Nejste přihlášen/a.
Nájemníkovi skončila smlouva koncem listopadu. Na prosinec zaplatil co chtěl a dále již nic neplatí. Byt nepředal. V prosinci jsme mu napsali dopis, aby vše doplatil a že nemáme zájem na prodloužení smlouvy. Neodpověděl. Byt je zamčený , nepředaný a nájemce neplatí. Co dělat po právní stránce?
zákon bohužel stojí více na straně nájemce než pronajímatele. Hrubé porušení znamená, když vám nezaplatí 3 měsíce, teprve pak to můžete dát k okresní soudu žalobobu na vyklizení bytu. Pokud dodržíte právo může to trvat i rok.
Právní cestou je to na dlouhé lokte. Takže nejlépe se s ním domluvit, ale může hrát mrtvého brouka několik měsíců, to co vám radí krtek bych rozhodně nedoporučovala, kvůli ochraně soukromí, může na Vás zavolat policii. I když byt je Váš nemůžete vypáčit dveře, stává se že nájemce řekne, že jste vpadl do jeho soukromí a ukradl mu třeba peníze , zlato. Jediný pokud jsou energie na Vás mu můžete odpojit plyn,vodu. Jenomže někdy někteří individua žijí i tak dále. A navíc vy budete pak znovu platit za připojení. Pokud si energie platí sám, tak se nemůžete ani zeptat , zda na nich nedluží, pokud ovšem nemáte plnou moc.
jaká pak ochrana soukromí?..tazatel píše, že smlouva je do konce listopadu...a dneska máte leden..tzn. má tam prd co dělat...a já neříkám, že má ty dveře páčit, ale normálně otevřít...snad má náhradní klíče ne? podle mě by si v této situaci mohl "nájemce" volat koho chtěl...neuspěl by...vy tu píšete o nějaké krádeži peněz, zlata...to by musel nejdřív prokázat a dokázat což nevím jak by udělal..a za další...vemu si kameru..a všechno to natočím..a je klid..tato situace ve mě vyvolává usměv jako když já jsem celé odpoledne bouchal na sousedku nade mnou ať nedělá bordel a ona pak na mě zavolala policajty..když jsem jim pak říkal, že se mi straně libí, že obtěžující volá policajty na obtěžovaného tak se museli držet aby se nezačli smát..to jen tak bokem...vzhledem k tomu jakým způsobem funguje náš justiční systém by to toho "nájemce" ani nenapadlo..měl by možná jen silné řeči na začátku...
Dle § 711/2 písm. b) Občanského zákoníku platí, že pronajímatel je oprávněn dát nájemci výpověď z nájmu bytu v případě, že nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné. Není rozhodující, zda si nájemce výpověď vyzvedne či nikoli, termín "doručení", který je v této souvislosti Občanským zákoníkem používán, je standardně vykládán tak, že písemnost je adresátovi doručena, dostane-li se do sféry jeho vlivu, tzn. je-li typicky doručena na adresu trvalého pobytu fyzické osoby (či na její korespondenční adresu) a je tak umožněno, aby se tato osoba s obsahem písemnosti seznámila. Skutečnost, že adresát písemnosti např. nepřejímá řádně doručené poštovní zásilky pak nemůže mít v žádném případě negativní právní důsledky pro odesílatele předmětné písemnosti. Pokud uplyne výpovědní lhůta a nájemce nepodá k soudu návrh na vyslovení neplatnosti výpovědi z nájmu bytu, je možné se obrátit na soud s žalobou na jeho vyklizení.
Rozhodně se co nejrychleji poradit s právníkem. Většinou mívají svého právníka i realitky. Pokud Vám pomůže, poradí můžete pak byt pronajímat pomocí realitky, která by Vám doporučila lidi k pronájmu a napsala i smlouvu.
Řešila jsem několikreát, radila se s právníkem i policií. Právník sám uznal, že jeho rady mi jsou v reáluý k ničemu. Ksoudu může dojít za rok a za tu dobu mi např. dlužící nájemník, který nedělá, nedá ani korunu a ještě nbudu platit právníka a soud. Policie varovala před vniknutím do bytu ze shora uvedených důvodů, že mně může nájemník obvinit, že jsem mu ukradla třeba 200 000 Kč a já budu muset dokazovat, že tomu tak nebylo. Natáčet na kameru, co? Že jste nic neukradl a ukradl to před , nebo po natáčení? Neobstojí.(Mj., myslím, že většina majitelů soukromých domů má náhradní klíče od pronajímaného bytu, pro případ nějaké havárie. Samozřejmě je to oznámeno a je to věc důvěry, že tam jinak bezdůvodně chodit nebude.) Takže, zpět k věci. Jak jsem vyřešila několik obdobných případů. Vyzvala jsem nájemníka písemně, s doložkou, aby si věci vyzvedl do 3 dnů a předal klíče, jinak budou věci zlikvidovány. Právník posvětil. Pokud nemá smlouvu už platnou, počkám 3 dny, vystěhuji věci a tím tamj skončil. Pak mohu soudně vymáhat škody a dlužný nájem.(Policie radila vystěhovat se 2ma svědky, ale to je podle mne napadnutelné.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.