Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studna bez vody

Od: liska* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

nevím zda mi někdo dokáže poradit, ale stejně se zkusím zeptat. Bereme vodu ze studny na pozemku souseda. Je to tak již někdy od 50tých let, kdy se naše babičky vzájemně domluvily. Byla jen tato ústní dohoda, sepsané to nikde není, ale vždy to bez problémů fungovalo. Až nyní nastaly potíže. Ve studně není voda (studna kopaná, prý cca 20 metrů), tedy v posledních dnech čerpadlo nenačerpá vůbec nic, nemůžu tedy prát, splachovat, vařit, nic. Soused tvrdí, že on vodu také nemá (a to má sací koš níže než my) a přišel k nám s prosbou, abychom si nechali udělat vlastní přípojku k obecnímu vodovodu nebo to vyřešili jinak. Jenže já jsem na rodičovské, mám tři maličké děti (7 let, rok a půl a měsíční miminko) a peníze nazbyt nejsou. Nevím co mám dělat, jaké jsou možnosti, na koho se obrátit... Vlastní studna je určitě obrovská investice což vlastně i připojení k vodovodu (řádově desítky tisíc Kč? i když to jsou možná jen mé domněnky), navíc je to jistě na dlouhé lokty. Pokud by někdo měl jakékoliv zkušenosti ohledně řešení "vody" v domě, budu za ně ráda. Přistěhovala jsem se na venkov do domu po otci před půl rokem a na něj už se bohužel s těmito starostmi nemůžu obrátit.

Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

1x

Zajděte na obecní úřad pro prvotní informace. Zřejmě Vás odkáží na správce vodovodní sítě a dodavatele vody /kanalizace/. Nemáte v obci k přečtení měsíční noviny, kde se také tyto informace dají zjistit, též na internetových stránkách města, kdo dodává pitnou vodu a stará se o kanalizaci.

Někde se o vodovodní síť začaly starat samy obce, mají to ve své režii.

Potom si zjistíte, kudy je položené vedení. Také to zjistíte podle venkovních kyblíků /kulatých krytek s označením VODOVOD/ na chodníku, nebo bývají i na silnici. To jenom abyste byla v obraze, jak daleko to máte k domu.

Potom bych se samozřejmě domluvila se sousedem, když ani ten nemá vodu, abyste do toho šli společně a požádali o společnou šachtu. Nevím samozřejmě podmínky.

Voda všeobecně ubývá, hladina spodní vody se snižuje.

I do studně se musí investovat a starat se o ni. Tedy pozvat jednou za čas studnaře, kteří studni vyčerpají, vyčistí pramen, udělají nějaké nové filtry /písek apod./ odstraní nánosy za stěn, zkontroluji sací zařízení, nechají natáhnout vodu, opět vyčistí a dezinfikují. Samozřejmě zjišťují i vydatnost pramene, jestli utáhne dva domy.

Je potřeba, aby se staral majitel a Vy mu nabídli částku za odběr vody, nic není zadarmo, tedy případně i poloviční úhradu za zprovoznění studny. Myslím, že v tomto případě je zanedbaná údržba studně souseda.

Určitě by Vás vyšlo vyčištění pramene levněji, než voda z městského vodovodu.

Ale, každý hospodář má raději záložní zdroj vody. Tedy se ještě optejte doma, jestli není odbočka již připravená, když se pokládal městský vodovod.

To samé zjistíte i na tom obecním, nebo stavebním úřadě, případně správce sítě. Mevím, jak jste mobilní a co máte nejblíž.

doplněno 15.01.17 22:55:

Pokud byste chtěli vlastní studnu, tak se nejdříve musí zjistit, jestli máte na zahradě nějaký vydatný pramen. Nevím, jak dnes, ale dřív to opravdu zjišťovali proutkaři. Pokud byste měli, tak snad levnější je vrtaná studna než kopaná. To byste se nedoplatila. A myslím, že to je správný odhad, že se počítá v řádech desítek tisíc.

Majetek se ale zhodnotí.

