Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na kolik perete ručníky aby nebyly tvrdé?

Od: filadephia* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, na kolik perete prosím ručníky tak aby nebyly tvrdý a byly pořád tak měkoučký jak nový? Půlka lidí tvrdí na 30, půlka lidí na 90. A přidáváte i aviváž nebo jen prášek? Vím, že dost lidem po přidání aviváže ručníky nesajou tak jak by měly.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bomba*
hodnocení

1x

Aby zůstaly ručníky krásné a heboučké je ideální dávat je do sušičky. Jak je necháte přeschnout, tak jsou tvrdý o tom, že by měla na hebkost ručníků vliv teplota vody nic nevím.

hodnocení

1x

Zdravím,peru na vyvářku,místo aviváže tak deci octa,ale hlavně suším i za mrazů venku. Ručníky mám voňavé a měkké. JISKRA

joe1
na mrazu neuschnou mrazy budou 30dni tak je tam budete mít 30dnu?
floro*

Sublimace. Díky ní uschnou ručníky i na mrazu *jasne*

Ručníky na mrazu uschnou, jen to trvá trochu déle, (rozhodně ale ne 30 dní). Dokonce čím je mráz větší, tím uschnou dřív. Když byly naše dcery malé, sušili jsme takhle bavlněné plínky. Nejdřív zmrzly tak, že při poklepu zvonily jako kus plechu a po čase změkly, což byla známka toho, že už jsou suché.

kusk

Prádlo suším venku celou zimu. Nyní jsem pověsila ložní, krásně svítí sluníčko, je mínus 6 st. Ručníky peru na střídačku na 60 nebo na 90st. bez aviváže. Nemám problém, krásně voní, jsou jemné, nežehlím. Mírným větříčkem se prádlo krásně vyvěsí.

Budete se divit,ale uschnou. Mám je pod střechou,uschnou o něco déle než v bytě,ale ta vůně je k nezaplacení. JISKRA

lidus*
hodnocení

1x

Ručníky peru na 60C, ty hodně staré (totalitní) sice nehýří barvami ale o kvalitě materiálu nepochybuji, jsou měkčí než ty nové a krásné. Aviváž nepoužívám. Řekla bych, že teplotou praní a sušením to nebude, jistě jde spíš o kvalitu materiálu.

hodnocení

0x
Zdravím.
Ručníky peru na 60st.Tím se zničí dokonale bakterie.
Dnešní pračky jsou již opravdu tzv.vytuněné,tudíž není potřeba 90st.
Přidávám trocha aviváže a trocha octa.
Ten ocet právě dost dobře změkčuje.
---
Ještě dodatek,ždímejte na minimum ;)

111®
hodnocení

0x

30 je málo , 90 moc, 60je optimum. Jaksi nepíšete o jaké ručníky se jedná. Na froté aviváž nepatří!

iz*
hodnocení

0x

Já ručníky peru střídavě na 60° a 90°, používám prací gel. Snáze se vymáchá, není potřeba aviváž.

pt®
hodnocení

0x

Peru ručníky na 60 st. a vše dávám do sušičky. Prádlo je měkké, hebké, nadýchané...

hodnocení

0x

Moje máma říká, že hodně záleží na kvalitě ručníků, tedy hustotě smyček, na gramáži.. Já tak kvalitní ručníky nemám, asi se dají sehnat, ale koupím vždycky takové, které vypadají hezky, nejsou levné, ale nikdy to nejsou ty ručníky, co má ona. Spoustu z nich má ještě z hluboké totality, používá je celé ty roky a stále jsou smyčky postavené a ručníky na dotek měkké a ty barvy! Jako by je včera koupila. Když se jí zeptám, jak to dělá, tak řekne, že je pere na 40, dává aviváž a vyždíme, jako každá ženská. Už mám ručníků plnou skříň, ale ani jeden tak hezký, jako má ona. Musí to být kvalitou. Taky bych si takové koupila, kdybych na ně přišla, ale zase nejsem ten typ, abych kvůli ručníku prolézala celé město, tak i když koupím to nejlepší, co mají, dopadnu vždycky stejně. Kvalita není ta nejhorší, ale k ručníkům mé matky se to nedá přirovnat.

gust

Záleží také na materiálu ručníků. Lněné se mohou vyvářet, nebo prát na 90°C, bavlněné čistě bavlněné bez příměsí umělých vláken na 60°C běžně a různé ručníky a utěráky z umělých vláken se asi moc prát na vyšší teploty nedají, a když se žehlí, tak snad ani nežehlit, nebo jen na jeden puntík, aby se v něm ta umělá vlákna nespálila a neztvrdla. Pak je asi ručník tvrdý a nesaje, vlastně pořádně nesaje ani normálně. Bavlna je bavlna.

