Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka a prodej bytu

Od: robert525* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

pomalu začínám uvažovat o koupi staršího domečku, který bych zrekonstruoval.

Ale napadla mě jedna otázka ohledně hypotéky - samozřejmě detailní info mi poskytnou v bance, ale prozatím není koupě aktuální, spíše se rozhlížím a zjišťuji situaci, možnosti apod.

Jsem vlastníkem bytu v hodontě třeba 1 300 000,- Kč

Budu chtít koupit domeček za 1 500 000 a za dalších 1 500 000 jej zrekonstruovat.

Hypotéka na 3 000 000,- Kč

Rekonstrukce bude trvat 6 měsíců, kdy budu stále bydlet ve vlastním bytě, který náslendně chci prodat.

Jde tedy hypotéka 3 000 000 "snížit" o tuto částku s odkladem úhradu částky z prodeje bytu?

Nebo jak se v takové situaci postupuje?

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

No. Já jsem o hypo žádal třikrát a můžu vám poradit jen to, abyste si koupil opravený domek. Můžete ručit bytem, který později prodáte, za peníze kus dluhu umoříte a domluvíte si snížení splátek.

Věřte tomu, že je lepší chodit do práce třeba i v sobotu, abyste měl na dražší hypotéku, než lézt někde po žebři a celé roky bydlet v nedostavěném domku.

domek
hodnocení

0x

Peníze za prodej bytu lze vložit na hypo jako mimořádnu splátku, ale taje časově omezená a je u některých hypo i omezená výše mimořádné splátky. Moc byste si nepomohl. Jsou jiná řešení.

- prodat byt a jít na půl roku do nájmu a vzít si poloviční hypo

- svůj byt můžete prodat realitce u které budete kupovat domek a pokud domek bude částečně obyvatelný, dělat rekonstrukci za pochodu.

robert525*
hodnocení

Mimořádná splátka - taky jsem nad tím uvažoval, již některé banky nabízejí. GE má po roce spláceí jednou za půl roku se může splatit polovina, AirBank má mimořádné splátky kdykoliv.

Jít do nájmu by bylo blbé řešení, s dětmi se 2x stěhovat během půl roku je skoro až nemyslitelné:)

Prodat by realitce je stejné jako prodat komukoli jinému, akorát za menší peníze.

Asi bude nejlepší hledat banku s nejlepším úrokem a možností mimořádných splátek kdykoliv.

mot
hodnocení

0x
fio ma taky splatky kdykloiv

sebod*
hodnocení

0x

Píšete, že si budete chtít půjčit na koupi 1,5 mil a 1,5 na opravy. No, jestli ten dům bude mít při koupi reálnou cenu 1,5 mil, tak nepočítejte s tím, že Vám banka tolik půjčí.

rqwope*
hodnocení

0x

Je to individuální případ, v takovém případě se požádá banka o konkrétní nabídku. Musíte ješte myslet na zajištění úvěru protiváhou - nemovitostí. Výhodná hypo se dává běžně na 80 % hodnoty zástavy, takže na dům samotný za 1,5m Vám půjčí cca 1,2m. Potřebujete tedy ještě vlastní peníze na nákup. Na rekonstrukci pak mít nastavenou hypo s postupným čerpáním na rekonstrukci - tzv. na stav budoucí. - Vždy po nějaké větší dílčí práci (podlahy, topení, elektro, kuchyň, koupelna, dveře - okna atd.) přijde odhadce, vyčíslí o kolik stoupla hodnota a banka uvolní další častku k čerpání. Postupné čerpání je bezva když si většinu prací dělá člověk sám, protože dostává vlasně naprosto legálně nezdaneně za práci zaplaceno. Kdyby to dělala firma je taky možné dokládat vynaložené prostředky účenkama, fakturama, které jsou následně z hypo proplaceny. Je to jen a jen na dohodě s bankou. Mimořádná splátka je nutná taky zakotvit do smoluvy a je ke zvážení, jestli by tyto peníze nebylo lepší vožit někam jinam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]