Zavedení přípojky z městského vodovodu už bude levnější než studně. Není to jenom o vykopání, ale i o napojení systému v domě. Většinou se dělají i nové vnitřní rozvody, ale ve Vašem případě Vy budete ráda, když budete mít vodu i na chodbě. Hlavně, když bude. Bez vody to nejde, to Vás lituji. Prostě musíte postupně, jak peníze budou stačit. Nechte to na manželovi /příteli/, poradí si lépe.

pepa87*
hodnocení

1x

Já bych rozhodně doporučoval připojení na vodovod. Bez starostí o studni a čerpadlo vám trvale (až na výluky) poteče zaručeně pitná voda. Když jsem viděl, co za svinstvo bylo ve studni, tak už bych to nikdy nejen nepil. Každopádně se zeptat na obecním úřadě, jak to může být a za co by se platilo.

hodnocení

0x

Hledal bych řešení ve vlastní přípojku z vodovodního řadu.Práv k odběru vody ze studně bez věcného břemene se stejně nedomůžete.

mytrix*
hodnocení

0x

Ústní dohoda = žádná dohoda. Takže vlastě moc na výběr nemáte a pokud tam stejně voda není..

Zřejmě nejlevněji Vás příjde připojení k obecnímu vodovodu, ale záleží na vzdálenosti. Pokud Vám vede před domem, tak ty náklady nemusí být zas nějak extra vysoké.

hodnocení

0x
Pokud v oné společné studni voda opravdu není (a to je opravdu možné, stav podzemních vod je za poslední roky katastrofální), tak s tím Vy, ani Váš soused nic nenaděláte.
Svou vlastní studnu pořídíte od cca 40tisKč plus projekt a hydrogeologický průzkum.
Vodovodní přípojka také není extra drahá záležitost, při běžné délce (cca 10m) to bude někde kolem 30tisKč.
Moc jiných řešení neexistuje (některá další ano, ale finančně jsou ještě mnohem nákladnější).

hodnocení

0x

A kdy to začalo? Teď byly velké mrazy a mohla Vám také zamrznout voda v potrubí. To se mi totiž také už stalo. Voda ve studni byla, ale netekla. Nemohla jsem ani topit, protože jsem potřebovala dopustit vodu do oběhu a já místo toho vypustila a pak už jsem nemohla znova napustit, protože voda byla zamrzlá. Dva měsíce bez vody. Teda musela jsem spustit do studny ponorné čerpadlo a tím jsem si tahala alespoň vodu rovnou ze studny. Byl to děs. Zrovna jsem na to v tyto dny myslela, že jsem udělala dobře a nechala si zavést městskou vodu. Kdybych to neudělala, tak už jsem dneska opět zamrzlá.

vanad1*
hodnocení

0x

Píšete, že nemáte peněz nazbyt. To je pochopitelné. Ovšem zřízení přípojky může stát i 45000 Kč ale třeba i polovinu. Podle obce. Nehledě na to, že vám naskočí platby za vodné a stočné. V mrazech se dá čekat, že vody bude méně. Jsem skeptik a pokud vám nepomůže otec dětí, sama to nezaplatíte. Půjčku asi nedostanete nebo ji nesplatíte. Řešení by mohlo být prodat tuto zátěž .

marfusa*
hodnocení

0x

Hlásím se do klubu uživatelů domu bez vody. Studna ve skále, hloubka 16,5m, voda nepitná. Vodu si nosím v kanystrech, je to velká komplikace. Čekáme na připojení na vodovod, protože je to jediná možnost. Známí také nemají na chalupě vodu.

