Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začátečník v topení uhlím

Od: makeka* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, začínám topit ve starším kotli na hnědě uhlí. Není jednoduché ho roztopit, pokud se stane, že vyhasne. Spaluje celkem rychle...jak to dělat, abychom protopili co nejméně. Čím nejlépe topit...uvítám jakékoliv rady k tomuto tématu.

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Co je to za typ kotle a jaký má výkon?

makeka*
hodnocení

Děkuji za odpověď, ten kotel je hodně starý, není na něm nic napsáno, na internetu jsem ho nenašla. Foto mi poslat nejde. Výkon nevím, dokážu ho roztopit na max.55-60 stupňů. Mohu popsat...kotel červené barvy, násyp shora. Dole dvířka, nahoře v pravo ciferník se stupni. na bocích regulovatelné otvory...nevím jestli to pomůže. Myslím, že je to původní typ a barák je ze r.1971.

hodnocení

0x

Není jednoduché kotel roztopit: To snad není žádný kumšt zapálit noviny a na drobno nasekané dřevo. Pak přidat větší kousky dřeva a pak třeba nějaké kousky tvrdého dřeva a na to uhlí. To nechat rozhořet a pak šetrně přikládat.

Pokud tam z uhláku hrkneš najednou hromadu uhlí a prachu, tak oheň zadusíš a pak můžeš zatápět znovu.

Když máš kotel rozjetý na 60°C nebo výše, tak přivři přívod vzduchu přes popelník a otevři přívod vzduchu na boku kotle (sekundární vzduch). Popelník musíš přivřít jenom tak, aby kotel udržoval teplotu mezi 60°C a 70°C. V současných mrazech je problém s roztopením kotle, takže když bude takhle mrznout ještě měsíc, tak prostě spotřebuješ mnohem více uhlí, než při mírné zimě.

Já jsem jako první změnu na topení vyměnil ventily u radiátorů a osadil termohlavice.

Ideální by bylo nad kotel osadit směšovací ventil, abys mohl při zatápění přivřít průtok vody do radiátorů. Až kotel roztopíš, tak směšovací ventil otevřeš na takovou teplotu, jaká ti bude vyhovovat. To zase musíš vyzkoušet. Při teplotách kolem nuly může stačit otevření na polovinu, při teplotách pod -10°C ho třeba otevřeš naplno.

makeka*
hodnocení

Děkuji za odpověď. No já jsem úplný laik v zatápění...nejdou mi ani kachlová kamna :( . Celý den jsem to dělala stejně, dosypávala uhlí a v noci mi to najednou chcíplo, asi jsem to spíše udusila, už si nepamatuji, co jsem zavřela, mno učím se teprve. Bohužel to začalo zároveň neskutečně dýmit dovnitř. Kotel bohužel vytopím na max 55 stupňů. Nevím proč. Je tedy starý, řekla bych 70tý léta. Možná nefunguje tak úplně dobře. Chápu to tak, že když to roztopím na max toho, co to jde, stačí otevřené ty boční otvory? Ještě je tam jedna věc, za kotlem je páka, když chi roztopit rychleji, dám ji dolů o dva dílky, má to obrovský tah, pak to vrátím o jeden zpět. Když bych to dala úplně nahoru, začne ten kotel zase dýmit. Ale mám pocit, že to žere více. A ještě na komíně za kotlem, myslím tedy tu "trubku" je také jakási páčka, ale ta je utržená, dá se vyndat...nevím, jestli to nemá nějak uzavírat/otevírat ten vývod z kotle. Omlouvám se za zmatený popis, ale opravdu jsem laik, topím teprve pár dní. Poslala bych foto, ale nejde vložit ani ve zmenšené podobě. Moc dík

satak
Některé typy kotlů bohužel nevydrží až do rána...začněme jinak.Doufám, že máte čistý komín, když už vám to kouří.
S kotlem, se musíte naučit zacházet a to dlouhodobým zkoušením.
Kolik protopíte, záleží na kolik stupňů v místnosti budete topit...již byly zmíněny termoregulační hlavice.Přebytečné teplo využít, třeba do kombinovaného bojleru...
Občasné vyhasnutí není na škodu(čištění a kontrola kotle...)
kotel

Vyhasnutí je nové zatápění a čoudění. Termoregulační hlavice při pevných palivech je dost velký problém. Jedině akumulační nádrž.

Není, ale patří jen do teplých místností. Určitý počet topení musí být otevřen vždy, aby se teplo mělo, kde spotřebovat.

alkon*
hodnocení

0x

Ono kotle s násypem seshora nejsou příliš dobré. Už jsem slyšel od lidi na ně kritiku. Já mám litinový VIADRUS a nemohu si na něho ztěžovat. Zatápím tak, že dolu dám papír, na to trochu našípaného dřeva, lopatu mulčovaného dřeva, 2 lopaty uhlí a papír zapálim. Za chvíli začne v kotle pomalu hučet a teplota jde pomalu nahoru. Topím černým uhlím a občas přidávám i kusy dřeva. Topím tak na těch 70 - 85°C. Na kotli mám regulátor teploty který při stoupání teploty pomalu uzavírá přívod vzduchu na spodních dvířkách a když teplota klesá tak ho otevírá. Když se to dobře nastavi tak to funguje docela dobře. Přes noc mi někdy když přiložím pozdě večer před spaním a dám tam trochu více uhli to vydrží až do rána. Ono je ale dobré občas nechat vyhasnout aby se pak mohlo pořádně vybrat popel. Ne všechen popel spadne přes rošt do popelníku a ty zeškvařené kusy popela pak zbytečně v kotli překáží a brání přívodu vzduchu.

