Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna střešní krytiny,ohláška nebo povolení?

Od: lnk28* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,odkoupily jsme starší domek se starou střechou,která by byla potřeba vyměnit,po konzultaci s tesařem jsme schledaly trámy v pořádku a měnily by se pouze latě a krytina -místo tašek plech. Bude potřeba stavební povolení,nebo mi postačí ohláška? Střecha má cca 100m2 . A připojuji dotaz zda je třeba když na staré tašky budeme mít kontejner na ulici je třeba podat žádnot na úřadě o zábor. Děkuji všem předem za odpověď

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Až na vyjímky (změna vzhledu stavby, nebezpečné materiály atd). žádné povolení ani ohlášení nepotřebujete.

Jedná se o běžné tzv. udržovací práce.

doplněno 06.01.17 18:15:

Však píšu, že až na vyjímky. Pokud se jedná o památkově chráněnou budovu, tak to samozřejmě bez povolení nepůjde a památkáři budou kecat i do barvy kliky u dvěří. Ale to by se podle mne tazatel neptal, protože v tom případě by již měl své bohaté zkušenosti s úřady.

cicko*

Zde bych si dovolil nesouhlasit. Jelikož nejsou známy podrobnosti, je třeba v obecné rovině zmínit i různé eventuality. Jedná se např. o to, zda není stavba chráněna (sama nebo územím), s tím souvisí povolení či souhlas dotčených orgánů (památkáři), dále při změně typu krytiny může být v určitých případech vyžadován souhlas i dalších orgánů (např. armáda a pod.). Pro tazatele by bylo nejvhodnější navštívit místně příslušný stavební úřad (nebo aspoň obecní) a svůj záměr s nimi konzultovat, předejde tím pozdějším problémům.

hubas*

Bohužel také stéle platí, že se kdo se moc ptá, moc se dozví...

Tak tak! Požádat a asi i zaplatit zábor veřejného prostranství nic víc.Jedině pokud by se zvyšoval,snižovala=podstatně měnil tvar střechy=zněnil-li by se vzhled domu!

willy

O nic se nestarejte. Teklo do domu, vymenili jste krytinu a nazdar .. ;)

lnk28*
hodnocení

Dobrý večer,

všem moc děkuji za odpovědi. Dům naštěstí co dočinění s památkáři nemá,jediná jeho nevýhoda je,že je na hlavní silnici bez předzahrádky,takže veškeré práce zabírají chodník.

klus

O zábor si požádejte a jinak viz první odpověď. Chodit se ptát na úřady znamená, že si zaděláte na další problémy a ne, že předejdete budoucím problémům.

doplněno 07.01.17 07:19:

paw - ano, máte pravdu. ale pouze třeba v Praze. Na maloměstě, kde skoro každý každého zná se nelze informovat, jen na sebe upozorním.

paw*
Neni zcela pravda. Kdyz se na stavebnim urade nepredstavim a ptam se obecne, jake problemy vzniknou? Oni tam nenamji sami zajem si pridelavat praci.

Dneska je jiná doba, každému je fuk co si na barák dáte ale když jsem stavěl v roce 1975 tak je to zajímalo.Dával jsem si tehdy novinku, střešní krytinu z hliníku, Alukryt.Sice jsem si jí tam nechal dát ale starý úředník mě upozornil, že dřív by to nešlo, střecha je nápadně bílá a viditelná z velké dálky, v případě válečného konfliktu by se na ní zaměřovalo dělostřelectvo...*stop*

willy

Urednik byl asi za mladi i delostrelcu ne? hahaa

lnk28*
hodnocení

Všem moc děkuji za odpovědí. Sice bydlíme v Praze,ale už na periférii,kde kdyždý každého zná,ale když jsem dělaly rekonstrukci tak stačilo se domluvit se sousedy-kde není žalobce ...teď se jedná skutečně jen o výmenu krytiny a ještě ne na celé střeše

Existují obce, kde si vyhláškou vymínili právo vám kecat do vzhledu stavby aby se takzvaně nenarušil ráz staveb v jedné ulici. Demokracie nedemokracie, úředník se prostě podle ksichtu rozhodne, jestli můžete mít červenou fasádu když ostatní chtějí šmoulovatou a jestli můžete dát na střechu plech, když ostatní trvaji na tom že chtějí bramag. Jestli u vás takové blázny nemáte, není ze zákona v podstatě nutné ani oznámení. Nezměníte li tvar, účel ani půdorys stavby, jde prakticky jen o údržbu. Vzhledem k tomu, že budete shánět povolení na zábor kvůli kontejneru, stejně asi úředníkovi naznačite co se bude na baráku dělat a on vám snad na rovinu řekne, pokud by obec trvala na ohlašovací povinnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]