Nejste přihlášen/a.
dobrý den ,
před lety když jsem stavěl dům jsem dostal povolení od místního stavebního úřadu na napojení mého potrubí s deštovou vodou do místní veřejné kanalizace...doklady stále mám.
Teď se ale místní kanalizace má opravovat a kolují zde zvěsti,že tyto přípojky které tu jsou a mnohdy i nelegálně budou zrušeny i z toho důvodu že byl změněn nějaký zákon který to už svod deštové vody nepovoluje. My si pak budeme muset zřídit jakési vsakovací jímky na svém pozemku. já už ale mám veškeré okolí upravené a nedovedu si předtavit,že tu budu muset opět kopat... je to opravdu tak nebo mám díky původnímu povolení nárok aby mě při opravě opět napojili? díky za jakoukoli odpověď.
Ono je to skutečně složitější. V současné době se dělají kanalizace 2, splašková (ústí do čističky) a dešťová. Ovšem ani v tom případě, že je v obci dešťová kanalizace, nelze do ní jen tak přímo připojit okapy domků. Kupříkladu v okrajové části Prahy 8 jsem musel okapy staršího domku vyvést mimo kanalizaci, takže voda vytéká z okapu na chodník, přes chodník teče na silnici (v zimě docela humorné) a pak teprve do dešťového kanálu (přijde mi to trochu na palici ). Budova stojí na hranici pozemku, možnost vybudování vsakovací jímky není.
Nějak si neumím představit, že by měl každý činžovní dům ve starší zástavbě (třeba v Praze) vlastní vsakovací jímku. Ovšem je pravda, že se za odvod dešťové vody platí. Paradoxně jen za obytné budovy. Když je v domě nebytový prostor (třeba obchod), část plochy nebytu se od celkové plochy střechy odečítá (tam zřejmě neprší ). Ale v téhle zemi už mě nic nepřekvapí.
Nevím jak je to po právní stránce, ale nedovedu si předstevit fungování čističky odpadních vod, pokud jim tam při dešti najednou přiteče obrovský příval vody. To potom čistička nečistí a vše putuje do řeky.
Do kanalizace teče voda i ze silnic a různých jiných ploch (náměstí a pod.), takže trochu vody z nějaké střechy v porovnání s těmi plochami je jako plivnutí do rybníku.
Vysvětlení, proč má přednost vsakování před odvodem do kanalizace zde voda.tzb-info.cz/... Krátce - "Díky postupující urbanizaci přestává stačit kapacita dešťové kanalizace...Protože masivně přibývá zastavěných ploch, zvětšuje se i objem vody, která je za deště odváděna do vodoteče. To má nezanedbatelný vliv na četnost a sílu povodní... Voda v krajině významně přispívá ke stabilitě klimatu... Odkanalizovaná voda se nemůže dále účastnit malého vodního cyklu."
Legislativa viz vyhl. č. 269/2009 Sb., § 20, odst. 5 (měla by být stále v platnosti)
c) vsakování nebo odvádění srážkových vod ze zastavěných ploch nebo zpevněných ploch, pokud se neplánuje jejich jiné využití; přitom musí být řešeno
1. přednostně jejich vsakování, v případě jejich možného smísení se závadnými látkami umístění zařízení k jejich zachycení, není-li možné vsakování,
2. jejich zadržování a regulované odvádění oddílnou kanalizací k odvádění srážkových vod do vod povrchových, v případě jejich možného smísení se závadnými látkami umístění zařízení k jejich zachycení, nebo
3. není-li možné oddělené odvádění do vod povrchových, pak jejich regulované vypouštění do jednotné kanalizace.".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.