Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr sazby elektřiny + slabý jistič?

Od: dzonis odpovědí: 8 změna:

Zdravím, stučně popíši - na chatě máme následující využití elektřiny:

Elektrický sporák 6kW

Ohřev vody 2.2kW

Nově budou Akumulační kamna 6kW

Přímotopy celkem 6kW

Zaprvé je tam jistič 16A což předpokládám nebude stačit, je možnost tam prý dát přednostní relé - máte s tím nějaké zkušenosti? Pomůže?

Dále by mě zajímalo, jakou sazbu vybrat, jestli sazbu kde je nízký tarif těch cca 8 hodin nebo sazbu kde je 20 hodin, co pro mě v tomto případě výjde lépe? Čím více nad tím přemýšlím, tím více se mi zdá že 20hodinová levná sazba by byla rozumnější, boiler se stejně dohřívá v průběhu dne, takže 8 hodinová sazba by byla dobrá akorát pro akumulačky.

Předem moc díky za Vaše názory :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

satak
hodnocení

0x
Na tyto uvedené spotřebiče nemáte dostatečný rezervovaný příkon.Sporák i akumulačky jsou asi třífázové...s trochou štěstí a přednostním relém...možná 3x25A(jako u nás sporák,bojler,lednička,mikrovlnka,konvice a práčka).Na ty vaše přímotopy není žádná rezerva...

111®
hodnocení

0x

na tohle vám odpoví distributor...ono je to stanoveno procentuálně, kolik čeho a jak musí být abyste dostal levnější sazbu...takže bych vyzal ten výčet spotřebičů a napsal e-mail na doavatele. Dvoutarif asi už máte..

rv*
hodnocení

0x

Jen místo přednostního relé je lepší HJ306 - hlídač proudového maxima. Na každé fázi umožňuje odpojování spotřebičů až ve dvou stupních. Navíc si "pamatuje" kdy může neprioritní spotřebiče znovu připojit.

hodnocení

0x

Na dvacet hodin nemáte podle toho co uvádíte za spotřebiče asi nárok. Musíte se zeptat u Vašeho dodavatele elektriky. Když jsem o tuto sazbu žádala, musela jsem si zaplatit revizáka, který přijel a všechno to tady zkontroloval a všechno to sepsal a odeslal na Čez. Já jsem podmínky splnila, protože mám elektrický kotel na vytápění celého baráčku. Sousedka ten tarif chtěla také a nedali jí ho, protože nesplňuje nějaké jejich podmínky. Nejlepší bude, když se zeptáte u dodavatele. Jinak já jsem s tím tarifem opravdu hodně spokojená, hodně ušetřím, i když platím trochu víc za ty "hodiny" co mi sem museli namontovat.

klus
hodnocení

0x

Od 1. 4. 2016 již nelze žádat sazbu d45d, ČEZ sjednotil tři sazby do nově vzniklé a to je d57d. Na tu dosáhnete a budete mít 20 hodin NT a 4 hodiny VT.

energofin.cz/...

doplněno 17.01.17 10:53:

Nechápu, proč chcete kombinovat akumulačky s přímotopy? Proč né přímotopy všude? Na jaře a na podzim se musíte předem rozhodnout jaké bude zítra počasí, zda budete potřebovat přitopit a tím pádem se akumulačky musí předem nabít. Přímotop si zapnu kdy chci.

Zda se vám 20ti hodinová sazba vyplatí? Samozřejmě, je rozdíl platit za kilovatu např. 5,- Kč a nebo 2,- Kč. Navíc na levnou sazbu je celý dům od spotřebičů v kuchyni až po ventilátor na WC.

dzonis
hodnocení

Díky všem za reakce, co se týká toho nového tarifu, vyplatí se mi tedy vůbec akumulační kamna když bude NT 20 hodin? Má smysl případně pořizovat něco jiného neakumulačního a ne tak náročného na jistič s výkonem kolem 6kW? Díky.

hp*

Dobrý den.Ve vašem případě kde uvádíte příkony vašich spotřebičů by bylo nejvhodnější jistič před elektroměrem zvýšit min. na 25A, požádat o tarif pro přímotopy s tím že akumulační kamna zahrnu do přímotopu ale lépe zvážit výměnu akumulačních kamen za přímotopy nebo za kamna hybridní která jsou schopna během doby vysokého tarifu akumulovat teplo, také zvážit zda je potřebné tak vysoký příkon topidel (lépe zateplit objekt) a zapomenout na nějaká relé která nemají žádný praktický význam ve vašem případě. Ale při přechodu na jiný tarif musíte počítat s fin.náklady na instalaci blokování tzn. výměna elektroměrového rozváděče a úpravy v domovním rozváděči. atd.atd. Petr

dzonis
hodnocení

Díky všem za doporučení, vidím to tedy na ten 25A jistič a sazbu D57d, jak mi pak budou ale fungovat akumulační kamna? Mají vůbec nějaký smysl? Případně nějaká jiná vhodnější alternativa? Ta akumulační kamna už mám koupená a umístěná v místnosti..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]