Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklokeramická nebo indukční deska?

Od: basista odpovědí: 9 změna:

Při rekonstrukci kuchyně uvažuji o sklokeramické desce nebo indukční desce.Jaké jsou výhody nebo nevýhody těchto desek?

Neumím se rozhodnout. Děkuji

Jan

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

perda*
hodnocení

1x

Dají se sehnat kombinované varné desky - 1/2 indukce a 1/2 sklokeramika, to je ideální varianta.

Výhody indukce:

- rychlý ohřev

- úspora energie

- "studené teplo" - na plotýnce se nic nepřipálí, je mnohem chladnější než sklokeramika

- bezpečnost - zapne pouze se správným nádobím

Nevýhody indukce:

- vyšší cena

- nutné nádobí s feromagnetickým dnem

- některé modely mají hlučné větráky

hodnocení

1x

pro indukci potřebujete nádobí určené k tomuto způsobu určené. Běžné nádobí nelze. Takže utratíte plus částku za nádobí. A to co teď máte budete mít k vyhození.

Běžné nádobí lze, jen musí mít rovné dno a musí být ferromagnetické - tzn. drží na něm magnet. Z toho plyne i nejjednodušší test použitelnostï nádobí - zkusit magnet.

Krom toho, když má člověk na novou kuchyň, proč by v něm měl vařit ve starých hrních a nepořídit si nové, že...

Mimochodem budu v dohledné době též pořizovat novou desku a jen zvažuji jestli koupit 1/2 indukce + 1/2 sklokeramika, nebo čistou indukci. O nádobí strach nemám, v garsonce jsem vařil na indukční jednoplotýnce a tak vím, že ač mám staré nádobí, tak v pohodě na indukci jede.

antynka*
hodnocení

0x

A hlavně si zjistěte, jestli by indukce šla u vás zapojit, někde jsem četla o tom, že třeba v některých panelácích nelze indukční desku připojit, nepamatuji si proč, je tam nějaký technický problém...

Problém mohl být u starších typů, které vyžadovaly přípojku na 380 V... ty nové se dají v pohodě napojit na 220 V.

hodnocení

0x

Na desky musí být nádobí s perfektním,rovným dnem,jinak je to na nic,jak už tu bylo řečeno,jestli nemáte v plánu ty staré hrnce vyhodit a koupit vše nové,tak si raději desku nedávejte...Já mám nedávno novou kuchyň,a dala jsem vestavěnou plynovou desku,a jsem spokojená,to musíte sám zapřemýšlet,kolik do toho chcete investovat...*zed*

bellis*
hodnocení

0x

S těmi výdaji za nové nádobí to není tak horké. Dá se vařit i ve starých smaltovaných hrncích. Jen musí mít rovné dno a obsahovat železo. Zapomeňte na hliníkové pánve a některé nerezové hrnce. Mimochodem máme indukční desku a vaří se na ní podobně jako na plynu. Když uberete na výkonu, odezvaje okamžitá. u sklokeramiky jsou delší reakce na pokyn kuchaře.

marton*

Nádobí prostě musí být magnetické!

chlamak*
hodnocení

0x

Sklokeramika je krok zpatky. Vysoky prikon, nizka ucinnost, deska se vypali a je casem hnusna, nutna prestavba el. na 380V. Pokud si pamatujete stare litinove jedno nebo dvoj plotynky - je to vpodstate to same, akorat pod sklem... fuuuuj, hnus!

U indukce staci bezny privod 230V, ohromna ucinnost a nejlepe na ni funguji obycejne smaltovane hrnce. Ja jsem koupil kombinaci indukce-plyn, manzelka je maximalne spokojena. Problem je, ze u nas je to hrozne drahe, ale v dnesni dobe neni problem si to nechat dotahnout ze zahranici za polovicni cenu... :)

minizeos.pasaz.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]