Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svod deštové vody do kanalizace

Od: fibi® odpovědí: 19 změna:

dobrý den ,

před lety když jsem stavěl dům jsem dostal povolení od místního stavebního úřadu na napojení mého potrubí s deštovou vodou do místní veřejné kanalizace...doklady stále mám.

Teď se ale místní kanalizace má opravovat a kolují zde zvěsti,že tyto přípojky které tu jsou a mnohdy i nelegálně budou zrušeny i z toho důvodu že byl změněn nějaký zákon který to už svod deštové vody nepovoluje. My si pak budeme muset zřídit jakési vsakovací jímky na svém pozemku. já už ale mám veškeré okolí upravené a nedovedu si předtavit,že tu budu muset opět kopat... je to opravdu tak nebo mám díky původnímu povolení nárok aby mě při opravě opět napojili? díky za jakoukoli odpověď.

doplněno 07.11.17 21:30: Opět podotýkám, že tato kanalizace vede jen do potoka! A nikdy se tam čistička pro nedostatek mista nevejde
doplněno 08.11.17 17:43: Zdravim všechny kteří se podileli na tomto problému. V každé odpovědi bylo něco co mě posouvalo dál.
Pokud bych jen tak seděl a cekal tak bych asi zaplakal,ale vaše rady a mraky telefonátů na povodi Vltavy,na mistni vodohospodářský urad a starostovi se znalostí daneho zakonum mě dopomoly ke zpětnému napojení ač tedy hodně neradi!

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ono je to skutečně složitější. V současné době se dělají kanalizace 2, splašková (ústí do čističky) a dešťová. Ovšem ani v tom případě, že je v obci dešťová kanalizace, nelze do ní jen tak přímo připojit okapy domků. Kupříkladu v okrajové části Prahy 8 jsem musel okapy staršího domku vyvést mimo kanalizaci, takže voda vytéká z okapu na chodník, přes chodník teče na silnici (v zimě docela humorné) a pak teprve do dešťového kanálu (přijde mi to trochu na palici *bzum*). Budova stojí na hranici pozemku, možnost vybudování vsakovací jímky není.

Nějak si neumím představit, že by měl každý činžovní dům ve starší zástavbě (třeba v Praze) vlastní vsakovací jímku. Ovšem je pravda, že se za odvod dešťové vody platí. Paradoxně jen za obytné budovy. Když je v domě nebytový prostor (třeba obchod), část plochy nebytu se od celkové plochy střechy odečítá (tam zřejmě neprší :-D). Ale v téhle zemi už mě nic nepřekvapí.

klus
hodnocení

0x

Nejsou to zvěsti. Dešťovka nesmí ústit do kanalizace. Vsakovací jímka nebo dlouhý trativod (ten se nepovoluje, ale funguje) na vlastním pozemku bude nutností. I kdyby (nevěřím tomu) platilo vaše původní povolení, tak si za sváděnou dešťovou vodu do kanalizace značně připlatíte.

hodnocení

0x
Buďte v klidu. Zpětně po Vás nikdo nemůže požadovat změnu na současné zákony a normy.
Jiné to samozřejmě je u novostaveb, nebo rekonstrukcí.

Nevím jak je to po právní stránce, ale nedovedu si předstevit fungování čističky odpadních vod, pokud jim tam při dešti najednou přiteče obrovský příval vody. To potom čistička nečistí a vše putuje do řeky.

Chlapci..neřešte to. Je to složitější a nerozumíte tomu:)

Tak to je jiná. *smich*

paw*
Takto funguje vetsina cisticek kam je svod i destovky. Kdyz prijdou povodne, tak to stejne vyplachne. Jenom se o tom nemluvi.
hodnocení

Jeste tedy podotykam,ze zde zadna cisticka neni a v dohledne dobe se o ni ani neuvazuje. Jimky se tu vyvazeji buh vi kam,ale ta kanalizace je 900 metru dlouha a mela by byt jen na dest,vyvod je do potoka!
Znovu opakuji...Potom je to úplně v pořádku, zůstante v klidu, dejte si dobrou kávu k snídani...a pozdravujte toho experta co Vám tvrdí hlouposti.
voda

Do kanalizace teče voda i ze silnic a různých jiných ploch (náměstí a pod.), takže trochu vody z nějaké střechy v porovnání s těmi plochami je jako plivnutí do rybníku.

hodnocení

Tak a je to tady,starosta to tu obchazel a nebyl problem s napojenim a za dva dny otocil a vsem nam to s novou kanalizací ustrihnou. A vime to jen 2-3 dny dopředu!

hodnocení

0x

Taky se něco mluví o nutnosti podporovat zadržování vody. tak možná dostanete dotaci na vybudování rezervoáru. ;)

hodnocení

0x

Vysvětlení, proč má přednost vsakování před odvodem do kanalizace zde voda.tzb-info.cz/... Krátce - "Díky postupující urbanizaci přestává stačit kapacita dešťové kanalizace...Protože masivně přibývá zastavěných ploch, zvětšuje se i objem vody, která je za deště odváděna do vodoteče. To má nezanedbatelný vliv na četnost a sílu povodní... Voda v krajině významně přispívá ke stabilitě klimatu... Odkanalizovaná voda se nemůže dále účastnit malého vodního cyklu."

Legislativa viz vyhl. č. 269/2009 Sb., § 20, odst. 5 (měla by být stále v platnosti)

c) vsakování nebo odvádění srážkových vod ze zastavěných ploch nebo zpevněných ploch, pokud se neplánuje jejich jiné využití; přitom musí být řešeno

1. přednostně jejich vsakování, v případě jejich možného smísení se závadnými látkami umístění zařízení k jejich zachycení, není-li možné vsakování,

2. jejich zadržování a regulované odvádění oddílnou kanalizací k odvádění srážkových vod do vod povrchových, v případě jejich možného smísení se závadnými látkami umístění zařízení k jejich zachycení, nebo

3. není-li možné oddělené odvádění do vod povrchových, pak jejich regulované vypouštění do jednotné kanalizace.".

hodnocení

0x

Fibi, opět si několikrát přečtěte odpovědí od pana Cakla.

Nic neřeště, nehledejte problémy, kde nejsou. Asi před 2 měsíci jsem absolvoval jedníní na VcVak Pardubice. Hodinová jednání nejsou vyjímkou, a to jen o tom, jak musí být udělán svod dešťě do kanalizace, či na chodník.

hodnocení

0x
Tak hurá.. Problém je vyřešen.
A kdo to říkal? Já jsem to říkal!
:)
doplněno 08.11.17 19:17: Milancukrar:! :)

A kdo říkal, že pan Cakl má pravdu? Já jsem to říkal!

hodnocení

Jojo,ale kdyby tu nebylo psano o ty vyhlášce 269/2009 tak bych byl nahranej! Až to je totiž zlomilo! Oni nepočítali s tim ze se nekdo ozve a ze si nekdo obstará informace... Diky vam pánové...
09.11.17 06:31

Není zač *smich*

Ano, tato vyhláška platí, jen se dříve nevyžadovalo tak striktně její plnění. Nicméně tento zákon nelze vztahovat se zpětnou účinností na již povolené stavby, respektive na stavby, které již stojí.
Ale hlavně že máte již klid.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]