Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit kotel od sazí

Od: honza333® odpovědí: 11 změna:

Topím uhlím a mám kotel kovotherm. Čištění je problém, kromě toho, že mne to nebaví, tak se mi taky nedaří udělat to pořádně. Mechanicky zkrátka stejně nedokážu v uspokojivé míře oškrábat napečené saze a to zejména z části kotle mezi topeništěm a kouřovodem (která slouží k ohřevu vody vlivem teploty spalin). Znáte někdo nějaký způsob, jak mechanické čištění zefektivnit, nejlépe tedy asi chemickou cestou?

doplněno 14.09.09 11:01:

Pozn. Topím dřevem a hnědým uhlím.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

toto už tu bylo,

je lepší odstranit příčinu tvoření sazí, dehtování a následného lepení popela na dehet, potom bude stačit čistit jednoduchým způsobem.

Doporučuji si najít ve vyhledávání např. heslo dehtování, nebo konkrétně otevřít :

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

a další, když se člověk obeznámí s příčinami dehtování a porovná se svým problémem, přijde na nejvhodnější řešení...

hodnocení

Souhlasím, že ideální je odstranit příčinu dehtování. Přejdu tedy na topení plynem :) Ale pár let to musím ještě vydržet. S tím odstraňováním to není tak jednoduchý, např. když výkon kotle neodpovídá potřebám domu atp. a to se odtsraňuje tedy dost draho. Taky je problém s kvalitou paliva, uhlí těžko budu sušit dva roky a když ho přivezou mokré, tak s tím moc nenadělám. Ale i kdybych se naučil zázračně topit v mém kotli bez dehtování, teď tam ten dehet mám a sám nezmizí, takže ho potřebuju nějak dostat dolu. Ze spalovací i přikládáací šachty ho dostanu docela snadno při horkém kotli to jde dobře oškrábat. Jenže z té další sekce už ne, je tam nižší teplota a navíc tam dost dobře nemůžu, když je kotel rozpálenej, resp. v něm hoří. Někde jsem tady našel zmínku o tom, že se to natře naftou a ono to změkne, máte s tím někdo zkušenosti?

cacab*

Když sme měli kotel na uhlí, tak ho táta jedmou za čas rozfajroval hadrem namočeným v benzínu, prý aby se protáh komín a spálili saze

katerina*
hodnocení

0x

s tímhle si musel, ale počítat, že kotel budeš muset čistit. Bohužel na toto mechanický přípravek asi nenajdeš taky čistíme kotel takhle ručně takže škrabátko košťátko a šup hodinová práce na čištění, ale já čistím ještě kolínko komínku a komín aby tam nikde nebyli saze. Pokud tě to nebaví tak to nauč někoho jiného *smich*. Neboj chce to jen cvik a přijít na nejrychlejší způsob očištění.

hodnocení

Děkuju za snahu, ale přiznám se, že rady podobného charakteru, tedy ty, které vlastně ani radami nejsou, mi tady vždycky tak trochu vadí. Konkrétně k této - samozřejmě, že jsem s tím počítal a samozřejmě, že čistím i kouřovod a komín. Čištění kouřovodu je ale sranda oproti vlastnímu kotli, tak jsem to ani nezmiňoval. Problém s kotlem je ale v tom, že nedosahuji uspokojivých výsledků - když se mi semtam podaří proškrábnout se až na plech, lze pozorovat, že neodstranitelná (mým způsobem) vrstva má několik mm. Ale odstranit ji prostě nedokážu, rpotože je připečená a zmiňovaný prostor není nikterak dobře přístupný.

katerina*

já mám na tyhle nedosažitelné věci škrabák na dlouhé tyči bohužel opravdu to jinak nejde než pořádně zabrat a nějakou dobu to drhnout až do doby kdy to je alespoň uspokojivé. Je mi líto, že jsem ti neporadila tak jak sis představoval ty, ale jinak to nešlo.

