Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola množství dovezeného uhlí

Od: tomkk® odpovědí: 11 změna:

V naší obci není plyn, takže topíme uhlím a dřevem. Před pár lety jsem zpozoroval, že hromada mi přijde čím dál tím menší. (Složí to mezi vjezdová vrata, a uhlý se nesesypalo, kam až jsem byl 20 let zvyklý, ani výška hromady nebyla obvyklá) Začal jsem hrubým výpočtem podle objemu ve sklepě a zdálo se mi, že hmotnost je cca o 20% menší. Tak jsem si při příštím skládání uhlí dal tu práci, že jsem přidělal desku na digitální osobní váhu, zkontroloval pomocí sebe i 5l flašeks vodou, zvážil samotné kolečko a při skládání uhlí jsem vážil cca každé páté kolečko a snažil se nakládat je stejně (rozdíly byly minimální). Nakonec mi vyšlo, že místo zaplacených 23 q jsem naměřil cca 19 q a podruhé zase místo 17 q cca 13,5 q.
Potíž je, že bydlíme na malé dědině a toto je jediný rozvozce v okolí. Když na něj uhodím, tak tu metodu měření nejspíš zpochybní, navíc mně pak může dělat s dovozem nepříjemnosti a i na dědině si mohu udělat zlou krev. Letos jsem se proto pokusil objednat kostku u jiného prodejce ze vzdálenějšího města. Tři týdny mi tvrdil, že kostka bude, ale že ji nějak málo vozí. Nakonec jsem to musel zrušit a pokorně obědnat zase u toho "svého". Má to nějaké řešení? Napadá vás co s tím? (Krom toho topit elekřinou.)

doplněno 08.01.17 16:33:

Je přece jedno, jestli je uhlí mokré, nebo suché, pokud se jedná o to moje převážení. On ho vážil cca jen o dvě hodiny dřív než já.Na objem to pochopitelně rozdíl je.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

1x

Další možnost: koupit u 3.prodejce a poslat k němu na odvoz soukromníka s náklaďákem, kterého si sám najmete. Nepředpokládám, že máte možnost si někde půjčit sklápěčku a přivézt si to sám.

Jak vyjde vlastní doprava cenově, netuším.

hubas*
hodnocení

0x

a) Informoval ČOI, která provede kontrolní nákup s následným převážením

b) před naložením uhlí ve skladu být u vážení osobně přítomen

c) zakoupit uhlí pytlované (25kg), ale hnědé se nevyplatí.

Je klidně možné, že hmotnost uhlí odpovídá, ale neodpovídá množství vody. Tedy je vyšší, pak Vám to nesedí.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Máte právo být u vážení prázdného vozu a následně i u vozu plného. Pokud máte pochybnosti o tonáži, máte právo na převážení. Pokud však bude vše v pořádku, vážení a prostoje zaplatíte.

Odkud jste? Měl jsem ten sám problém u nás, vyřešil jsem to změnou dodavatele.

HM

pohanka*
hodnocení

0x

Pořídit si větší nákladní vozík a během léta si pár hromádek při cestách za nákupem dovézt sám?

ctenar*

Objednal si 40q = 4000kg. Na vozík dá tak 500-600kg. To je 7-8 návštěv.

pohanka*

No a kolik prodělal, jestli ho ošidili? Jedu nakoupi na větší nákup do supermarketu a při jedné cestě na beru i uhlí.

Dobrá je poznámka od janm, tedy objednávat dovoz v létě. V létě také bývají akce - slevy na uhlí.

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

U nás v ČR je šizení celkem běžný problém, u nás v obci jsou dvoje uhelné sklady, ty nově zřízené měli několikrát problém s ošizenou váhou, ty původní zase s "neschopností" dodat za tři měsíce pětadvacet metráků briket (myslím že se to už zlepšilo)Přišlo se na to zákazníci si nechávali převážit. Doma mám stále stejný sklad, čili +,- nějaké kilo přesně zjistím kolik tam mám, je-li plný dělá to cca 30q, pokud něco přebývá je toho více. Loni něco přebývalo tak jsem se díval na lístek a bylo tam cca 32q čili by to +,- sedělo. Od nás ze skladu neberu neb mám strach z toho že budu taktéž ošizen, připlácím si za dovoz ze vzdálenějšího skladu je to o cca dvě-3 stovky dražší což není tak fatální. Každopádně doporučuji brát před sezónou pokud to jde..., vystřídal jsem již dva dodavatele teď mám třetího tak uvidíme...

Až budete příště objednávat uhlí řekněte jim, že chcete být při nakládce a vážení že se vám to nezdá, buďte u toho a váhu si zkontrolujte. Ta další možnost brát si do vozíku za os. auto je také možná, dělá to tak známý, zajede do skladů vybere si co potřebuje je u vážení, má větší vozík nacpe tam cca 6-7 metráků uhlí, což by při např. 30 metrácích znamenalo cca 4-5 x otočit, což zas není tak mnoho, nejsou-li uhel. sklady daleko dá se to, nemusíte to brát najednou, čili jak zde bylo výše řečeno i tak lze. Zároveň vidíte co vám nabírá, řeknete třeba že od spodu s prachem to nechcete apod.

doplněno 08.01.17 16:04:

Vzhledem k vlhkosti (hmotnosti) je ideální brát před sezonou a nejlépe když je pár týdnů suché a teplé počasí.

hodnocení

0x
Co je lehciho nez to objednat a byt osobne pri nakladce? Ktomu staci kdyz na uhli prsi, snezi a hned vazi vice.

jabraka*
hodnocení

0x

Z prken bych stloukl hrubou "bednu",a spočítal objem s přepočtem na hmotnost.Ať ji pěkně naplní do roviny .

JB

hodnocení

On prodává metráky, ne objem.

kotel

Moc ti to nemyslí. To on ví taky. Jenže objem se nechá na metráky přepočítat. S dosti velkou přesností. Stačí jednu tu bednu převážit a pak spočítat. Jinak se myslím udává, že metr kubický uhlí váží asi 7 metráků

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]