Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň ze spodu PVC

Od: veroika odpovědí: 19 změna:

Potřebuji radu odborníka, či někoho, kdo má zkušenost. Pokoj v přízemí, nepodsklepený, betonový základ (jak kvalitně a dobře udělaný netuším), položili jsme PVC podlahu, aby PVC nebylo přímo položené na betonu byly pod PVC vloženy desky hobra. Včera jsme zjistili, že se na linu ze spodní části + na deskách hobry udělala plíseň. Je možné aby plíseň způsobilo to, že se vytvořila vlhkost mezi linem a betonem? Beton na pohled ani na dotek vlhký není, jak jsme PVC odkryly, tak jsme našli vlhká některá místa, která hned po oddělání PVC beton vyschl. Hobru jsme rovnou vyhodili. Z PVC jsem plíseň otřela mokrým hadrem a nevypdá, že by to bylo napadené nějak více, šlo to bezproblému omýt. Ovšem potřebuji vědět jak s tím naložit dál, co když PVC položím zpět, tedy rovnou na beton? Místnost je třikrát denně průvanem větraná, místnost tedy vytápěná cca na 17-18 stupňů. Prosím o radu, jsem z toho nešťastná, místno už sice neobýváme, ale rádi bychom aby sloužila. V domě se objevila i vzlínající vlhkost, ale hned jak jsme na to přišli byla udělaná kompletní izolace vnitřních příček tekutou injektáží i v místech, kde vlhkost nevzlínala. Co se týče té plísně abych upřesnila, tak bylo nejvíce zasaženo, tam už ta plíseň byla černá pouze jeden roh cca 1,5 na 1,5 zbytek místnosti (místnost má cca 18m2) byla zasažena jen jemnou šedou povrchovou plísní, lehce otíratelnou. Prosím může mi někdo zda byla chyba tam dát hobru a lze lino zpět položit třeba i na beton a přilepit? Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Ošetřit protiplísňovým nátěrem, proti plísni ošetřit i spodek lina a položit na miralon.

veroika
hodnocení

a nebude se srážet vlhkost PVC x miralon? to PVC co jsem se dočetla nepropustí vlhkost přes sebe, beton také ne, proto se to srazilo přesně mezi nimi...

albatros498022*

Pokud tam vlhkost bude tak se srazí, to by se pak muselo řešit odvětraným roštem pod nějaké desky, problém všech chalup staršího data.

veroika
hodnocení

pomohlo by třeba řešení to PVC přilepit? nedat té vlhkosti prostor se vytvořit? přilepit ho natvrdo na beton? Beton je víceméně starý cca max 20 let, je hladký

asd1
hodnocení

0x

Pokud je špatná hydroizolace, tak lino na betonu je špatně - vlhkost uzavřená pod linem bude vzlínat do zdí (injektáž má omezené schopnosti - nic moc). = Buď krytina která stačí odvětrávat vlhkost z podlahy (koberec, dřevo), nebo risknout uzavření linem, nebo udělat hydroizolaci zdí i podlahy, nebo udělat odvětrávanou podlahu (podlaha je deska na nožičkách, celá plocha podloží pod podlahou je odvětrávaná - igloo, solido)

veroika
hodnocení

Odvětrávanou podlahu už neudělám, jelikož je mezi trubkami radiátoru a betonem max 5 cm, musela bych komplet vymlátit beton po celém pokoji a udělat komplet novou odvětrávanou podlahu, což asi předpokládám by bylo finančně dosti náročné.

Hydroizolace zdí by měla být zajištěna tou injektáží pokud se nemýlím a co se týče betonu, z venkovní části domu je vidět, jelikož byla tato část domu přistavována před 20 let, lepenka, která je pod betonem, to je jediné o čem vím, že tam je, tak přece díky této lepence musí být odizolována podlaha. Pokud by to tedy dejme tomu neplnilo funkci a bylo to špatně udělané je možné si tu izolaci v podobě lepenky udělat znovu na nynější beton?

bulik*
hodnocení

0x

Dát nejlevnější dlažbu.

veroika
hodnocení

A pomůžu si dlažbou? Vyřeší mi to situaci, že se plíseň nebude tvořit i pod dlažbou? Je pravda, že celý spodní část domu má podlahovou krytinu dlažbu, ale jelikož mi na dvou místech vylezlo vlhko, nechala jsem si odizolovat právě injektáží všechny vnitřní příčky. Dům máme pod svahem, takže jsme se pojistili i drenážemi okolo domu, ale bohužel vše mohli už zastavit předchozí majitelé, oni to ale vidět nechtěli, takže se tímto vším kryjeme my.

