Nejste přihlášen/a.
Ahoj,mám RD v rekontrukci (kompletní).Mým velkým snem je mít krb.Teď řeším,zda je lepší vlastní krb nebo krbová kamna,které mi více lidí doporučuje.Poraďte a děkuji předem.
Samozřejmě v rekonstrukci
Musím ještě doplnit,že dělám nové ústřední plynové topení. Krb (krbová kamna) budou jen alternativou-jako spíše zábava a doplněk pro studené letní večery na přitopení.
myslím, že to vyjde celkem na stejno, krb předpokládám s vložkou, otevřenou hradní romantiku nedoporučuji.
Pozor na to vytápění celého domu, vlastně to znamená mít kotelnu v obýváku místo ve sklepě či jiném, k tomu určeném místě a nemusí se to vždy a každému a po celý život líbit. Jako rezervní a stylové topení, to ano. Mám takhle krbová kamna.
Samozřejmě kde tak průměrná kamna cenou končí tam asi začínají krby, spíš ještě trošku výš. Dále krb potřebuje trochu více prostoru. Když se znelíbí kamna tak je prostě prodám nebo strčím do kůlny, krb mohu jen zbourat.
Vybral bych si co mi místo, životní styl, komín a peněženka dovolí.
Krb je skutečně drahý a je jen pro zábavu. Používám malý elektrokotel s kompletním ústředním vytápěním a litinová tělesa. I to je drahé, protože PRE má systém, jak vytáhnout z lidí co nejvíce peněz a tak každou chvíli ( i 6x za den) vypínají přes dálkové ovládání proud. Takže se zastaví čerpadlo, voda mírně schladne a po zapnutí proudu naskočí kotel na plný výkon. Dříve vypnuli proud na 2 hodiny a to mi nevadilo, protože teplota vody sice poklesla (ale jen 1x za den), ale litina si dlouho teplo podržela.
Krb mám také, ale mám také zahradu a dostatek vlastního dřeva. Hlavně zvažte co tím chcete vytopit, nebo zda to má být jen pro pohodu.
Doporučuji litinová krbová kamna! Pokud je to ještě akutální, vybral bych si něco z této nabídky: romotop.cz/...
Dovolím si připomínku:Pohlídejte si pro krb větší průměr komína.Už jsem viděl umělce,kteří,ačkoliv je zákazník předem upozornil,že tam chce krb,mu udělali průměr komína 15 cm.
pokud jen pro potěšení jsem pro krbová kamna protože stejně budete topit jen asi tak 16x za rok. Pokud ale máte zdroje dřeva a místo na uskladnění a z obýváku si uděláte kotelnu pak asi bude vhodnější krb a rozvody nebo variantu s výměníkem. Ještě jednou upozorňuji, že od toho topení je bordel, to je fakt. Fakt je, že je to pojem relativní, někomu trocha popela či piliny na podlaze nutnost častěji utírat prach či malovat tak moc vadit nemusí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.