Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v prosinci minulého roku jsme koupil byt. Původní plán byl, likvidace původního jádra + vybourání futer. Tato práce proběhla v půlce prosince a trvala cca. týden. Vyvěsil jsem do chodu oznámení, že od 15.12. bude probíhat rekonstrukce na našem bytě a že největší část bouracích prací chceme stihnout do Vánoc, což se podle původního plánu stihlo. Do dnešního dne jsme na bytě dále nepokračovali, protože jsme zvažovali co dál. Chtěli jsme mít původně rekonstrukci ve své režii. Nakonec jsem se o tomto víkendu rozhodli, že uděláme kompletní rekonstrukci, když už do toho investujeme peníze tzn. posunout a vystavění nových příček, omítky, elektrika, podlahy, SDK stropy atd. Na byt se ot postavení paneláku nesáhlo, vše bylo původní. Máme najmutou "firmu" parta řemeslníků, která nastoupí na práci tento týden ve středu. Řešíme dilema, vzhledem k tomu, že budou cca. 2-3 dny probíhat bourací práce, zda máme obejít všechny nájemníky a oznámit jim tuto skutečnost osobně? V celém vchodě je celkem 9 bytů (4. podlažní panelák).
trochu Vám ty odpovědi tady shrnu...rekonstruovat v bytě můžete bez povolení kohokoliv dělat v případě, že se nejedná o společné části bytu, které náleží všem dle "prohlášení vlastníka" nebo na nich nestojí statika ..čili můžete bourat a opravovat nenosné příčky, topení (radiátory), jádro, vodu, kanál, elektriku...povolení stavebního úřadu a souhlas min. 75% všech vlastníků potřebujete na zásah do nosných stěn bytu (tady plus ještě statik), stupaček, oken, přivodní 3F kabel elektro do bytu, který jde z hlavního rozvaděče... 100% souhlas vlastníků pokud budete měnit velikost jednotky a ovivní to všechny okolo jak tu psal kolega výše
Takže, pokud se bude bourat nový otvor do nosné stěny tak budu potřebovat souhlas ostatních, tomu rozumím. Ale koho? Majitelů co vlastní byty nademnou/podemnou nebo celého vchodu nebo celého paneláku?
P.S.: Osobně čtu poprví něco o tom, že by byla potřeba souhlasu nebo stavebního povolení v případě připojení bytu na 3 fáze. O tomto snad rozhoduje dodavatel energií nikoliv vlastníci ...
Souhlas něco dělat s nosnou zdí snad potvrdí nebo zamítne statik - proč souhlas nájemníků domu? Oni snad ovlivní statiku domu? Statik zjistí všechny potřebné údaje a buď povolí nebo zamítne bourání na základě svého místního zkoumání ( stav domu,zatížení,změna konstrukce atd..).Pokud bude stanovisko ,,přestavění,, povoleno,tak bych to jenom ostatním uživatelům vhodnou formou třeba na nástěnce oznámil jako hlučné úpravy bytu od-do.U nás v paneláku dělali úpravy ( nová jádra-umakart za zděná ) a ptal se nás někdo jestli s tím souhlasíme? - neptal.
mnd@ vůbec nevíte co plácáte za nesmysly... v prvé řadě je nutné rozlišovat pojem nájemník a vlastník...nájemník do toho kecat nemůže, byt není jeho...toho sem netahejte...ale vlastníci bytů ti do toho kecat můžou...viz. to co jsem psal níže kolegovi
rokky: souhlas od všech majitelů v domě...protože každému z vás naleží nějaké % z každého m2/m3 společných částí domu...takže si otevřete katastr nemovitostí, najdete si nemovitost ve které bydlíte a podívejte se na seznam lidí co musíte obejít a nechat si to podepsat..
co se týče té 3F elektriky...opět..v bytě je to vaše starost, tak si dělejte v uvozovkách co chcete..ale přívod z bytu do sklepa nebo kde je hlavní rozvaděče pro vchod/dům tam už opět zasahujete do společných částí domů, které nejsou jenom vaše, ale i všech ostatních...to, že o tom rozhoduje dodavatel el. je až další část...v prvé řadě vám to musí povolit v baráku
Dobře, ale když mám na skříni na chodbě, kde jsou hlavní jističe napsané 230V/380V tak předpokládám, že tam již 3F tažené jsou. To už snad žádat majitele nemusím. Navíc mi pořád nejde na rozum co naruším, pokud bych případně tahal 3F kabel ze sklepa do mého patra ... kapacitu řeší dodavatel a ten mi to povolil tak nevím v čem by měl být problém ...
