Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velká spotřeba plynu na topení

Od: doxo odpovědí: 9 změna:
Dobry den.V sob.jsme se prestehovali do RD.
30let stary, nezatepl.,podsklepeny, v rad.zastavbe.patrovy.Past.okna.
Za den jsme meli spotrebu 30m3 plynu...je to normalni?
..
Je fakt ze je -7st.ale jsen sokovana.Dole je celkem prijemne...ale hore chladno i kdyz stanice pise 21,5...dekuji;!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

1m3 plynu je 10,5kWh...

Takže potřeba energie pro vytopení RD za 1 den je 315kWh/24h (tedy pokud spotřebu plynu uvádíte za 24h).

315/24 = 13,12kW...to je hrubá tepelná ztráta objektu při -7stC. To je u 30 let starého nezatepleného objektu zcela reálné číslo.

To, že dům byl asi nějakou dobu neobýván a jen temperován na 17stC...nahoře ještě k tomu nevytápěn vůbec (možná jen na nazámrznou teplotu) k tomu ještě přispělo svým dílem.

Podle mne je vše tak jak má být...byť by se Vám to 100x nezamlouvalo.

doxo
hodnocení

Dekuji vam i kdyz jste mne opravdu nepotesil...to je silene...
Takze pokud se teoloty budou mesic drzet takhle nizko protopime 500kc za den, takze 15tis.za mesic a to nam jeste bude zima?Nebo jsem uz uplne blba ...? Prosim, co znamena hruba tepelna ztrata?a to je za jakou dobu?dekuju

Neberte to tak tragicky...

Až zdi naakumulují dostatek tepla, potom spotřeba plynu klesne..a třeba i poměrně výrazně.

Prostě se objekt delší dobu nevytápěl na normovanou teplotu, zdi jsou nyní chladné...a jejich akumulační schopnost je obrovská (logicky daleko těžší je prohřát stěny, než ohřát vzduch v místnosti, proto je Vám třeba ještě zima, i když teploměr ukazuje 21stC, ze zdí ještě sálá chlad).

Tepelná ztráta mi jen takto "hrubě" vyšla na 13,12kW, což by odpovídalo cca 17kW ztráty dle ČSN. To není ještě tak tragická hodnota, byť dnes by dům stejné velikosti měl tepelnou ztrátu cca třetinovou.

Tepelná ztráta není "za dobu"..Tepelná ztráta je parametr, z kterého se navrhuje výkon tepelného zdroje a výkony jednotlivých otopných těles. Pro Váš dům je tedy (opravdu podle odhadu z čísel co uvádíte) potřeba kotel o výkonu 18kW. Tento kotel spaluje při maximálním výkonu cca 1,8m3 plynu za hodinu. Skutečná spotřeba je ale zpravidla nižší (průměrná denní teplota v topném období je v ČR cca +2stC.

jendad

Já bych to trochu upravil . Těch 10,5kw obsahuje kubík plynu , ale musíte počítat učinnost kotle a to co jde do komína . Učinnost kotle muže být cca 80 % (nástřelem) a o to je tepelná ztráta menší . Muže být tedy cca 11 až 12kw , což u dvoupatrového domu je reálné.

Máte jistě pravdu..
Ale plynový kotel s 80% účinností už je snad jen vystaven v muzeu. Jinak i hodně staré plynové kotle mají účinnost vyšší.
I tak je to ale pro dotaz nepodstatné.

hodnocení

1x

Ano, je to možné, páč nikdo nevíme o Vašem domě vůbec nic. Ani tepelné ztráty, nevím co je příjemně, třeba 24°C? Plastová okna můžete mít ty nejhorší.

30 kubíků je dost, ale záleží zdali vytápíte ze studeného stavu. Udělejte si týdenní průměr, pak se uvidí.

doxo
hodnocení

Ze stud.stavu znamena co?doted se topilo na 17st.
Predchozi majitele meli spotrebu cca 2100 m3 za rok ale topili pry jenom v prizemi.jenomze nahore je prave chladneji..vysoke stropy...
Kotel je 2 roky stary.dekuji!

hodnocení

1x

Doxo, ale nebojte, netopí se celý rok. Tu část roku, kdy se netopí, šetříte na topnou sezonu. A pak to není tak zlé. *hej*Když jsem se v říjnu tady nastěhovala, byla jsem na mrtvici z nedoplatku při vyúčtování plynu. Ale další roky to už jde, protože platíte celý rok na topnou sezonu, která je jen několik měsíců, podle počasí.

bulik*
hodnocení

0x

Topte jen v místnosti s televizí na 25°C, ostatní radiátory zavřete !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]