liska*
hodnocení

Takže situace se má tak, že jsem se vydala na úřad za paní starostkou, abych zjistila informace ohledně obecního vodovodu, bohužel mi ale bylo sděleno, že má zrovna 14 dní dovolenou. Úřednice, která o tom prý nemá žádné informace mi dala tel na místostarostu, který mi jako jediné řešení vyjednal, že přijedou hasiči a napustí do studny 6 kubíků pitné vody. Soused ovšem s napuštěním vody do studny zprvu nesouhlasil (že prý je to zbytečné, že se voda stejně hned ztratí atd), takže jsem hasiče odvolala, pak ale přišel s tím, že si to rozmyslel a zkusíme to. Takže se to napustilo, ale od té doby (od včerejšího dopoledne) teče voda hnědá, zakalená a na dně vany vytváří ošklivý povlak. Pít se ji opravdu neodvážím, co se koupání týká tak já to nějak zvládnu, ale mám novorozence a to tedy není to pravé ořechové. Navíc jsem dnes touto vodou "zničila" várku dětského prádla, které je úplně zahnědlé a zaprané. Nechci vypadat, že jsem nějaká přecitlivělá, ale je mi z toho pomalu do breku.

pohanka*

To se dalo čekat, že napuštěním od hasičů se sedlina dole usazená zvíří a zakalí. Možná stačilo napustit méně, vyčerpat zakalenou a napustit opět čistou. To se dělá ovšem vícekrát. Určitě to chtělo sagen a nechat ustát.

Ale o pravidelném čištění studně jsem psala již výše.

doplněno 17.01.17 22:37:

Lze dezinfikovat i Savem.

jenda123123*

savem ano ale jakým - zjistil jsem že jeden druh je na bazény ... a studny na užitkovou vodu a druhý druh ( modrý) je na pitnou vodu v tom na užitkovou jsou jakási bělidla - tak pozor já jsem to málem zaměnil ( v obchodě jsem řekl, že chcu savo do studny a těsně před tím, než jsem to tam nalil se dívám že to je jen na užitkovou)

Do studny je specielní přípravek, rozhodně to není Savo. Jmenuje se to Chloramin B. To mi doporučil studnař, když jsem ještě používala vodu ze studně i na vaření a na pití. Má se tam nalít večer a pak celou noc vodu neodebírat. Ráno se má voda přiměřeně odpustit z kohoutků, než se začne užívat třeba na vaření.

doplněno 21.01.17 20:19:

Hádat se rozhodně nebudu. Každý máme své zkušenosti a názory. To co jsem napsala není z mé hlavy, řekl mi to studnař. Ten mi doslova řekl, že Savo určitě ne, že to je jenom takové "šolichání" a pokud chci opravdu studnu dezinfikovat, mám si koupit ten Chloramin. A odpovídala jsem Jendovi, ten snad ve studni vodu má.

pohanka*

Je několik možností, čím a jak vyčistit a vydesinfikovat studně. Je dobré tuto záležitost vždy svěřit odborné firmě. Pokud v tomto případě jsou na suchu a soused nemá vodu, tak je zbytečné řešit, který přípravek použít a jak. Zde je potřeba sanace. Každá studnařská firma používá a preferuje jiný chemický přípravek. Je možné po domluvě ten který vyměnit, který si přeje majitel.

Též je na každém obalu chem. přípravku návod, pro co je přípravek vhodný a jaké je dávkování a správný postup. Neznamená, když jedna studnařská firma doporučí jedno, že další firma nedoporučí jiný přípravek. Savo se opravdu používá na čištění studní i jejích povrchů /skruží/. Samozřejmě se musí voda odčerpat a vyměňovat podle potřeby, ale to jsem již psala výše.

Hodit tabletu do studně a již neudělat rozbor, o pramen se možná desetiletí nestarat, nepovažuji za správnou péči.

doplněno 21.01.17 20:56:

Jo, jo, tak to jsem si nevšimla, pořád odpovídám na zadavatelku.

dusger*

"Dezinfekce pitné vody ve studnách.

Dávkujte na každých 1000 l pitné vody 20 ml Savo Original. Vodní hladinu skrápějte naředěným roztokem SAVA (například namícháno v kbelíku nebo konvi). Po 30 min. je voda dezinfikována a současně dochází k rozložení účinné látky."

To je citace z letáku přiloženého k Savu Originál, udělá stejnou službu a už za ½ hodiny se může pít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]