Já netuším co máte v bytě v současné době..pouze píšu legální postup pokud tam 3F není..
Co vám nejde na rozum? co narušíte?...třeba omítku...a cizí=společný majetek...dodavatel energie řeší pouze kapacitu...ten vám to udělá ať už máte nebo nemáte povolení...nevím jak už vám to vysvětlit...při koupi bytu nekupujete pouze byt samotný čili 4 stěny a vstupní dveře...ale i tzn "společnou část" na domě a pozemku ...tzn...že na té společné části což jsou v tomto případě společné prostory (chodba) si nemůžete dělat co chcete bez toho aniž by vám to povolili ostatní majitelé, kterým to taky určitým dílem "dle prohlášení vlastníka" patří...byť jsou třeba 2vchody a 4 patra vedle...to, že je něco technicky proveditelné ještě neznamená, že z hlediska administrativního nebo právního lze...a to je problém některých vlastníků..
Vlastníkem paneláku je kdo? Byt je váš? Nebo někoho jiného? Nebo je to SVJ? Všeobecně - potřebujete povolení vlastníka objektu k rekonstrukci, posouzení statika, atd. Každý to má trochu jinak, ...dejte info...pak můžeme pokračovat...Konkrétně u nás SVJ, žadatel o rekonstrukci potřebuje vyjádření statika, pokud je kladné, požádá výbor SVJ a bývá to bez problémů...jinak je běžným pravidlem, že minimálně vypíšete na nástěnku upozornění, že budete rekonstruovat byt...je vhodné toto vyvěsit i ve vchodech, sousedících s vaším...i tam nebudou mít ticho...a pokud je to jenom 9 bytů, obešel bych to osobně...a do vedlejších vchodů dal upozornění...a práce v bytě max do 18hod v pracovnách dnech, o víkendech a svátcích klid...alespoň tak je to u n ás...
Takže je to družstevní byt,,,,,nebo jste zapsán na katastru jako vlastník bytu?
Tak zpět, pravě jsem zjistil, že byty nejsou družstva, ale společenství vlastníků. Mění nam tom něco? Co se týká příček, tak ty mohu bourat, to mi bylo řečeno stavebním technikem družstva.
Jste si jistý, že jste vůbec koupil byt a ne třeba nebytový prostor? Nevědět, zda máte byt v OV nebo vlastníte družstevní podíl, je vážně na pováženou.
Ano jsem si jisty, že se jedná o bytový prostor Jen jsem žil v domění, že se jedná o panelák, který vlastní družstvo. Volal jsem tam a tam mi bylo řečeno, že se jedná o společenství vlastníků. Omlouvám se za svou neznalost, ale byt mám teprve měsíc a to jsem byl jen jednou na družstvu kvůli přepisu vlastníka.
já když rekonstruoval byt tak sem na oba vchody do domu a na dveře v chodbě přízemí vylepil cedule že na tom a tom bytě probíhá rekonstrukce a že se omlouvám za větší hluk po dobu rekonstrukce víc sem co se týkalo obyvatel domu neřešil
akorát sem se snažil aby se po 19. hodině už nedělal hluk elektrickým nářadím
Podle nových stanov SVJ je nutný k bouracím pracem 100%souhlas všech ostatních vlastníků.Samozřejmě i stavební povolení a rozhodnutí statika.
JABRAKA
Souhlas všech majitelů bytů vchodu nebo ccelehé paneláku tzn. když máme 3 vchody po 9 bytech, tak potřebuji 26 souhlasů?
nooo,taky na jabrakovu odpověď celkem zírám...mám kolem třináctipatráky po dvou vchodech,v každém patře pět bytů? tím jeho odpověď nezpochybňuji,jen si to nedovedu v praxi představit
a v případě pronajatého bytu v domě s vlastníkem někde v austrálii to platí také?
Právě jsme schvalovali "Nové Stanovy." Schválili jsme kapitolu,že větší zásahy do bytů vždy zasahují do práv ostatních majitelů.Je to stejné,jako přestavba domku v obcích,také je nutný souhlas sousedů.Stavební úřad to vyžaduje.
JABRAKA
souhlas všech vlastníků jednotek je vyžadován, pokud by se měla všem vlastníkům měnit velikost podílů na společných částech SVJ, nebo poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech,...atd
Ono ty "společné"a "soukromé"části jsou definovány v "Prohlášení vlastníka", u nás máme třeba společné topení, hlavná stoupačku odpadu, stoupačky vodovodního potrubí, a třeba taky "vnější"okna (v době převodu zde byla dřevěná dvojitá okna), apod... Podívejte do Prohlášení...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.