hodnocení

0x

Zkuste prát ručníky v pracím gelu, teď je toho plno, jak si ho vyrobit, já ho dělám léta - nastrouhat 1 jádrové mýdlo, napustit vřelou nebo teplou vodu do kýblu - teda napřed to mýdlo, pak do kýblu 1 kg krystalické sody, pak tu vodu a nechat rozpustit. Někdy je to řidší, jindy více gelovité. Pak to naliju třeba do petek nebo tak. Dává se to normálně do pračky a do máchání žádnou aviváž, jen přidat ocet. Vypadá to primitivně, i se mi smáli, ale znám případy, kdy tohle pomohlo alergikům na různé převoněné prášky.

hodnocení

0x

Přesně jako Dajka. Dělám domácí prací gel. Aviváž nepoužívám nikdy, pouze ocet. Půl na půl s vodou. Ručníky peru na 40 stupňů. Návod najdete na internetu, stačí napsat "domácí gel na praní" a vyskočí Vám několik návodů a i zkušeností od různých lidí. Někteří chválí, jiní ne. Ale ti co nechválí ho používají špatně. Požadované množství naberu do nádoby a dopustím horkou vodou a rozkvedlám kvedlačkou. Pak naleji rovnou do bubnu. Tak mám jistotu, že se gel úplně rozpustí a nezůsává na prádle. Ještě nikdy se mi to nestalo. Prádlo je krásně vyprané za pár kaček a trocha námahy. Ale aby byly ručníky opravdu měkké a hebké, tak je už skoro suché dávám na 30 minut do sušičky. Nádherně změknou A to mám kvalitní ručníky a stejně jsou bez té sušičky trochu tvrdé. Myslím, že je to vodou. A aviváž na froté nepatří a do sušičky už vůbec ne. To jsem se teda dočetla, že do sušičky se nemá používat aviváž.

hodnocení

0x

Teplota většinou 40, případně 60 podle toho, co ručník snese podle štítku. Prát bez aviváže, ovšem sušit v sušičce. Pak jsou nadýchané.

sasa*
hodnocení

0x

Domnívám se, že ručníky vyprané v tvrdé vodě jsou po vyprání tvrdší.

hodnocení

0x

Poslouchala jsem, v rádiu, pana děkana nějaké univerzity (hanba, hanba) nepamatuji ani jméno, ani technologickou školu, vím jen že to je chemik se specializací na prací prostředky. Dali mu tutéž otázku. On říkal, že tvrdé ručníky jsou vlastně plné vodního kamene. On tomu říkal něco jako krustalizace nebo tak. Čím tvrdší voda, tím tvrší ručníky. A že je potřeba do máchání, místo aviváže přidávat ocet. *hej*Já jsem si kdysi skoro zoufala, protože jsem vyzkoušela úplně všechno a ručníky byly tak tvrdé, že jsem se bála, že je polámu. Pak jsem je dala, čisté, do pračky, napustila vodu a dolila skoro litr octa. Dala jsem 40ºC a plné máchání. Bez prášku. Vytáhla jsem měkoučké, příjemné. Ten pan profesor měl pravdu.

hodnocení

0x

Tak snad je tu dost řádných odpovědí, dovolím si trošku vlákno odklonit: Jsem jediná, kdo má radši tvrdé ručníky? Ne úplně takové, aby se lámaly, ale aspoň hrubé...

hanca1*
hodnocení

0x

Někde v diskuzi jsem četla,že záleží na tvrdosti vody.S tím musím jen souhlasit.Roky jsem žila v oblasti,kde jsem nevěděla,co je to vodní kámen.Voda byla krásně měkká a i prádlo podle toho vypadalo.Ručníky jsem prala na šedesát,trochu aviváže a nikdy jsem je nežehlila,jenom urovnala a šup s nimi do skříně.Pak jsme se přestěhovali a máme pravý opak.Voda je extrémě tvrdá a podle toho vypadá prádlo.Ať dělám co dělám,prádlo z pračky mi při vyndání krásně voní práškem a aviváží,po uschnutí je po vůni veta a zmiňované ručníky trčí jako nevymáchané.Musela jsem začít žehlit.Dost tomu pomohla sušička,ale už to není,co to bývalo.Takže můj názor je TVRDÁ VODA.Jo kdyby tak někdo vymyslel pračku na principu myčky.Tam je přeci zásobník se solí a myčka si průběžně do lázně dávkuje sůl.Co je mi platné,když dám do pračky ocet nebo nějaký změkčovač na praní a následně na máchaní,když máchací cykly mezi tím jsou jen s tou tvrdou vodou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]