Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Pokud nechám kotel tzv. na plnou díru do komína, tak se za chvilku díky asi silnému tahu šíleně ohřeje plášť bojleru, který stojí asi půl metru od kotle. Prakticky na něm neudržím ruku.Můžu klapku přiškrtit, to je jasné, ale co by se reálně stalo, kdybych trubky, které vedou od kotle do komína (cca 2m) obalil hliníkovou fólií?
Dle mého názoru je problém i ve způsobu topení. Pokud se Vám občas rozžhaví přípoj do komína do ruda, bude to pravděpodobně i přílišným množstvím vzduchu co jde do kotle. Chtělo by to trošku regulace a to i komínovou klapkou.
JInak, ochránit bojler zvládne kousek plechu, který bude 10 cm od kouřovodu. Bojler se od kotle ohřívá hlavně sáláním a to plech odstíní. Sám se bude okolním vzduchem ochlazovat a vytápět kotelnu. Pokud vytápění kotelny není žádoucí, udělá stejnou službu obalení kouřovodu Orstech LSP H (jak radil Milan Cukrar) a omotání drátem (bez izolace).
V tomto případě se i malinko zlepší tah komínu. Spaliny půjdou do komínu malinko teplejší.
Jinak teplota spalin by měla být od 110-250st.C. Doporučuji koupit spalinový teploměr. Jen se magnetem přichytí ke kouřovodu.
Myslím,že izolací kouřovodu by se ztráty tepla do kouřových plynů zvětšily.Rozmysli,zda by takto uvolňované teplo nešlo využít.Trubkový výměník,který by pohlcoval vyzářené teplo a ohřátá voda by se využila dále.
JB
samuraji, reálně by se stalo, že hlíník, který je dobrý vodič, se ohřeje stejně jako ta trubka. Pokud Vám vadí teplo této trubky, musel byste použít Isover Orstech LSP-H.
hezký den.
co by se mělo roztrhou v komínu? Já nevím jaký máte komín, pokud je OK, nemúže se stát nic. Víte jaké teplo Vám jde do komínu? Jaká je povrchová teplota kouřovodu? Měřil jste to někdy?
Samuraji, proč tak rozpalujete komín do ruda? Vždyť je to zbytečné a jen spotřebovává palivo. Je kontraprodukivní teplo pouštět do komínu. Pošlete ho tam, kam potřebujete.
Děkuji pane Cukráři za radu a upřesnění. Co se však stane s teplem? Pokud to ta izolace zadrží, neroztrhne se mi teplem něco v komínu?
Neměřil, ale pokud naložím kotel a pustím vzduch do komína naplno, tak se mi už stalo že celý kouřovod byl rozpálený tak, že byl kopmlet do ruda a to doslova.
... já myslel, že se v kotli topí, aby se vyhříval barák a ne komín>>> nehledal bych problém, jak zaizolovat rouru, ale jak využít kotel na maximum>>> zlepšit účinnost ...
Rád bych parazitoval na dotazu s žádostí o radu. Kamarád má u chatky (mimo objekt) krbovou vložku, kouřovod (rouru) cca 1.5m, která pokračuje skrz zeď do interiéru chatky a pak zděného kouřovodu, čímž interiér částečně vytápí. Stále řeší, čím omotat venkovní rouru a tím bránit nadměrnému ochlazování? Je vhodná vámi doporučená minerální vata? Jakousi izolací již rouru omotal, ale ta se mu spíš škvaří.
Díky
Izolaci kouřovodu ne!
Mírou učinnosti kotle ( to je kolik utajeneho tepla v palivu je užitečně využito na vytápění a pod. ) je především teplota kouřových plynů, které teplé unikají do kouřovodu a komína. Hospodárněji je vyuřito palivo, pokud bodou spaliny , kouřovod a komín nejméně teplé. Podle toho co píši, je hospodárnější méně topit, případně nějakým způsobem využít teplotu splain - třeba výměníkem.
Zdravím -miro Omlouván se za můj teoretický pohled na tuto problematiku, jejíž posouzení a realizace, jednoznačně přinese v praxi vyšší efekt.
Izolací kouřovodu bys ještě zvýšil teplotu spalin,podle toho co jsi tu psal máš veký tah -namontovat regulátor komínového tahu.
Jirko, prosím, jak se z fyzickálního zákonu zvýší teplota spalin? Jako že ta izolace ohřeje ty spaliny na vyšší teplotu?
Nebo jsem jen nepochopil Váš text?
Děkuji
Za jirku, dovolí-li a pro milana:
Zvýšení teploty spalin se zvýší nikoliv, že by izolace hřála, ale proto, že zaizolovaný kouřovod dude méně ninteznivně ochlazován okolním prostředím, stejně jako když se v posteli přikryjete peřinou.Teplo se přestene vazařovat do okolií -miro.
Chlapci, děkuji za vysvětlení, ale prosím o doplnění. Jestliže zabalím kouřovod o délce asi 50 cm izolací o síle 5cm, o kolik tedy stoupne teplota spalin, které se neochadí o izolovaný kouřovod? Teplota mých spalin je od 80 do 120°C. Jelikož mám kouřovod i komín z nerezu, měřím povrchovou teplotu trubky. I kdyby kouřovod s izolantem neochladit spaliny o 10-20°C, tak komínu se nic nestane.
Děkuji, milý kolegové.
p.milane je to tak podle fyzikálních zákonů. Izolací kouřovodu sice snížíte vyzařování tepla do okolí kouřovodu, čímž snížíte teplo v prostoru kotelny, ale současně o tuto sníženou teplotu zvýšíte únik tepla komínem. V podstatě toto jsem chtěl připomenou i když v tomto případě, bude tento efekt pro jednotlivce možno nepodstatný. Příspěvken jse také sledoval zopakovat si, případně si rozšířit naše poznatky v této oblasti. Jedním prohřeškem k druhému atd., vytváříme ekologické problémy, i zbytečné a neodůvodnitelné, plýtvání energiemi.
Zdravím -miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.