Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sdk stropy - stukovat?

Od: bungalov odpovědí: 14 změna:
Dobry den, prosim Vas nazor nebo nejlepe i zkusenost :)
Stavime bungalov,kde mame vazniky a na tech mame sdk stropy. Vazniky mame od leta,stropy od rijna. Ted v lednu jsme v obleve zabetonovali podlahu...
Zednik nam rikal,at ty sdk stropy normalne vystukujeme,ze tmeleni na vaznikach dost praska... Co vy na to?
Dekuji za nazory a zkušenosti :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Pokud se sdk dá jak se patří,tak nic nepraská.sdk se neštukuje.to by ten Váš zedník ale měl vědět.

albatros498022*
hodnocení

0x

Štuk na SDK v žádném případě dostanete se jen do problémů a bude to praskat a loupat se, pořádně přespárovat a zabrousit, nic jiného se u SDK v podstatě nepoužívá.

hodnocení

0x
Bude praskat.. asi jako na fasádě. Někdy mi přijde že lidi trpí mindrákem. Štuk patří na zeď, ovšem i tací kteří si zeď v dřevostavbě amerického stylu i kvality nechají naštukovat.

hodnocení

0x
Nehledě k tomu, že štukovat sádrokarton je nesmysl, by mě zajímalo, co zabrání štuku praskání? Bude praskat úplně stejně jako sádra, spíš bych řekl, že bude praskat ještě více.

hodnocení

0x

bungalov, pan zedník jistě zajistí, že štuk nebude praskat, kdežto sádroš praskne? Hezká pohádka. netuším co k tomuto špatnému úsudku vede pana zedníka.

Neštukovat, udělat sádroš jako většina majitelů domů.

jak to zajistí... no přece to natáhne lepidlem s perlinkou :)
ovczaak*

milancukar a requied - a to já zase tuším. jestli to je "zedník" jako já...umím sádroš namontovat,ale nikdy jsem nezkoušel ani neviděl to tmelit a brousit,takže neumím. zákazníkům to vysvětlím,buď najdeme někoho,kdo to umí anebo to / v rozporu s tím,jak se má s sdk pracovat/ zaperlinkujeme a naštukujeme,to umím. zatím vždy mi to investor odsouhlasil a nebyl nikdy prblm. navíc si to pochvalují malíři... jsem si vědom všech připomínek na téma - tak se to nedělá,perlinka patří na fasádu,zbytečně se to prodraží...atd,atd...

ovczaaku, já Vás chápu, že se obáváte něčeho, ale až jednou zkusíte místo široké perlinky do lepidla, dát úzkou samolepící perlinku místo lepidla použijete sádru, místo štuku jen finálku a to vš místo 100% povrchu jen 15% provrchu, pak si třeba řeknete, "proč jsem to nedělal již dříve"

Nevím, zdali se malířům lépe maluje hladká sádra, nebo hrubý štuk. Obojí je podle mne stejné, musím po ploše jezdit válečkem.

doplněno 18.01.17 09:18:

ovszaaku,

"prý se to "nemaže""

OK, souhlasím, páč SDK je hladký, štuk je hrubý a váček se na štuku nesmekne, pokud je hustčí barva. Ale každý z nás máme svoje priority. Vám ze srdce přeji, abyste brzo odzkoušel tmelení. Mě zase nejde štukování, přesněji nedělám ho rád.

Ještě že mě to neživý.

ovczaak*

jistě,až bude příležitost,naučím se,zatím nebyla...malíři mi řekli,že se jim to lépe maluje,prý se to "nemaže"...

krtek*

není lepší materiál na opravu než sádra...zbrousím, přetmelím, opravím...namaluju...po opravě většinou nejsou památky..narozdíl od štuku, kde jsou vidět boule a vrstvení...nejsem taky žádnej zedník ani řemeslník jsem bohudík/bohužel? jen ten co to koriguje a počítá, ale i přes to, že jsem neměl do nedávna žádnou praxi s montáží tak je to uplně jednoduché...kdybych mohl vrátit čas tak bych si místo štuků nechal nechal dát na stěny sádrovou omítku

P.Cukrar.Potřebuji pokud je to možné pár Vašich rad.

Jsem před malováním jedné místnosti starší štuk,fabiony v kterých jsou někde praskliny (ty se vždy vytmelí a časem prasknou znova),zed celkem rovná ,není to rovný jak sádroš ale někde nějaká nerovnost je kterou bych ráda vyrovnala.

Trochu nevím co s tím asi nějakou stěrku.

Ale vy píšete , a já dost dobře nechápu jak to myslíte:

"místo široké perlinky do lepidla, dát úzkou samolepící perlinku" Chápu to tak že lepíte nějakou uzkou perlinku jen na některá místa? a to dáváte do sádry?

"místo štuku jen finálku a to vš místo 100% povrchu jen 15% provrchu" Chápu to tak vše stěrkujete nějkou stěrkou ale nestěrkujete celý povrch (celou místnost) ale jen nějaké kusy něco někde?

Děkuji za podrobnější vysvětlení

Jani, je to jinak, jak se říká vytržená věta z kontextu článku.

V článku, ze kterého citujete, se bavíme o možnosti použití sádrokartonu jen vysádrování, nebo potažení štukem celou plochu.

U Vás toto řešení nepřipadá v úvahu, páč máte klasickou omítku. Vy můžete (podle stavu podkladu stěny) volit několik možností.

Celou stěnu přeštukovat, celou stěnu potáhnout sádrovou stěrkou, někdo přeferuje lepidlo, perlinka lepidlo štuk.

Cituji Vás zkráceně...

"Starší štuk,fabiony v kterých jsou někde praskliny ...zed celkem rovná ,není to rovný ...nerovnost je kterou bych ráda vyrovnala."

Takže nevím jak je to opravdu nerovné, musí to rozhodnou ten, kdo to bude opravovat. Jak kvalitně byla opravena prasklina, že opět praská, zdali dochází stále k destrukci..

yxcb
hodnocení

0x
Varovný signál, vyměňte zedníka! Já to neudělal a mám popraskaný sdk strop.

bungalov
hodnocení

Moc dekuji za nazory. Jak vystihl ovczaaku, nas zednik jiste neni spatny a neni duvod k vymene, spis to umi jen se stukem a neni to sadrokartonar.
Ted uz mame jasno. Normalne vytmelit :)
Dekuji vsem :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]