celp*
hodnocení

0x

Vyzkoušejte čistící špalek Eurexim.

kjanik112*
hodnocení

0x

Chce to kvalitní vercajk-vo tom to je.Nemáte-li možnost získat starou špici z kompresorové sbíječky-oškrt-(ocel POLDI-TENAX),kupte si větší zámečnický sekáč a rozřežte ho na 3 díly.Vemte půlcoulovou trubku a nařežte z ní 3 kusy potřebné délky pro čistění kotle.Na tyto trubky se pak navaří sekáče a doneste to ke kováři.Nechte si vykovat tenké,dlouze vytažené ostří k jedné straně-jako dláto na dřevo.Zvolte si také,jak má být ostří široké-např.15 mm,50 mm a pod.Ostří potom kovář zakalí a přebrousí tak, aby byl břit ostrý jako nůž. Břit je třeba na koncích(v rozích) zradiusovat.Uvidíte ten rozdíl v práci. Trubky si pak dle potřeby přihnete,abyste se všude dostal.Dehtování se nejvíc tvoří při zatápění-zpočátku je třeba rychle topit dřevem s přebytkem vzduchu a teprve až se voda trochu ohřeje,přidávat uhlí.Lidé však většinou,sotva začne dřevo hořet,ho zasypou uhlím a pak dlouho trvá než se oheň ve studeném kotli rozhoří.A vo tom to je.

davidc*
hodnocení

0x

Také sem topil hnědým uhlím než sem dostal tak nekvalitní hnědé uhlí které dokázalo totálně zadechtovat kotel že sem uhlí vyhodil na kompost a zkusil černé .Černím uhlím už topím 13 roku a vždy je kvalitní ne jak u hnědého jednou taková a jindy jiná kvalita spíš nekvalita.Černé uhlí je dražší ale má větší výhřevnost a méně popela tak je nakonec levnější .Kdyby lidi jen tušily jak dobře a levně se vytapí černým uhlím tak se na dřevo a plyn vyserou.Při správné výšce a pruměru komína kotel který odpovídá výkonem v kw to je dost duležité protože jinak bych z toho uhlí nedostal to maximum výhřevnosti co chci je černé uhlí bez konkurence a zelení vykladaj bláboly o znečištování ovzduší při spalování uhlí z vlastní zkušenosti vím že to není pravda ale to je na dlouhou debatu a nic se tím nezmění .Tak radím sežente si třeba pytel černého uhlí na zkoušku ale chce to mít i ten kotel a komín jak má být.

oto*
hodnocení

0x

Kdysi jsem uhlím topil a řešil stejný problém. Na netu jsem tehdy našel jednoduchou radu, a fungovala. V domácnosti máme slupky z brambor, připadně nějaké špatné - nahnilé brambory. Nevyhazovat do popelnice, ale občas přiložit do kotle, když dohořívá. Musí být však ještě dostatek žáru, aby to shořelo. Škrob ze spálených šlupek ty dehtové usazeniny neuklidí, ale rozruší je, a pak stačí lehce projet štětkou a kotel je o poznání čistější - bez námahy. Provozoval jsem to asi 5 let, a funguje to. Skusit spálit čistý škrob jsem nezkoušel, ale určitě by to gungovalo taky. Je tam nějaká chemická reakce s tím usazeným dehtem. Chemik nejsem, ale ten, kdo to tehdy napsal na net, asi byl, a vysvětloval to tam i ve vzorečcích. Každopádně slupky z brambor se dávaly do papírového pytle, a jednou za týden jsem je přiložil. Pak jen o poznání lehčeji vymetl.. Možná to někomu pomůže..

losos
hodnocení

0x
Ahoj já čistím kotel modrým práškem septal funguje skvěle na netu no najdete pozor nejlevnější stojí 99kc musíte hledat úžasný pomocník používám asi rok v komíně nemám nic proti.bolf Vallasko

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]