Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Váha dovezeného uhlí

Od: martinmartin odpovědí: 14 změna:

Jaký může být rozdíl mezi 50g suchého a 50g mokrého uhlí, jedná se o II. ořech? Martin

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Váha dovezeného uhlí bude podle tvého zadání stejná.

A mimochodem: metrický cent se označuje q. Tvoje označení g znamená gramy!

Objem uhlí se ale může výrazně lišit právě podle toho, jestli bude uhlí suchéí nebo mokré.

Rozdíl si musíš vyzkoušet. Zkus zvážir pytel suchého uhlí a ten stejný pytel s uhlím namočit třeba na půl hodiny do vody. Pak zvaž pytel s mokrým uhlím a podle toho uvidíš jak moc se to může lišit.

Můj odhad je, že až 20% může být voda.

sebod*

colombo. vcelku dobrá odpověď. Až na tu půlhodinku namočení. Nasákavost se měří v delších intervalech. Třeba 24 hodin.

Zde je pěkné povídání ;) ridepal.ridera.eu/...

alten*

Uvedený odkaz hodně napoví k vašemu dotazu, přesným vztahem mezi hmotností a vlhkostí se ale nezabývá . (Autor zde uvádí vlhkost hnědého uhlí běžně mezi 30 - 35 procenty. Navíc se dočtete, že je to v pořádku a ku prospěchu kvality paliva. Text pojednává o baleném - pytlovaném uhlí. Sám, podle svého laického úsudku považuji za cennou informaci už jen samotný údaj o "správné"vlhkosti uhlí. Jestli lze jednoduše měřit vlhkost uhlí netuším.U dřeva je to jednoduché, v praxi postačí vlhkoměr - lze koupit v ceně cca od 150 Kč výše - používám jej a k plné spokojenosti ).

ridepal.ridera.eu/...

doplněno 06.02.17 13:43:

sebod byl rychlejší. (Nečetl jsem všechny příspšvky a hned jsem hledal odkaz na netu)...

sebod*

alten. Ano, lze změřit vlhkost (nasákavost) uhlí. Vzorek uhlí vysušíš v troubě. Dostaneš tak váhu naprosto suchého materiálu, který se však v přírodě nevyskytuje. Tento vzorek necháš venku, pochopitelně na něj nesmí pršet, ale musí k němu mít přístup vlhkost ze vzduchu. Ponecháš cca 24 - 48 hodin. Opět zvážíš. A teď vzorek ponoříš do vody a průběžně vzorek vytahuješ z vody a vážíš (např po 10ti hodinách, 24 hodinách...). Po určité době vzorek přestane jímat vodu a jeho váha se ustálí. A podle odchylky od váhy vzorku se vzdušnou vlhkostí zjistíš, kolik % vody obsahuje.

Takže u koupeného uhlí postupuješ opačně. Zvážíš vzorek, vysušíš, necháš nasát vzdušní vlhkost - opět zvážíš a už máš rozdíl ve váze.

albatros498022*
hodnocení

0x

Pokud bude jen namoklé tak je to max do 3% pokud by bylo mokré celkově tak až 15% může být voda, ono jde sice o to, že dostaneš méně uhlí, ale mokré uhlí je nebezpečné skladovat hrozí dost značná možnost zapaření a následného zahoření. Již z tohoto důvodu bych mokré uhlí nepřevzal. Jak je mokré se dá poznat po rozbití většího kusu je na něm zpravidla vidět do jaké hloubky je nasáklé vodou.

hodnocení

0x
martimartin
hodnocení

Děkuji za odpovědi, za ty g se omlouvám, rychlá reakce na dovezené uhlí. Martin

cechacek*
hodnocení

0x

Rozdíl někdy větší, někdy menší, z jaké hloubky je vykutáno, doprava kolik do něho naprší, kolik naprší ve skladu u uhlobarona a.p. Ale řekl bych, že je poměrně levné, zvláště když se stát zbavil nerostného bohatsví které nevím jak se odhadlo / kolik je pod zemí /, a vystřídalo se tam několik zájemců kvalitních majitelů, ČEZ, Petr Pudil, Vasil Bobela, Koláček, Měkota, Appans, Feber a spol. Ostravská OKD, kůponovka, stát, později Karbon mistr Koláček, Otava, poté vláda prodala RPG Bakalíkoj a jeho firmě Charles, poté Nizozemské sdružení New World, dále Ad Hog britští lupinkové. Mistr Koláček, Otava, Przybyla se ocitli před soudem za škodu několik miliard, milosrdný soud je zprostil viny. Později od dobro miliardáře převzala byty Lucemburská společnost Fondy. Možno s ohledem na kvalitu životního prostředí a prohlídky kotlů na TP, tak by mohla ještě vláda navrhnout zákon o zastřešení všech skladů prodejců uhlí, poněvadž i některým uhlobaronům solidně naprší, nasněží a mám dojem, že žádný finančně nestrádá a nežije v chudobě.

pepikdvorak
hodnocení

0x

Dobrý den.

Snažím se zjistit , zda existuje nějaká norma udávající povolené (?) množství vody v koupeném uhlí.

Zatím jsem se to nikde nedočetl. V mém případě jsem koupil v 25 q ledvického uhlí 19,8 % vody.*bum*

Myslím , že je to opravdu hodně. ( Cca 1,5 kg dovezeného uhlí jsem v krabičce sušil na radiátoru asi 3 týdny a vážil na digitální kuchyňské váze - výpočtem jsem zjistil výsledek) .

Příště nebudu čekat na doplnění zásob před zimou na listopad nebo prosinec , ale uhlí si objednám v létě po delším suchu, kdy bude větší pravděpodobnost , že obsahuje minimum vody. Určitě to nebude obsahovat tolik vody .

Pepík *smich2*

hodnocení

0x

@pepikdvorak - Snažím se zjistit , zda existuje nějaká norma udávající povolené (?) množství vody v koupeném uhlí.
ČSN 44 1376 Hnědá uhlí a lignity - Stanovení maximální nasákavosti a ČSN 44 1377 Tuhá paliva - Stanovení obsahu vody.

hodnocení

0x

Upozornil jsem prodavače v uhelném skladu, že je uhlí Ořech I mokré. Odpověděl mi, že asi nevím, že uhlí je jako kámen, který vodu nevsakuje.

janm*

pokud by šlo o černé tzv. druh "kamenné uhlí" pak s tou nasákavostí ano, u hnědého to ovšem neplatí...

janm*
hodnocení

0x

Přibližně a bez vážení zjistíte objemově kolik máte uhlí tak, že ho dáte vždy do stejné prostory a všimnete si jak uhlí prostoru vyplňuje, pokud by bylo mokré a tím pádem těžší pak prostoru nevyplní tolik jako v případě suchého...Dnes není problém vyfotit si letošní složené uhlí ve skladovacím prostoru pomocí mobilu, fotku si ponechat a porovnat s tím co uvidíte příští rok...A také jak tu již zaznělo je uhlí vhodné kupovat v delších sušších obdobích např. v létě...jinak tedy při vsázce uhlí do např.kamen se dříve vždy mírně vodou "kropilo" což prý mělo zajistit větší výtěžnost tepla, nezkoušel jsem ale předkové to takto praktikovali, tak možná věděli co činí :)

kahsa*
hodnocení

0x

Taky jsem jednou dohadoval že mi naložili (jezdím si se svojí dodávkou) mokré uhlí. A několika místech mi bylo řečeno že uhlí vodu nenasaje, že je to jen povrchové.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]