Nejste přihlášen/a.
Mám doma tyto vrtáky, zajímalo by mě na co se to používalo .Určitě tesaři nebo truhláři -když se dělala vazba?
Nejsou to vrtáky,ale nebozezy.
JABRAKA
Ale už je to odpovězeno.
Jo čeština je různorodá,ale vrtám nebo nebozezuju.Ohledně názvu máte pravdu,ale tesař stejně řekne provrtat a dát dřevěnej klín jak by řekl vynebozezovat a dát klín.Stejně se to dnes v 95% dělá už el.vrtačkou a ne ručně.Jo a nebozezy mám doma a používám je.Jak tyhle velké trámové tak i menší ruční.Ale jsou to nebozezy a ne vrtáky.A je mi to jedno jak se to jmenuje - hlavně když je zákazník spokojenej s prací.
Takhle to má vypadat.Staré dobře udělané vrtáky pro tesaře..Fotka nic moc,ale na ukázku stačí.
Nebozezy mají jednu výhodu.Vyvrtají kuželovou díru a lépe v ní drží vruty,než ve válcovém otvoru,Na šumavské chalupě jsem našel nebozez po Němcích,který má průměr 8 cm.Je na kované tyči metrdvacet dlouhé.Kdyby si našinec kladl otázku,k čemu se takový"vrták"může hodit,asi by se k odpovědi nedopídil.Používal se totiž na vrtání klád,které sloužily jako potrubí.
JB
Souhlasím Jabrakou jenom doplním,že těmito nebozezy se také vrtaly kmeny pro výrobu studniční pumpy.
Vzpomínám si kdy byl vrtán kmen o délce možná až 4 m.Nebozezem točili dva tesaři,nebozez se nastavoval
vždy po určité délce vyvrtaného otvoru a na kraj vsazovli středicí kroužek,aby udrželi střed vrtání.To byli oni
správní řemeslníci,jo jo doby se mění.
S pozdravem fero
Už je to zodpovězeno, ale nevadí - tesařský nebozez.
Když sem je po dědovi (možná, že jsou ještě po pradědovi) v dílně našel, nejdřív sem taky přemýšlel, k čemu je to dobré. Ale podoba s malými nebozízky (nebo také navrtáváky) dala tušit, o co se jedná. Později jsem v literatuře našel, k čemu to sloužilo (bylo to v cca polovině 80. let, takže zdroj internetu ještě nebyl). Podobně to bylo i s malými vrtáky (špulíři, hadovými vrtáky a pod.) s klínovou stopkou, určených do prastarého kolovrátku ještě bez hlavičky - klínovitá stopka se upínala do klínové drážky v kolovrátku a a vrták se zajišťoval šroubem s hlavou podobnou křídlové matici.
A když už tady bylo zmíněno vrtání dutých trub z kmenů - chtěl jsem sem dát pár fotek pro představu, jak to vypadá - jak se to dělá (nafotil jsem to před několika roky na jedné akci), ale bohužel ty fotky nemohu zrovna najít - takže třeba časem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.