Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rány v rodiném domku, co se děje?

Od: maky® odpovědí: 14 změna:

Již před několika roky jsem zažila a letos také, že jakmile je pár dnů pod -10, občas doma slyším ránu...takové silné bouchnutí, jakoby na střeše, prostě někde nahoře v domku. Máme plechovou, rovnou střechu. Ale ta rána je pořádná *bum*

p.s.manžel to slyší také, takže to není jen v mé hlavě :-D

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

No, přeci jsou mrazy, až praští ;). Tak určitě je to spojené s výrazným poklesem teploty. Můžou pracovat jak plechy na střeše, tak trámy.

hodnocení

jo jo, tu to máme...mrzne, až praští *smich*

maky,přesně toto mě napadlo u otázky mrzne až praští.Kdysi jsem bydlela ve světničce v podkroví a vždy ve velkých mrazech praskala střecha. mamina

ctenar*
hodnocení

2x

Není možné, že se teplotně smršťují krovy a když překonají ve spoji tření a vůči sobě poskočí, že otřes se přenese do trámu a ten ho lépe předá ve formě mechanického chvění (=zvuku) do okolí? *nevi*

doplněno 21.01.17 11:59:

Možná praskají přímo trámy (krovy). *nevi*

Když se podíváte na staré trámy, tak mají podélné praskliny, které tam určitě nebyly, když to stavěli z nově nařezaných hranolů.

To čtenář : Ono už je apríla? Pokud věříte tomu, co jste napsal, tak Vám doporučuji hlídat si okna, aby Vám tou dilatací nevypadly že zdi
doplněno 21.01.17 13:36:

Dobře - teď už chápu, že o dřevu nevíte takřka nic. Přiznávám, že jsem Vás zpočátku podezíral z trollování. Takže věc se má tak, že staré trámy bývají popraskané - ovšem to nemá zhola co dělat s tepelnou roztažností dřeva, ta je skutečně prakticky zanedbatelná. Zato daleko výraznější je vlhkostní roztažnost, takže postavíte li krov ze syrových (nesušených) trámů, tak pak dochází k jejich vysoušení - zejména v létě poměrně nekontrolovanému - dochází k objemovým změnám a následným trhlinám ve dřevě.

Ovšem pokud máte plechovou krytinu na rovné střeše, tak ta se dělávala pertlovaná - tedy prakticky celá střecha v jednom celku bez možností dilatace jednotlivých plechů. A jelikož ocel má tepelnou roztažnost vyšší než dřevo, tak dochází k pnutí v materiálu a to se může projevit i ránami.

alten*

Přikláním se k tomuto názoru ( roztažnost- smrštění plechu ). Dobře to pozoruji na

" plechové garáži" ( jak v letním horkém počasí, tak při silných marazech ).

hodnocení

0x

U nás to samé. Přičítám to pnutí trámů.

ivik*
hodnocení

0x

Když venku mrzne a doma topím, tak někdy"lupe" v rámech plastových oken,je to změnou teploty.Nebojte, strašidýlka to nejsou :)...

tondac*
hodnocení

0x

Jestli máte nad střechu vyvedené odkouření kondenzačního kotle nebo odvětrání kanalizace, tak se kolem může tvořit led, který se najednou vlastní vahou utrhne a spadne na střechu. Ale to byste ho pak našli před domem.

gryllus

Přesně tohle mě taky napadlo, u nás jsou to rány děsné. Je-li střecha plochá, nenajde se před domem nic.

hodnocení

0x

Nebojte se, v noci je větší mráz, ve dne méně, tak se ty plechy roztahují a zase smršťují. Vyměňte je za tašky a bude klid.

adosiri
hodnocení

0x

Pracuje materiál, můžou za to mrazy.
Mně zase v horku "lupala" makrolonová veranda :-D A to byly taky rány :)

hodnocení

Makrolonová střecha na terase nám také v horku "lupe", když se ohřívá a když pak chladne ;)

hodnocení

0x

Nám kdysi takto mlátilo ve vyvložkovaném komíně od plynového kotle, ale nebylo to každou zimu a pak to jednou přestalo samo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]