Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupil jsem dům, po zaměření jsem zjistil, že soused má postavenou garáž z části na mém pozemku,souseda jsem na to upozornil, a proto že nemám k domu žádnou zahradu jen pozemek před domem(asfalt) požádal jsem souseda ať si dveře do garáže přesune z druhé strany z jeho zahrady,jelikož tam má vjezd.
Tím by se situace pro mě vyřešila a on by nemusel vjíždět do garáže přes můj už tak malí pozemek.Soused na to bohužel nereaguje a dělá, jako by se nic nedělo,mohu si tedy na ten pozemek dát bránu a zabránit mu ve vjezdu do garáže?Věcné břemenu žádné nemá.
Děkuji za případné rady.Mirek
Zdarec, nahlédnutím do katastrální mapy zjistíte zda je garáž legalizovaná.Pokud ano žádejte o vysvětlení a řešení úřad který stavbu takto povolil.Pokud ne ať stavbu soused odstraní.V žádném případě si nenechte šlapat po svých právech.
Zjistěte si jak dlouho tam ta garáž je, jestli nejde o vlastnické právo vydržení. Máte jistotu, že je to změřené přesně? Vy chcete mít zlé sousedské vztahy? Koukněte na to z druhé strany x let to tak je, nikomu to nevadilo, pak si ten dům koupí nějakej floutek a hned dělá tlaky. Vy jste to s tím vědomím kupoval, soused o Vas nestál. Věřte, že cokoli mu budete nařizovat, vrátí se Vám, časem. Nečouhají, náhodou jeho větve na Vaši zahtadu?
Dobrý den,
garáž tam stojí od 70.let,není to tak jak si myslíte,oba domy byli neobydlené ca 20 let soused dům koupil před pěti lety a nastěhoval si do zrekonstruovaných bytů nepřizpůsobivé občany(to již jsem byl majitel mého domu.)
Zaměřené to mám dobře a není to vedené jako garáž, ale přístřešek, problém je v tom, že já nemám jinou možnost příjezdu a parkování u domu,kdežto soused za domem má obrovskou zahradu včetně brány na průjezd do garáže,krom toho tito občané si z mého pozemku dělají autoservis a odkladiště bordelu a mě nezbívá nežli to řešit.
Pokud jste souseda jen upozornil, je to málo. Musíte ho právně vyzvat, aby konal, co po něm chcete, dát mu přiměřenou lhůtu, pokud se nic nebude dít, musíte jít právní cestou.
Pokud dáte bránu, může do doby rozhodnutí soudu o tom kdo má právo, požádat o návarácení pokojného stavu.
Osobně bych šel cestou míru a práva ve Váš prospěch.
nepoužil jste pro zaměření onu proslavenou digitální mapu? Máte domky, které třeba už sto let stojí na vlastním pozemku, který přesně kopíruje jejich obrys. Nedávno mapu zpřesňovali, digitalizovali a uzákonili. A výsledek je ten, že podle zákona jsou pozemky o jeden a půl metru posunuté. Domky, které stály sto let na svém pozemku, najednou zasahují jeden a půl metru do sousední parcely. Já bych rád věděl, kdo takovou pitomost vymyslel a prosadil. Nevíte to náhodou někdo?
figurku, "Nevíte to náhodou někdo" co myslíte, digitalizaci, srovnání pozemků se zápisy a podobně? Já podle zákona nemám posunuté pozemky, nebo nechápu Váš dotaz.
Řešil jsem stejný problém dům postavenýna hranici pozemku, po převedení katastrálních map do digitalizované podoby byl částí 1,2 m na sousedním.
Odpověď byla pro @figurek Ten rozdíl v délce stěny garáže napovídá, že by se mohlo jednat o přestavbu bývalého přístřešku na garáž bez povolení stavebního úřadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.