Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosila bych vás o názor. Chceme koupit do obýváku rohovou sedačku a vychází to tak, že by ta jedna strana byla jen kousek od radiátoru a asi z třetiny ho zakrývala. Já si myslím, že by to bylo poznat na teple, když ten radiátor bude zčásti zakrytý, manžel, že ne. Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji.
řešil jsem, respektive řeším stejný problém. Také chci rohovou sedačku do obýváku, kdy jedna strana sedačky bude zakrývat dokonce celý radiátor...vzhledem k tomu, že radiátor když hřeje tak ohřívá vzduch kolem tak je ve výsledku asi jedno jestli tam má nějakou překážku..vzduch v tomto případě bude proudit směrem nahoru nad sedačku a pak až do zbytku místnosti..mám to vymyšlené tak, že od radiátoru bude sedačka tak 15cm, aby to mohlo proudit..
Ale aby ten vzduch mohl proudit, tak musí proudit odněkud někam. Jinak řečeno, radiátor ho musí zespodu "nasávat". Ono to vždycky "nějak" fungovat bude, ale čím větší a bližší překážky, tím se proudění omezí a účinnost sníží. Méně tepla z radiátoru se odevzdá vzduchu a zbytečně odteče zpět do výměníku. V extrému, pokud se tím zruší i celková cirkulace v místnosti, tak se bude déle vytápět a vzdálenější prostor bude chladnější.
Pro "Krtka" - Tak to děláš pěknou blb.st. Fungovat to nebude a topení se bude vypínat, pokud je tam termostatická hlavice. A taky se tam ochladí.
Zakrytím radiátoru se sice připravíte o část sálavého tepla, ale osobně bych to neřešil. Doma máme jeden ze dvou radiátorů v obýváku zcela zakrytý sedačkou, ale proudění funguje normálně - jak už tu někdo napsal - radiátor nasává vzduch pod sedačkou. Takže pokud nemáte sedačku bez nožek a z obou stran radiátoru něco co by bránilo proudění vzduchu neřešil bych to.
V obýváku máme topení úplně zakryté sedačkou a žádný problém.Na ventilu trojka a na digi. teploměru 23,2 °C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.