Co se týče dlažby, tak pod dlažbou přeci také musí být izolace, takže je pak jedno, co položím, pokud tam bude správná izolace, musí ta podlaha pak už zvládnout jakoukoliv podlahovou krytinu. Mé úvahy jsou pouze laické, ráda bych zkušenost někoho, kdo má podobné zkušenosti a co mu pomohlo to vyřešit.

hodnocení

0x

Veroniko, tuším, že nemáte žádnou hydroizolaci a jakýkoliv materiál, který dáte na podlahu a nebude prodyšný, bude pod tímto matrošem plíseň. To že se Vám zdá "na pohled ani na dotek vlhký není" jen jen Váš názor, páč vlhkost se musí změřit. Již pokus, přikrýt beton linem, je ukázka, že vlhkost tam je.

Bez kvalitní hydroizolace bude problém stále.

veroika
hodnocení

Bohužel začínám mít pocit, že tam vážně není žádná hydroizolace a pokud ano, tak špatná či špatně provedená :( Také mě ještě napadá i to, že je to jediná místnost v přízemí, která nemá dlažbu, zda je reálné, že když se nedostane dlažbou a ani vnitřními příčkami, které mám izolované, tak tento pokoj je poslední reálná možnost, kam se dostat může, protože příčky izolované jsou (2 vnitřní, další dvě jsou venkovní) ale je tam pouze ten beton na který jsme položili to nešťastné PVC. Děkuji Vám všem za Vaše reakce, přenechám své úvahy raději stranou a zavolám si odborníka, který mi změří vlhkost betonu a pokud tam ta vlhkost jde, hold si připlatím za firmu, ale nechám si pokoj izolovat.

Děkuji všem a rady klidně přijímám i nadále :)

asd1

Vlhkost měřit nemusíte, to že tam je už se ví ;)

Firma nejspíš řekne vybourat a komplet podlahu. Pozor na ošizení - prachy fuč a problém to nevyřeší. Pokud se nevyznáte, tak mějte svůj nezávislý kvalitní stavební dozor.

Osobně bych dal buď krytinu která to stíhá odvětrat, nebo to vyboural a svépomocí udělal odvětrávanou podlahu, příp. s podříznutím stěn a napojením hydroizolací stěn/ podlahy by odvětrávaná být nemusela.

Injektáž obecně moc kvalitní není a moc dlouho nevydrží, je to jen laciná náhražka klasického podříznutí...

veroika
hodnocení

Neříkejte mi, že pokud by ta podlaha byla tak vlhká, tak že se plíseň, jako že opravdová plíseň neudělá po celé místnosti? Hlavně pod skříněmi, v místnosti na té podlaze byly položené 2 velké skříně + dvě vysoké komody + postel. Pod odkrytí tohoto nábytku byla podlaha bez jakéhokoliv mokrého fleku, pouze ty "chlupaté" části plísně na tom linu a jak je tedy možné, že ta "chlupatá" plíseń nebyla všude? Velké části lina jsou naprosto bez plísně. Když je beton teda vlhký jak se podle Vás už ví, tak jak je možné, že když mi posledně z hadry cákla voda na ten beton, že to za chvilku bylo suché a ten mokrý flek už se nedal ani najít? Neměl by na tom betonu zůstat mokrý flek? Místnost má 20 m2, kdyby se v ní tvořila vlhkost, nerosily by se okna?

asd Vám píše pravdu, opravu musí navrhnout někdo kdo nepůjde jen po výdělku.

