Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stolní dvoukotoučová bruska

Od: miraska odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, sehnal jsem starší dvoukotoučovou stolní brusku, na které byly kotouče již opotřebované. Při uvolnění šroubů z každé strany jsem kotouče vyndal. Nasadil jsem kotouče nové. Bohužel jsem zjistil, že jsou na jedné celistvé osce, kdy se oba kotouče točí v jednom směru, tedy šrouby jsou nutné dotáhnout doprotivky. Nevím jak tyto kotouče dotáhnout.. Bohužel šrouby nejsou kontra, tudíš je nutno nějak přidržet osu, dotáhnout jeden šroub a stejným způsobem dotáhnout i šroub druhý. Vzhledem k omezenému prostoru, skrz motor, nevím jak osu přidržet. Můžete mi prosím poradit jak na to? Díky moc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Stačí když podržíte (šprajcnete) jednou rukou kotouč a druhou dotáhnete matku.Není třeba to rvat více na silu ,kotouč se nepovolí spíše opačně

miraska
hodnocení

Ano, máte pravdu, takto jsem se snažil matku dotáhnout, Bohužel mám kotouče vyvložkované, takže úplně nepřiléhají k ose, tzn. když držím kotouč a matku dotahuji, tak se kotouč začne protáčet. Nechci to rvát na sílu, ale bohužel při menším dotažení se po chvíli práce matka povolí. Asi budu muset investovat do lepšího stroje. Hezký den

vanad1*
hodnocení

2x

Dvoukotoučová bruska má samozřejmě na pravé straně závit pravý, na levé levý. Jinak by se kotouče povolily. Utahují se rukou a pak jen mírně klíčem. Pokud hodorvete, může prasknout. Samozřejmě musí být podložen papírovými podložkami. Jestli je to amatérský výrobek s pravýmí závity, tak jedině sikovkama přidržet osu a lehce dotáhnout.

Ideální velikost brusného kotouče je 200 mm. To se obvodová rychlost blíží k optimální pro brusný kotoč. (35 m/sec)

miraska
hodnocení

Dobrý den, kdyby tomu tak bylo, jak popisujete, tak dám klíče proti sobě a utáhnu a na nic se neptám:). Sikovkami přidržet osu bohužel nejde, protože není kam sikovky dát. Pokud osu přidržím na straně u kotouče, dotáhnu stranu druhou, ale jak dotáhnout stranu, kde jsem držel osu?

Slušně vychovaná bruska má skutečně na jedný straně pravý a na druhý levý závit. Kupodivu, ani potom nejde dát proti sobě dva klíče a utáhnout to. Ovšem na hřídeli bývá drážka pro šroubovák, kterým si podržíš hřídel při utahování. Není třeba to utahovat na krev. Naopak, stačí jen lehce.

miraska
hodnocení

Je to starší bruska, tedy kupovaná. Doposud funkční. Akorát jsem ji nechtěl vyhodit, tak jsem vyměnil kotouče. A problém. Opravdu jsou to dva kotouče na jedné ose, hřídeli, kde se kotouče točí doprava a šroby utahují doleva. Nic víc.

No vždyť jo. Klasika, dva kotouče na jedný hřídeli. Uprostřed motor. Matky napravo mají pravý závit, matky nalevo mají levý závit. Nic víc.

bruska
hodnocení

0x

Mám podobnou brusku a nikdy v tom nebyl problém. Vždy jsem při utahování držel kotouč rukou a klíčem matka dotáhnout šla dostatečně. Pokud je nutné osu držet, tak upevnit jeden kotouč a při upevňování druhého již držež za první upevněný kotouč.

Jak tu již psali jiní rádcové, bruska se otáčí tím směrem, že při případném proklouznutí kotouče se matice sama utahuje - podobné to musí bít i u ručních brusek nebo kotoučových pil. Pokud se Vám brusné kotouče při broušení povolují, tak se asi motor otáčí opačným směrem než jsou závity - když je to stará bruska, tak ji mohl někdo rozdělat a rotor otočit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]