouvě tak musí být shodné s majitelem nemovitosti. Tedy při změně jména majitele JE nutná nová smlouva na něj.
Ještě jednou Vám všem děkuji Olža
Dobrý večer, u té pojistky máte chytné info, pojistníkem může být ijiná osoba, např.rodiče, kteří darovali dům např.synovi (dceři, vnučce) , ale musí tam být vlastník uveden ten, který je veden v KN, případně jeden z vlastníků. Pojistné plnění pak vždy jde vlastníkovi (vlastníkům) nemovitosti.
Není to nutné. Pouze se tím nový majitel může vystavit např.nebezpečí podpisu původního odběratele naprosto nevýhodné smlouvy o dodávkách energií od podomních prodejců nebo jiných problémů. Je to tedy velice vhodné to udělat. Pak už musí být podepsány plné moci k převodu a to může být problém. Přesně toto teď řeším doma, protože jsem získal dům po rodičích, kteří žijí v domě, a nepřepsal si energie na sebe. Stáří sebou nese i horší myšlení a teď platíme smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy ( přes 6000 Kč u Bohemia Enenergy ), další smlouva je na 5 let u České regionální energetiky pod pokutou 2x 5500 Kč a plyn je dražší asi o 300 Kč za měsíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.