To že flek tam byl, tak na povrchu oschne, pokud není přikrytý. Když položíte opět lino, vlhkost se určitě objeví znova.

Vy musíte provést hydroizolaci domu, nebo se smířit s vlhkostí..

.

veroika
hodnocení

Jak mám dnes poznat, kdo jde po výdělku a kdo ne? ach jo někdy mám sto chutí se vrátit zpět do paneláku, tolik jsem se s manželem těšila do domečku a místo radosti nám dělá starost.

pohanka*

Se starým domem koupíte i staré problémy a prohřešky.

Okolo domu je práce pořád.

V dnešní době je na stáří nejlepší si postavit malý domek, ale ani to nikoho neuchrání před nějakými nenadálými, vzniklými problémy.

Ve svém okolí znám dva případy, kdy se staří manželé rozhodli koupit starší domky a plánovali v nich strávit klidné dožití.

V paneláku našetřili peníze a splnily si svůj sen. No, dnes již domy mají jiné majitele, po deseti letech již nestačily síly a důchodci se někam odstěhovali do jednoduššího bydlení, ačkoliv pracovití byli, ale náklady na nezateplené domky byly velké, plus nějaká práce okolo. No, tak to dopadlo.

Nezoufejte, nejste v tom sami. Firmu vybírejte ve svém nejbližším okolí.

veroika
hodnocení

Práce okolo domu nám nevadí, s manželem nám tento rok oboum bude 27 let, naopak si chceme do důchodu užít rodinný domeček. Největší starost nám spíše dělá ta nezkušenost jak řešit situace. Když jsme se do domu nastěhovali, dům byl skělý, byli jsme z něj nadšení, ale vše se pokazilo tím, když se udělala vlhká místa ve zdech, hned jsem volala odborníky, každý radil něco jiného, tak jsme z vlastního rozumu jelikož máme dům pod svahem dům ihned obkopali a nechali si firmou instalovat drenáže a odtáhli vodu od domu. Jelikož se vlhko objevilo ve vnitřní příčce, nechala jsem si udělat injektáže, kde jsem si tedy izolovala vnitřní příčky. Najednou ale začal zlobit tento pokoj s tou plísní. Dle článků, diskuzí a všeho co pročítám těch možností proč je to způsobeno může být tolik, že nevím a te´d se trápím s tím, jak se rozhodnout. Izolovat? Neizolovat? Zkusit jinou krytinu? Víc topit? Víc větrat? V tomhle se trápím nejvíce, hledání příčiny proč je tomu tak. Bála jsem se vlhkosti třeba v obýváku a kuchyni, při nastěohvání tam byla vlhkost 65-70%, věděla jsem, že to není dobré, tak jsem hledala jak správně větrat a díky tomu (alespon doufám, že to pomohlo) jsem snížila vlhkost na 40-60 %, kde se mi to drží. Je pravda, že v této místnosti je snad vše v pořádku a co se týče mlčení oken tak pouze v případě vaření. Ale ten pokojík mi dělá starosti. Jsou i vlhké mapy na stěně, odborník mi řekl, že je to kondenzát vody, je to na jedné zdi, která je uprostřed domu, z druhé strany je chodba, chladná chodba a pak jsou místnosti, kde je radiátor, ale ta chodbička ho nemá, je to chladná část domu a dle odborníka je to kondenzát vody z důvodu teplo v místnosti a studená chodba a srážlivost je právě na této zdi. Právě i v rohu této zdi v té podlaze je ta plíseň nejvíce. Ale nevím jak to řešit. Nevím jak docílit toho aby se mi to na té zdi nesráželo, radiátor v místnosti je přesně naproti, ano je možnost napojení radiátoru na tuto zeď, ale co se bude dít se zdí když dám radiátor do místnosti a ne do té chodby? Nezkušenost, to je to co mě trápí...to že si nevím rady...

Blahopřeji k mládí, blahopřeji k elánu s baráčkem. Jem mne zamrzela věta: "mám sto chutí se vrátit zpět do paneláku". To udělejte, až Vám bude 60 a nebudou síly.