Pokud na tom kotli máš nějakou regulaci přívodu vzduchu a je to ne příliš dobře seřízené, tak i to by mohlo být příčinou, že ti to nejde vytopít víc jak na 55°C.

bruny

Viadrus je odhořívací kotel a zapaluje se od shora...Také nemá otočný rošt, musí se nechat vyhasnout a potom pacně veškerou škváru vyčistit. U kotlů jsou pohyblivé rošty a odpopelnění se provádí průběžně dle potřeby.

pavkazji*

to bruny :Vy ten kotel máte?Vaše první dvě věty jsou naprostý nesmysl.

alkon*

bruny: Ty jsi ten kotel Viadrus asi nikdy neviděl, jimak by jsi asi nemohl o něm napsat takové nesmysly. Existuje více různých typů kotlů Viadrus. Já mám Hercules U26 4 článkový a nic z toho co píšeš tomuto kotli neodpovídá.

bruny

Herkules U26 je litinový kotel a liší se pak už jen množstvím namontovaných článků, to je snad jeniný jeho klad.Pak už je všechno na prd.Postrádá otočný rošt, protože ten stávající je pevný a naplněný vodou.Proto se musí nechávat po shoření vyhasnout a škváru pracně vyhrabovat z kotle hrablem.Že to je kotel prohořívací, tedy zapalovatelný od hora, to snad by měl majitel vědět, ale 90% lidí to neví.Jediný v dnešní době možný klad by byl v jednoduchém předělání na automat se samočinným pohonem paliva.:)

viadrus.cz/...

alkon*

bruny: Nevyjádřuj se o kotle se kterým nemáš osobní zkušenosti. Já kotel Viadrus U26 doma mám a mám s ním dobré zkušenosti. To, že nemá otočný rošt není žádná nevýhoda. Popel se dá prohrabat tak aby ten drobný propadnul do popelníku a není třeba na to žáden otočný rošt. Jinak tu škváru se dá po vyhasnutí jednoduše vybrat lopatkou.

Jestli se ten kotel dá předělat na automat se samočinným pohonem paliva nevím. Vím pouze, že se ho dá předělat na nějaký ECO což ale není žáden automat, ale namontování nějakých keramických vložek ( topenilevne.cz/...). To ale nechci, protože se tím ten kotel pouze znehodnotí. Nyní v něm mohu spalovat černé uhli, koks a kusové dřevo. Po přestavbě na ECO by byl pouze na koks. Automat také nechci, protože nejsem až tak líný abych nemohl občas zajít do kotle přiložit, je do toho asi třeba kupovat uhlí pouze určité velikosti, nejde tam asi spalovat dřevo, je to asi závislé na elektřině a když ji náhodou někdy není tak si asi nezatopím, čím více mechanizace tím více možností k porouchání atp. takže většinou samé nevýhody.

VIADRUS se dá zapalovat i shora ale proč si komplokovat život .Jen pokud se topí uhlím je třeba podle stavu prohoření paliva dát " separační " vrstvu dřeva před dalším uhlím. Pokud se topí kvalitním uhlím popel popadne do popelníku,před každým přiložením to chce lehce prohrábnout.

pavkazji*
hodnocení

0x

Dle mého by bylo nejlepší kdyby Vám někdo ukázal jak topit přímo u Vás.

hodnocení

0x

Taky bych navrhoval, aby autorka napsala alespoň přibližně bydliště. Třeba se tady najde někdo ochotný jí pomoct a kdo bude v blízkém okolí.

Ten kotel a stejně tak i komín se musí občas vyčistit. Před čistěním kotle musíš nechat vyhasnout!

Vyčistit kotel jde celkem snadno. Většinou odklopíš horní litinové víko a pod ním uvidíš nějaké mřížky nebo příčky nebo trubky. Ty musíš očistit od sazí.

Stejně tak musíš rozmontovat trubky které odvádí spaliny do komína. I tyto trubky se zanáší.

Nakonec je potřeba vyčistit komín, ale na to si asi budeš muset pozvat kominíka. Na to nemáš nářadí a sama to asi nezvládneš. Krom toho se při čistění komínu nadělá velký nepořádek, takže je lepší když to provádí kominík, který ví co a jak utěsnit.

makeka*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď. Nejake čištěni jsme prováděli. Snad i ty trubky od kotle. Kominik byl v listopadu. Nevím tedy, jak čauto by měl být zván? Až to příště vyhasne, vyčistim. Jinak bydlím v Černošicích u Prahy.
alkon*

Ke mne chodí kominík 1x ročně vzdy v létě když se netopí. Nevím jak to stanoví zákon, ale podle mne ten 1x ročně to snad stačí. Kominík vymete komín, dole vybere saze, zkontroluje kotel, vypíše papír a sebere ode mne 500 Kč za to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma topení uhlím

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]