Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SVBJ odmítá zdělit informace

Od: tomask® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, nedávno jsem se stal členem SVBJ ( zakoupením bytové jednotky).

Nyní bych se chtěl trochu zorientovat v úvěrech, které byli pořízeny na rekonstrukci domu. Obstaravatelská kancelář mi však odmítá tyto smlouvy poskytnout, s vysvětlením že jsou již podepsané a nic mi do toho není.

Poradí mi někdo jak postupovat? A nebo jestli mají pravdu.

Předem děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

socyfu
hodnocení

3x

Ná začátku je třeba si ujasnit, kdo je kdo.

1) Jsi tu ty, jako vlastník bytové jednotky.

2) Je tu SVJ jako právnická osoba.

3) Je tu firma, která obstarává "účetnictví"

Ty jako vlastník bytu nemáš nic společného s touto firmou. Oni jsou pověřeni právnickou osobou SVJ. Bez jejího povolení ti nemohou zdělit nic. Naopak kdyby to udělali, bylo by to protizákoné.

Ty se musíš obrátit na statutární orgán SVJ. Jsi členem této právnické osoby, takže ti musí umožnit náhled do smluv. Pokud by jsi neobstál, tak svůj požadavek přednes na shromáždění svj. Pak už ti nezbyde nic než soud. Ale soudit se s vlastníma sousedama... Tohle bych ti vůbec nezáviděl. To by mělo smysl pouze v případě, že si myslíš, že zde byl spáchán nějaký trestný čin.

hodnocení

1x

Vlastník bytu je současně spoluvlastníkem společných částí domu a nese za činnost společenství spoluodpovědnost. Z tohoto důvodu má právo nahlížet do všech písemností SVJ. Z toho ovšem nevyplývá, že má právo nahlížet do písemností SVJ kdykoli a jakkoli. Způsob nahlížení do dokumentace by měl být zakotven ve stanovách - prostudujte si je. Pokud je ve společenství zřízen nějaký kontrolní orgán, požádejte jej o součinnost.

albatros498022*
hodnocení

0x

Obraťte se na výbor SVBJ, ten vám informace poskytnout jako členovi musí.

hodnocení

Ano, oni mi řeknou kolik se dluží atd, ale nechtějí mi dát k přečtení smlouvy, které podepsali. S tím, že jsou součástí obchodního tajemství. Ale jak může být tajné něco, čeho jsem součástí.

Nějaký zákon, nebo něco, čím bych své argumenty podpořil není?

krtek*
hodnocení

0x

právě, že naopak...vám je do toho všechno...řešil jsem podobný problém s naším správcem domu...taky jsem mu musel trochu zvýšeným tónem naznačit, že on je "můj zaměstnanec" a ne já jeho...a že on tu je pro mě, ne já pro něj...nenechte se odbýt...máte na to samozřejmě právo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]