Nejste přihlášen/a.
Mám starý barák, kam jezdím jen občas, topím klasickými kamny. Problém je asi v tahu komína. Jestliže nainstaluji kamna "Petry", hoří to perfektně, dokonce to krásně hučí. Jakmile ale Petry odpojím a připojím kuchyňský sporák, tak to hoří velice bídně. Připojuji to kus za kus, jen prohodím roury od Peter ke sporáku (mají stejný průměr). Jak podpořit hoření v tom sporáku? Usuzuji podle Peter, že tah je dobrý, když to hučí.
Problém muže být ve vysoké učinosti sporáku . Hodně ochlazuje spaliny a ty pak nemají dostatečnou teplotu v komíně . Zkuste koupit spalinový teploměr a dát ho na kouřovod cca 40 až 50cm nad kamna.
Uvidíte pak zda mají optimální teplotu a zda je to tím nebo nějakou přepážkou vevnitř sporáku
No jo, ale jak poznám optimální teplotu? U těch Peter když se to pořádně rozhoří, tak je červená roura (rozžhavená) více jak metr od nich, až mám strach aby něco od toho nechytlo. Musím to rychle přidusit. Nyní jsem si to přečetl o té teplotě, pravděpodobně tam asi ta teplota nebude dost vysoká, ale co s tím?
Pokud u kouřovod září červeně , tak je to teplota nad 600°c . Spaliny mohou mít i 800 až 1000°c. Do komína vám tedy odhadem frčí dvě třetiny energie a těžce přetápíte kamna . Dobrá kamna mají pravě žhavit a do komína málo tepla -pomalé hoření.
Dosahuje se toho dvoustupnovým spalováním . Třeba uvedu klasické jotulky f 602n
Když roztopíte kamna a uděláte žhavé, tak začnete přivírat vzduch . Spodním otvorem jde primár , ohen se začne loudat a vrací se zpět ke dvířkám kde je přisáván horním otvorem ve dvířkách sekundár . Tím , že se ohen loudá , tak vznikají nespálené dřevoplyny a ty tam začnou před dvířky hořet za vysokých teplot (nad 600°c se zapalují) . Protože mají plameny dlouhou dráhu nad deflektorem , tak mají dost času předat teplo a vyhořívají zde.Zároven jsou nahřívány topeništěm ze spodu . Proto mužete zavírat vzduch a kamna žhaví a zároven se loudají (jsou usporné).
Teplotu v topeništi lze ovlivnit mnoha zpusoby . At už tvarem topeniště , nebo jeho materiálem . Litina dobře předává teplo . Šamot je více izolační a pak jsou lehké izolační cihličky , které mají ještě více izolační schopnost(vermikulit) Používá se také předehřátý sekundární vzduch.. Mužete také ovlivnovat druhem paliva , jeho množstvím a také velikostí . Jinak bude hořet dvě velká polena a jinak plné topeniště větví.
Já jsem vyzkoušel 4 kamna než jsem přišel na ty co pomalu , dlouho hoří a usporně.Obávám se že sporák není určen k vytápění , ale spíše k vaření .Zkuste prvně dát dorbnější palivo a regulujte vzduch . Podle teploměru krásně poznáte jak topeniště spalují . Modrý dým z komína - nspálené palivo (dřevoplyn) . Černý kouř , málo vzduchu vysoká teplota . Z komína by se mělo takzvaně jen tetelit - vyhořívají dobře dřevoplyny.Primár a sekundár dávejte vždy stejně(přivřete primár a stejně i sekundár)
Pokud máte na dvířkách u sporáku jen primár a jsou bez deflektoru a sekundáru , tak s tím moc nezmužete . Je to prostě nekvalitní vyrobek .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.