Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nautila ve studni nebo vodárna doma?

Od: honza50 odpovědí: 6 změna:

dobrý den, chtěli bychom využít studni ke splachování, budeme rekonstruovat-nové podlahy, nová koupelna

jestli jsem pochopil instalatéra dobře, jsou dva koncepty. nautila - čerpadlo ve studni bez nádrže, otočím kohout, pustí se čerpadlo. podle něho cca 10tis

druhá varianta, mít doma vodárnu, nádržku na vodu, kam čerpadlo přičerpává vodu podle potřeby, když klesne hladina ve vodárně (ta má kolik běžně? 10, 20l?) řešení prý 16tis

jaké řešení je lepší, vhodnější pro to wc a proč?

díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak záleží co od systému očekáváte, jak je hluboká studna, jaká bude spotřeba vody, atd...

Aby mohlo být čerpadlo ve studni bez vnitřní expanzní nádoby, tak musí být řízené frekvenčním měničem.

Plynule se pak mění otáčky čepadla podle aktuální potřeby na množství dodávané vody. Trochu problém je když někde jen kape voda, nebo pustíte kohoutek jen na minimální průtok.

Doporučuje se do systému dát alespoň malou (5-10l) expanzní nádobu, aby se toto kompenzovalo.

.

Obě varianty jsou funkční a v běžném provozu prakticky nepoznáte rozdíl.

Já bych osobně šel do varianty s normální expazí (50-80l), u které může maximálně odejít gumový vak za pár (700,-) korun.

Kdežto frekvenční měnič má záruku jen 2 roky a když odejde tak nový stojí 8tis...

nakobyl*
hodnocení

1x

domácí vodárna má dlouhou tradici a má vlastně všechny "blechy" vychytané. Ta moje běží cca 10 let bez jakéhokoliv problém či údržby. Nautila ve studni - bez nádrže , také jsem to kdysi zkoušel, ale pořídil jsem pak k tomu onu nádrž. Tam je nevýhoda, že se jedná o poměrně novější věc a provoz takového čerpadle je zpravidla omezen počtem sepnutí - rozběhů za nějaký časový úsek. A to je již předpúoklad nějaké poruchy. Proto bych volil domácí vodárnu, která by pro užitkovou vodu stačila menší a tím pádem levnější. Jediná nevýhoda vodárny je to, že potřebuje nějaký zateplený prostor. To zas nautila nepotřřebuje. Touro možností se řiďte

honza50
hodnocení

píšete že byste volil domácí vodárnu, menší a levnější. co tím prosím myslíte? kolik litrů, jaký systém, značku a podobně?

díky

paw*
Klidne vam staci domaci vodarna kolem 8 00 s nadobou 5l.zadejte do vyhledavace a nejdete jich hodne. Spise kupte neco, na co budou dostupne dily. Třeba ba Al-ko, sigma ci grundfos. Bau-bau produktum bych se vyhnul.

Také bych volil vodárnu-je na ni vidět takže snadnější oprava (ve studni je jenom trubka s košem) a hlavně pokud to máte jenom na WC tak určitě dát tlakovou nádobu i když bude nautila,protože by se s toho častého spínání zbláznila:) to by asi ani měnič nezvládl.Ale ty vodárny mají sací výšku +-8m. takže těžko radit když nevíme podrobnosti.Jinak značku: já su vlastenec tak sigma a velikost nádoby 30-50lit-jedno spláchnutí-jedno zapnutí.A ještě kde vzal ten cenový rozdíl 6 tis. když ty ponorné jsou dražší než vodárny a rozvod je skoro stejný

sigmashop.cz/...

sigmashop.cz/...

doplněno 24.01.17 20:07:

Ale paw pokud to má pouze na WC tak ta tlaková nádoba 5lit (obsah+-2lit vody) než do nádobky načůrá 10 lit vody tak sepne min 4x

hodnocení

0x

Vodárna původně SIGMA, rozsypalo se čerpadlo takže vyměněno za zahradní ALKO s původném příslušenstvím - tlaková nádoba 33 l s vakem v pohodě zvládá 2 spláchnutí ,záleží na správném dotlakování vzduchu a seřízení tlakového spinače

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]