Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak rozdělit pozemek?

Od: secretkatajna* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
mám dotaz ohledně pozemku - zahrady, můj podíl na zahradě je 50% a já bych ráda pozemek rozdělila na dvě části a tu svou si oplotila.
Jak postupovat?
Moc děkuji za vaše rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

2x
Donluvit se se spolumajitelem, pozvat geodety, nechat zamerit a udelat navrh na deleni pozemku. Vlozit na katastr se smluvnim vyporadanim.
Ale nezapomente, ze bude muset mit druhy majitel zajisten pristup na svoji zahradu z verejne kokunikace.
secretkatajna*
hodnocení

Přístup mít samozřejmě bude.
Nevíte, kolik to přibližně stojí?

hodnocení

2x

Jestli je to ideální 1/2, tak to tak jednoduché není. Pokud se dohodnete se spolumajitelem, můžete si tu "svoji" polovinu oplotit, ale stejně máte zase ideální 1/2 - i s tím plotem, do kterého investujete.

Musel by se to rozdělit úředně, se zápisem na katastru nemovitostí, s novým vyměřením atd. Pokud spolumajitel nebude souhlasit, můžete se takového rozdělení domáhat soudně.

hodnocení

2x

Musíte na stavební úřad, aby dovolili rozdělení parcely. Pak teprve za geodety a na katastr.

doplněno 28.01.17 17:23:

Jardo, mám to z vlastní zkušenosti, kdy se parcela (zahrada) dělila na dva díly. To bylo paprírování na stavebním odboru. Jinak bych to nepsal.

doplněno 28.01.17 17:26:

1) na stavební, aby dali předběžný souhlas a soupis o jaký pozemek se jedná

2) s tímto dokumentem na geodety, kteří provedou rozměření dle podkladů stavebního odboru,

3) stavební úřad vydá rozhodnutí na základě zprávy od geodetů

4) katastrální úřad.

Takto jsem to měl já.

hodnocení

1x

Zdravím,

musí být na obě rozdělené poloviny pozemku přístup z veřejné komunikace. To za prvé. Nechat zaměřit pozemek a vypracovat geometrický plán. Žádost o rozdělení pozemku + geom. plán na stavební odbor , povolí jen pokud je zabezpečen přístup. Pak smlouva a vložení na katastr. Loňská zkušenost.

Zaměření + geom. plán 6000 Kč, stavební odbor 1000 Kč, vklad na katastr 1000 Kč. Pokud si smlouvu nenapíšete sami, tak další poplatek právníkovi.

jabraka*
hodnocení

0x

Rozdělení parcely je v rozhodnutí obou spolumajitelů.Rozhodnou písemně smlouvou ,jak se bude dělit,nechají ten způsob zaměřit,dokonce nejsem jist,zda musí na stavební odbor,vždyť se nejedná o stavbu.Ani o změnu typu půdy.Tak snad jen na zemědělský odbor.

JABRAKA

hodnocení

0x

Dělil jsem louku vloni na podzim. Jako první museli přijet geometři, zaměřit, namalovat a teprve potom s tou malůvkou se muselo na stavební. Jinak na tom stavebním jaksi neví, co vlastně mají schválit. Potom to nechat zapsat na katastru.

Geometři mě stáli 3 500,- Kč. Katastr 1 000,- Kč.

U Vás se na stavebním neplatí správní poplatek? Rozhodnutí Vám dali zdarma?

Zařizoval to geodet, takže abych řekl pravdu, já ani nevím. Přinesl mi papír ze stavebního, za všechno chtěl třiapůl tisíce, takže jestli něco platil, fakt netuším. Ale že by úřední šiml řehtal zadarmo se mi moc nezdá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]